買電視機 / 換電視機 集中討論區 (49)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
想Budget 6000左右
49/50吋。打PS5,但無打算上x90j out bug, 會長開電視,有無邊部比較好呢

Pan
TH-50HX700H
HX900H

Sam
TU8000
AU8000

Sony
X8000H
Sam
TU8000
AU8000
budget?
謝巴打
預10-15K應該都可接受
見到上年Sony 出左部A9H好似都唔錯 ,其他品牌就唔太識
Sony 48吋 Master Series OLED KD-48A9S
$12880
1. 對比度極高(無限:1), 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0*4, 最高支援4K60
7. X1™ Ultimate 影像處理器
8. 馬來西亞製
Thx
係咪簡單來講睇戲就A9S, 打機就選X90J ?

中國野冇樣好
準備買電視49-50”

4k UHD 就夠,不會打機,沒有sound bar

睇緊 LG / samsung

LG
UP8100
UP7800

UN8100
UN7400

1) UP同UN系列其實有乜嘢分別?

2) 8100 同 7xxx 系列分別,係咪只有HDMI數量?

屋企有小朋友,係咪用舊式遙控比較容易

見LG有廣東話輸入法

有冇巴打有經驗

Q80T 缺貨

想加多小小budget買55吋c1

想問下c1同cx有咩分別?
都可以咁講
C1只係升級左影像處理器,其實兩者分別不大
UP係2021年款
UN係2020年款
如果正常使用 睇電視/Netflix 每日4-5個鐘 幾耐會有burn in 問題?
入咗部Q7A7,但好像官方唔再支援更新
想買 around 49吋size 嘅電視睇netflix 同打機
比較偏好 sony 機, 最好選擇係咪 9500h?
如果次一級嘅型號會唔會差好遠?
因為大部份Dolby Vision既Source都會提供埋HDR10版本(比如Blu-ray同埋主流既串流平台),而目前consumer market 都冇真正12bit既TV,再加上dynamic meta data都唔會真正解決到唔夠光/黑位既問題。所以總括黎講,只要support到HDR10,電視/MON既能力更重要。

咁依家係 Q60A?
我見重有部 Q60R 不過唔係好覺佢有提 eARC 嗰啲嘢
最新係Q60A

Q60R係2019年機
YES

次一級X9000H沒有49"

次二級49X8500H已冇貨
夠budget就上49X9500H吧
樓豬覺得睇電影要震撼感既話係咪最好Oled
YES
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞