買電視機 / 換電視機 集中討論區 (49)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
sony師傅裝埋,大電視好正
之前係32吋
恭喜巴打~
32"上49"?
係啊
step巴,請問如果sony行貨你又會推邊部呢?
Sony KD-65X9000H
$15680
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
7. 直下式背光, 32分區控制LED光暗, 令黑位更黑
8. X1™ 影像處理器

Sony KD-65X9500H
$18980
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(5000:1), 黑位更黑, 可視角好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ ULTIMATE 影像處理器
7. 直下式背光, 60分區控制LED光暗, 令黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. HDMI 2.0*4, 最高支援4K60
10. 日本製
我幾年前上49, 之後岩岩上55
成日心思思再上65
50JX700H比較好, 行ANDROID TV系統
之前部電視差唔多用左10年
不過依家睇電視化開咁,有冇辦法搞?
睇YouTube 用4k就好正
化開左?
係咪仲用緊傅統訊號?而家要用數碼訊號睇高清
有啲唔清咁,我見已經係數位,點教去數碼訊號
Thx, 到最後都係決定65q80t
5000 淨電視
40-43吋咁上下
Samsung 43AU8000 行貨
$4980
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 色域高D, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY

上個 post 爆咗
想問如果我加 budget
上 Samsung 43" Q60T QLED
巴打覺得值唔值?
定上得呢個價位有其他更好選擇
我係睇下 netflix 同戲,會唔時玩下 switch
都值得, 不過Q60T應該已經買唔到, 停產斷貨, 小心黑店陳列機當新機賣
買之前最好上黎問下先
想問吓40-43" 多數睇電視/Netflix 同打機 有冇邊部推介
budget?
4k-5k
Samsung 43AU8000
Samsung 43TU8000
Samsung 43TU8500
岩岩發現用左5年既Sony 43inch 壞左
於是睇下今年新出款既價錢啦
唔係好明點解香港買同一model 貴咁多既

香港價

外國B&H 大概$1100美金
因為香港人工貴,租貴
因為我見#1 話推介VA Panel 呢三部都係?
如果同價位Sony 係咪無乜選擇?
呢3部都係VA

43" Sony只有IPS
唔該哂你先 研究下先
都明既。。。但估唔到實際差咁遠 (未買過電視)

如果想轉48 - 50" , 7成睇Netflix / Youtube , 3成打機
有冇邊部推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞