買電視機 / 換電視機 集中討論區 (49)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
巴打即刻拉爆條仇恨值 有冇一部唔oled 既比較下?謝巴打
Sony XR-55X90J
$14900
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 32分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
9. 光度780nits
10. 日本制

Samsung 55QN90A
$20500
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(25000:1), 黑位更黑, 可視角好, 畫面順暢
2. 直下式MINI LED背光, 576分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. NEO Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
8. 有4.2.2聲道, 有OTS+功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度高(1800nits), 睇HDR片光位更真實
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
請問1萬樓下50寸有咩揀? 幾喜歡Sony x85j 但又唔知幾時出。主要Netflix 睇電影多
Sony KD-50X80J
$7880
1. 50hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0*4, 支援4K60
8. 光度370nits
100hz vs 50hz 差左d咩?
睇片畫面順暢度

100HZ面板配合motion功能可以將畫面插值到120Fps播放,增加順滑感

50HZ面板配合motion功能可以將畫面插值到60Fps播放,增加順滑感,如果本身片係60Fps就唔可以再插值

另外如果要行4K120,100HZ面板係必須,當然HDMI 2.1都係必須
Netflix 會唔會去到120Fps?
唔該巴打!
應該冇

通常只係打機先有

Netflix通常24/30/60fps
唔該晒。即係唔打機就60fps夠砌
NETFLIX本身係24/30/60fps, 100HZ面板配合motion功能可以將畫面插值到120Fps播放,增加順滑感
NETFLIX 24FPS片---->用100HZ面板配合motion功能--->24-->120FPS
NETFLIX 24FPS片---->用50HZ面板配合motion功能--->24-->60FPS

NETFLIX 30FPS片---->用100HZ面板配合motion功能--->30-->120FPS
NETFLIX 30FPS片---->用50HZ面板配合motion功能--->30-->60FPS

NETFLIX 60FPS片---->用100HZ面板配合motion功能--->60-->120FPS
NETFLIX 60FPS片---->用50HZ面板配合motion功能--->60FPS

其他播片APP都係一樣, 例如YOUTUBE, VIUTV
請問有咩細鋪推介
AVoutlet
會唔會有人買Samsung個部咩藝術電視?
Step 巴50” Panasonic 50JX700H 配咩soundbar好 2K 筆直左右
40吋4K係唔係得返Panasonic選
個位 長960MM X 高710MM
樓主點睇The frame 2020, 見到陳列65” 8xxx 包3年保
本身想買啲貼牆啲 Q95T 又無曬貨,LG G1/GX又out budget, samsung 2021新款又要上到8k先係 Q95T設計
如果想買49吋/50吋得4k至5k筆直, 用嚟睇Netflix為主
可以有乜選擇好
想請問下係咪唔建議LG ,唔係好識
好似SAMSUNG或SONY 談論較多
想請問55吋 八九千蚊或樓下 
都係睇戲睇NETFLIX YOUTUBE
係咪SAMSUNG AU8000,7700 都夠做?
定係SONY較好? 請問有無好介紹 
電視櫃140cm最盡係咪淨係買到50”電視

主打ps5同睇戲睇波 筆直6000有咩推薦
依個好麻煩,要去搵系統apps list先找到
如果想簡單裝個sideload launcher 入去就有Google play

唔明可以再問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞