買電視機 / 換電視機 集中討論區 (49)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
我已經收左49x9500,等聽日師傅上黎裝電視
好興奮
恭喜巴打, 記得唔好自己開箱
係,送貨哥哥都叫我千奇唔好開
我兩年後搬屋先有得買,依架得閒無聊都會睇定電視

樓豬咁專業,想請教下如果我對電視距離1.6-1.7米

買55吋會唔會太大,因為我上網睇個個都話越大越好

但我自己度完又好似真係太過大,驚太大太近會睇到眼痛/頭暈就無意思
1.6-1.7米 - 買49", 55"都可以, 有大買大~
睇左2日就習慣~
唔該晒step兄,同左個friend講
收到 你推介Samsung嗎?
同價 Sony Panasonic 有好嗎?
之前買Samsung野快壞 所以先打算買LG
電器野壞唔壞好多時睇彩數同你自己點用
SONY, PANASONIC 43"冇靚機, 全部同LG一樣用IPS面板
如果怕壞可以買PANASONIC, 有5年保養

Panasonic TH-43JX800H
$5980
1. 50hz IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光發灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, HDR10+ Adaptive
3. 5年保養
4. HDMI 2.1*3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR
7. ANDROID TV 系統, 多APP
8. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生
咁好啦 買Samsung! Samsung就唔係IPS?

AU8000 好似冇乜貨 如果冇就TU8500? 兩嶄部有咩分別?
有冇邊間店推介
謝謝 巴打
大鋪推薦AVlife

Samsung大部份電視都係用VA Panel

TU7000=AU7700
TU8000=AU8000
TU8500=AU9000

主要差別係光度同顯示顏色多與少

TU係2020年款
AU係2021年款
想問問如果自己買架掛牆,係咪都要等佢開左箱先得係咪保養問題
請問有無A80J同A90J消息?
大約會幾月出?
係,萬一開箱有事,師傅會直接回報Sony安排換機

所以點都座枱安裝左先

掛牆如果冇經驗怕有事可以搵 盛澤上門幫你
我估A90J 7月,A80J 8月
唔該step巴
到時睇下值唔值得入先
謝謝
原本有嘅HDMI線唔夠長想係AMAZON買幾條3M版MONSTER M3000
見AMAZON有銅線3M版 (不過條線唔係網面有啲醜
想問下STEP巴有無研究銅線同光纖應該點揀?
畫面優先 - 光纖

要出靚聲 - 銅線
我建議靚銅線已經夠

光纖相對易壞,兼容性都冇銅線咁好
55吋係咪水貨q7at最抵玩?
YES
50吋到 筆直7000左右 想要airplay功能 各位大大有咩推介
我得1.6米都睇65吋
老虎睇左兩日都話無問題
光纖都係俾長用(過5m)
短的應該是用銅線
X95J 同埋 QN90A大家會點選
要dv 就x95j
要即時有機就qn90a
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞