覺唔覺193開始走火入魔?( 2)

929 回覆
643 Like 591 Dislike
咁都好彩 否則條友要入青山

193的歌詞革命
魚油一樽: 方俊傑

193的走紅,令我突然想通一件事。
當然不是他在《ERROR自肥企画》反思的一句:衝口而出一句說話,會受注目過努努力力的工作?受歡迎,不一定靠表現,這一點,我讀幼稚園已經明白。畢竟,我是個考第一的學生,但阿媽永遠偏心細佬。

也不是吳業坤跟193合照後,會否被公司高層照肺,甚至雪藏?這一點,我就很不明白。公司不停借用對家最紅的姜濤,用到被全城臭罵也要繼續用,你是員工,你見193的IG followers比姜濤還多,你立即照辦煮碗,公司根本應該立即升職加薪啦,點會怪罪?

我想通的,純粹是193首支個人派台作品《睡到三點》。
《睡到三點》,很多人只留意個MV,可能是件睡衣,可能是阿冰與阿Gi,我好歹曾經是個填詞人,我留意歌詞。《睡到三點》的歌詞由193撰寫,大意是好愛好愛一個人,就算分開了,只可在夢中見,一樣愛。老實說,文字通順,意思清楚,以一位玩票性質填詞人來說,填得相當好。至少沒有未學行先學走。

不過,《睡到三點》一定要由193親自撰寫,才會被欣賞。否則,會被瘋狂批評。我是八十年代開始聽廣東歌,廣東話入歌詞是完全被接受,許冠傑的《半斤八両》:「出咗半斤力,想話攞返足八両」,沒有人批評低俗。較後來的林振強,更加是高手中的高手,像《愛到發燒》,「頭暈去看醫生,醫生在食蕉」,全部可以書寫出來,但只有活用廣東話的香港人才會會心微笑。慢慢,就好像再容不下比較新奇的用字了。

我記得,林夕接受訪問,曾經說過,好想在廣東歌加入更貼地的詞語,例如便利店,也有難度。明白呀,他在張敬軒的《不吐不快》用了「吹水」兩個字,被很多網民形容為毁滅了一首歌。甚至在Twins的《士多啤梨蘋果橙》,寫女孩為了男朋友而減肥減到只敢吃生果,有意思,應該很有共鳴,也有很多人一見歌名便直覺無聊。黃偉文甚至刻意為廣東話口語入詞,例如寫出《你唔愛我啦》,又被視為怪胎。有一段很長時間,我們只接受見慣見熟的。很合理,人之常情,問題是,太多人一旦看不明白便大力批評,將無知變成武器,便阻礙了很多可能性。

終於來到有望破局的一刻。193運用強勁人氣,有望扭轉傳統審美觀。《睡到三點》,一時Shawty,一時黐筋,一時藍剔,一時韓文,一時日文,一時英文,一時又會變返「已事過境遷,不再玉帛相見」,如果十多年前,我寫出類似歌詞,不給監製用粗口狂𡁻,也會給歌手彈鐘。不過,這才可能是最多年輕人正在使用的共同語言呀,你就算不同意也要接受,不接受也要理解。歌詞,當然可以容納周耀輝式抽象美學,也絕不應該排斥193式《睡到三點》。193對下一代的貢獻,可能不止於證明向強權還擊具有巨大市場,還有可能在不知不覺間為廣東歌帶來重大革命。

我個三歲女兒,本來,每晚也要聽Cocomelon才能進睡,最近,不知何故,竟然主動要求播放《睡到三點》,聽過一次便懂得哼著唱。好在,她還未唱到「想起last night,kimochi」。多了受注目的變化,他們會否比我們更加接受到與別不同?我相信會。不過,女呀,有些事,還是大個小小才自行領會吧。

連流行文化都共融唔到
唔好講咩民主社會 咩一百個人有一百種聲音啦

其實香港人淨係想要一言堂 所以野只有一個標準
依家求仁得仁啦
係4個都有拍
不過得佢咁講嘢
想突出自己其實都唔使咁講嘢
64呢 又話唔睇連登?
屌你老母啦
你自己錄首歌自己呢埋聽有撚人理你好唔好聽呀
又要派台又要周圍做宣傳 搞撚到我成日逼住聽撚到
比你逼完聽到之後講句唔好聽都唔撚得呀
傻閪盲粉
其我睇晒佢個story ,睇埋AM730篇文,都覺得佢係屌緊觀眾 如果佢係有其他意思既,佢表達能力係有問題,令到咁多人get 到另外意思

自問都算好支持error,睇晒2套error遊同自肥,但我真心覺得好反感,屌觀眾唔識欣賞 autotune? 又唔係d咩新野,本來諗住首歌係玩票性質就無咩所謂,原來一定要欣賞先得架 平心而論 首歌係幾業餘同難聽下,係真係支持佢先會聽,正常係會即飛

Anyway 件事都無謂再煲大,慢慢沉就算啦
喂就當連登仔炒撚晒車對號入座啦

堂堂藝人 收到負評係咪應該得體啲回應?例如話「知道自己有不足 會努力做好啲 將更多元化曲風帶比香港人」?直接標籤人地係老土保守怪 真係一個三張嘢男人嘅合理行為?仲要前提係你自己都喺無數訪問度話自己咩都唔識好廢 因乜解究突然自尊心又強到容不下批評?

連登仔人微言輕 可能個社會潮流真係變咗 如果佢咁都冇令自己fans流失嘅 咁恭喜佢囉
比人話難聽咪唔睇連登囉
除非係viutv專登塑造佢呢個周圍串既形象啦
我唔覺得花姐睇唔到佢有咩問題
當然可能佢私底下好humble 我地唔知

但而家鏡頭前比人感覺佢係自我中心個種
或者呢啲叫有性格?

你要做到個人咁有性格 除非真係好有本事

唔想佢紅得個1個月就變返地底泥
呢個世界一沉百踩 特別係娛樂圈
睇佢個頭像都知個post好耐之前啦。以前有上而家無上吧!
你依啲盲粉真喺幫佢同error倒米 成篇story正常人睇倒都反感同覺得佢串過馬撚 你地都要死幫佢兜 屌人對號入左
嘩屌咩片嚟
呢條片好似係專登拍到咁串,有晒劇本果d
冇野架 mkpop入193首歌真係麻麻
音樂呢啲好個人
係睇唔過眼你地斷章取義
話193表達「話難聽=老土」啫
貼埋呢4張, 次序係呢4張, 之後#1 嗰4張
不過睇完會有分別咩? 我都覺得佢好自大

學下Dee gor啦
Be humble
又屈
就係知你地都係鳩屌洗理你地講咩
補多句 其實我對首歌並冇覺得好差 只不過口味上唔會再聽咁解 但就真係睇唔過眼佢咁嘅態度對待批評
無。講返條片唔係fans message佢然後佢回啫。呢個說法唔真實嘛。
cls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞