我和鄰居大姐姐的故事(10)

1001 回覆
461 Like 5 Dislike
咁似阿威同阿冰做一日男朋友
我已經準備咗刀片
睇到好心噏 個心嗱住嗱住咁
突然覺得葉開熙好仆街
真係好唔開心
佢一向仆街同自私
除咗對秋
nice巴
989巴
唔同既,熙熙都唔鍾意Kitty
手下留情
唉,真係好心痛
不嬲架喇
係……

呢個政權……
都真
二百一十九

其實從來都未拍過拖既我根本就唔明白男朋友有咩責任,所以先下巴輕輕咁應承左做Kitty姐姐一日男朋友。

不過Kitty姐姐真係好講信用既,果晚我同佢響公園仔分別左之後,求其買左啲宵夜返上屋企,同秋身姐分享,食食下既時候,秋兒姐姐就接到佢既電話。

順帶一提,今次佢係打秋兒屋企既電話。

相比起而家智能電話有唔同既app可以打電話唔扣分鐘咁方便,以前我地既手機計劃同儲值卡既通話時間係十分之有限既,所以要傾電話吹水多數會用返屋企電話。

「喂?」

……

「Kitty?妳去左邊,做咩成日都唔聽我電話?」

就係咁,佢地兩個就開始係咁傾電話。

我淨係聽到秋兒姐姐呢一邊,所以都只可以估下佢地傾計既內容。

不過都唔難估,始終我已經早秋兒姐姐一步知道發生左咩事。

我就靜靜地響度等。

終於,佢地都傾完電話,秋兒姐姐一臉難過咁行返過黎。

「熙熙…」秋兒姐姐既淚水好似隨時要由眼眶之中流出黎:「Kitty要走喇…」

「走?佢升唔到原校?」估唔到我都幾好戲。

之後秋兒姐姐就將Kitty姐姐啱啱先同我講完既野再重覆一次。

不過佢既反應明顯比我傷心得多,雖然想忍住淚水,但都係流左幾滴出黎。

咁都唔奇既,因為秋兒姐姐其實真係當佢係好姐妹。

我都做唔到啲咩,唯有聽完之後安慰佢幾句。

秋兒姐姐講完之後好快就抹走幾滴眼淚又打返起精神,道:「好喇,我冇事架喇,不過…今日真係發生左太多事,我要好好消化下。」

……

其實…秋兒姐姐妳唔駛咁快擺返個堅強既樣出黎架…我大個仔,有時都想做下妳既依靠,而唔係聽完妳呻就算…

*

返到屋企整理梳洗完之後,我就收到Kitty姐姐既短訊。

叮!

‘‘我好掛住你>3<’’

妖,後面果啲符號係乜撚野黎?

我唔想理佢住,於是覆佢:“我過左12點先係妳男朋友”

“咁我真係掛住你吖嘛!”

唉屌我將個電話掟上床,之後沉沉睡去。

*

鈴…鈴…!

係我既手機聲,係用緊佢既內置鈴聲。

不過重點係…

我hi吖,邊撚個咁夜打電話黎呀!

我望一望個來電顯示…

屌吖,係姣婆Kitty姐姐。

「喂Kitty姐,而家幾多點呀?」我一聽電話就唔耐煩地道。

「嘻嘻,十二點正囉。」Kitty姐姐響電話另一端興奮地道:「黎緊二十四個鐘,你就係我男朋友喇!」

「喂我屌,男朋友唔駛訓呀?」

「陪我講一陣電話啦~」Kitty姐姐響電話另一端嬌嗲地道。

「唔講,好眼訓呀屌。」

「邊有男朋友對住女朋友係咁爆粗架…」Kitty姐姐答道。

「我囉。」

Kitty姐姐噗哧一笑,繼續扭計:「我既男朋友小熙熙~陪我傾一陣計喇~」

「妖。」唔知點解呢一刻我諗起扮女人既阿必。

「黎喇小熙熙…」Kitty姐姐契而不捨:「我都就走咯~就一陣吖…」

「唉屌,冇妳咁好氣。」我道:「妳收線先,我用屋企電話打比妳。」

大姐我張儲值卡會冇分鐘架。

「好!」

收左線之後,我即刻熄左部手提電話,諗住繼續訓。

鈴…鈴…!鈴…鈴…!

呀我屌,係屋企電話響!

Kitty姐姐玩到咁盡?

我睡眼惺忪咁行出廳接起個電話:「喂?」

「小熙熙,又話打比我既?做咩唔打?」果然係姣婆Kitty姐姐。

「未打啫。」我諗住聽朝先再打:「妳玩到咁夜媽媽打去我屋企,唔驚係我老豆聽電話咩?」

「咁你手提電話打唔通吖嘛!」

屌,係喎,我為左訓覺熄撚左個電話。

「仲有,老爺聽電話有咩好驚?」

嘩屌。

「乜撚野老爺?」亂講野嚇撚死人咩。

「你爸爸囉!」Kitty姐姐甜絲絲地道:「唔叫老公爸爸做老爺叫咩呀?」

嘩屌,叫埋老公添。

「喂我好似應承做妳一日男朋友咋喎!」Kitty姐姐真係越玩越大…

「我習慣叫男朋友做老公!」

「咁老爺呢!又係咩一回事!」

「比我叫一日喇~」

真係睇唔出,同我傾緊電話既呢條女幾個鐘之前仲喊苦喊忽…

(待續)
重飾演某段美麗故事主人

相戀24小時,繼續推
推一推,BTW,星期六日無文,又係沉悶人生
葉師傅
你好呀! 嚟緊故事同Kitty姐姐拍一日拖,可唔可以寫得Sweet啲,好好睇睇,唔好成日咁粗魯......

睇嚟跟住落去都唔會有幾多Kitty姐姐感情線,最後一鋪,俾多啲愛寫落去得唔得?

真係好唔捨得呢一條感情線, Kitty姐姐同嘻嘻咁有愛,因為一開始年少無知唔識嘢,講錯嘢,冇得同熙熙一齊,真係好慘。

自從知道咗Kitty姐姐要去外國之後,真係好希望有一個逆轉,例如話佢阿爸阿媽生意出現問題,冇錢供佢去讀書.....

但係你已經寫到因為佢,所以秋ny 先至有個學位,就知道冇乜希望.....

葉師傅,做吓好心,今次俾些少愛,可以嗎?好人有好報㗎~

祝 身體健康,工作順利。
諗起阿冰第二個故做三日女朋友
當熙哥發現秋兒姐姐係一條死魚時
佢就會知道自己原來最鍾意Kitty
真😂
Push
係咪得我一個覺得Kitty姐姐好慘
飾演你舊年共尋夢的戀人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞