買電視機 / 換電視機 集中討論區 (49)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
唔該哂,想問多一個問題,x9500h冇哂貨的話,x9000h係咪都係好選擇,定有冇其他選擇

我筆直約9000
X9000H啦, 不過都可能未必搵到
55‘’黎講有冇邊部性價比最高?
Samsung 55Q60T 水機
$46XX + 150送貨上門連裝機 (盛澤影音)
1. 50HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
請問下43吋Sony最平有咩選擇
如果行貨呢?
*step巴你真係秒回咁滯
Sony KD-43X7000G
$3480
1. 50hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光發灰, 可視角好
2. 封閉系統, 極少APP
3. 有ARC, 可以傳送有損音訊去SOUNDBAR

Sony KD-43X8000H
$4990
1. 50hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光發灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有ARC, 可以傳送有損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0*4, 支援4K60
行貨只有貴或平, 沒有性貨比高呢一回事~
巴打我都睇緊55吋,冇乜特別要求睇,Netflix買邊部好?想買行貨 thanks
BUDGET
10000內有無?
Sony KD-55X9000H
$9140
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
7. 直下式背光, 32分區控制LED光暗, 令黑位更黑
8. X1™ 影像處理器
Thanks
唔該晒step巴

第一個問題解決咗了

但係佢同時左右畫面睇電視同手機嗰個版面
仲係會勁光 我又唔係睇緊hdr嘢 仲係未識點樣整
同埋我都想問有無巴打有同樣情況
知唔知8000h邊度仲有
問過Avoutlet 已經冇晒
唔知, 如果搵唔到就買X80J
https://www.price.com.hk/product.php?p=497866
求指教
請問如果7000幾蚊買到呢部一手機嘅話,抵唔抵?
呢個post, 是唔是無咩人用oled

諗緊lg cx , 但好怕有印,每日都長開5至6粒鐘,屋企人會睇電視
盡量唔好開太光應該無事啫 有跡象咪開洗印功能囉
畫面越停留得耐,越易有印
睇下你睇D咩內容
例如你 長開 新聞台好大風險,因為佢D新聞標題框框停係畫面度,係唔識郁,咁就易瀨野
65x90j 得二萬二送1500咁抵?
虛心求教

50吋電視
Budget 4000-6000
想有android or smart tv 功能
有咩推介

睇中部Sharp 4T-C50BK1x
有冇咩缺點

想問下部電視係咪有問題 買左2個月…….
Samsung tv
頭先出街順便去埋𝗦𝗢𝗡𝗬 store 用4K片試咗 X90J 同擺喺隔離嘅OLED TV A9S 做比較
顏色 OLED 真心贏哂
但係XR 個 CI 引擎係的確勁D,主體同背景係做得好過X1 嘅 AI 引擎
Sharp 4T-C50BK1x一般睇OK, 只係HDMI插口比較少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞