買電視機 / 換電視機 集中討論區 (49)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
1. Samsung用airplay,左下硬係有行"跨裝置觀看功能"
發現用遙控按入設定,那行字會消失

2. 如果係HDR片, 電視會自動開最高亮度
如果有實機, 可以用手指按
IPS面板比較硬,用手指按屏幕,畫面不會變形
VA面板比較軟, 用手指按屏幕,畫面會出現梅花纹

另外如果係光線充足環境睇, IPS都唔會有問題, 環境夠光就會睇唔出缺點
開個YOUTUBE播個全白畫面就可以CHECK了~
想知而加有mini Led 電視未
大家覺得呢個技術比唔比得上oled?
Sony 又好似唔打算出mini led
SAMSUNG NEO QLED QN系列咪就係用MINI LED囉, 畫面仍然比唔上OLED, 不過相比以前已經有改善黑位, 黑位進步了

SONY可能要下年先有MINI LED
LG 好似準備出?
香港唔知出唔出~
睇完置頂我都唔知點好
65 吋 呢兩個月內買既話邊部會比較好?
budget?
兩萬附近都ok
Sony A90J OLED evo panel
OLED evo 新加咗一層顏色
即係紅藍黃綠4色源+真黑色
超低藍光值2x%
改善咗燒印問題
𝗦𝗢𝗡𝗬 OLED首次突破1000nits

Mini LED 再光咗
區分光暗多咗

你見𝗦𝗢𝗡𝗬 仲係用OLED 黎做Master Series,個方向應該都係OLED…除咗8K 仲係用緊LED 黎做Master Series, 因為OLED 技術仲未達到𝗦𝗢𝗡𝗬 nits標準先用番LED
Sony KD-65X9500H
$18980
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(5000:1), 黑位更黑, 可視角好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ ULTIMATE 影像處理器
7. 直下式背光, 60分區控制LED光暗, 令黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. HDMI 2.0*4, 最高支援4K60
10. 日本製
A90J平時睇都係得700nits左右,係全黑畫面+小方格白畫面先可以過1000nits
H 好似已經買唔到 J 既話個日我問過豐澤要兩萬二 送1500超市現金卷
65X90J都ok
想請教43 如果想Netflix&YouTube
家人用 budget 3500-4500有咩推介
Samsung 43AU8000
$4080
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 色域高D, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY
其實叫ADS 不過都係IPS嘅一種 只係呢種係BOE研發

至於你話難唔難睇 呢啲個個人把尺唔同 好難講 不過我可以話叫好過以前啲8系機 因為睇嘢唔係咁表面睇背光類型 IPS唔代表一定差 VA都唔係一定好 你仲要睇其他細分 因為佢哋各自都有好多改良變種

好過以前啲8系係因為宜家X80J已經轉晒直下式 唔再係以前側照式 以前嘅8系你唔去到65”都唔使旨意係直下式 但宜家細吋數都畀埋你
65x90j $22000?
琴日去p記睇原價58xx最平做47xx貴過細鋪成千
巴打知唔知點解我買左q70t 條sound bar 個搖控 唔可以控制個q80t 電視
是不是因為我部電視係大陸而條sound bar 係行貨?
2萬65 一定係行9500H
正常唔係應該電視搖控控制Soundbar?
係 其實個sound bar 搖控冇乜用
用電視搖控就可以控制 但soundbar setting 就要用番佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞