我和鄰居大姐姐的故事(10)

1001 回覆
461 Like 5 Dislike
佢係咪都叫Andrew架喇
係啊,所以咪要拎返佢出嚟唔好阻住人3p
未發生呀
排到腳軟了
咁好似好過加埋Andrew
扮咩
二百零一

我由梳化企響身,隻腳有小小一拐一拐咁走過去會合企左響我屋企門口出面既秋兒姐姐。

呃。

Cool down左之後傷口好似越黎越痛。

明明比緊賽既時候都冇咁痛。

秋兒姐姐收工之後直接買餸返左屋企煮飯,而我又去左同淇淇佢地食tea,所以而家係我今日比完賽之後第一次見到佢。

「秋兒姐姐,辛苦晒妳喇。」我對秋兒姐姐總係特別溫柔:「今日返工辛唔辛苦呀?」

「小小喇,不過返呢份工都預左要企咁耐既。」秋兒姐姐柔聲道:「你呢?今日場比賽踢成點呀?」

「打和咋。」我諗起其實都仲係好唔忿氣:「但其實我地應該贏架!」

「唔緊要既,今次贏唔到就下次再踢好啲。」秋兒姐姐微笑道:「我既熙熙踢波咁叻。」

我忿忿不平咁說道:「但呢場波真係唔係因為我地踢得唔好所以嬴唔到,而係…」

「熙熙?」秋兒姐姐打斷左我說話,語氣中極是關心:「你隻左腳…發生咩事?」

「下…」係喎,我都唔記得要隱藏傷勢添。

明明我自己就唔想秋兒姐姐擔心…

雖然只係行去對面秋兒姐姐屋企極短既路程,但秋兒姐姐就咁企左響度,定睛咁望住我左腳。

因為我而家仲著緊香港隊條運動長褲,所以秋兒姐姐並見唔到我傷口。

「嗯,冇事、冇事。」秋兒姐姐返工已經夠攰夠辛苦,我唔想佢擔心。

而且……

更加唔想佢覺得踢高層次既波係咁易整親,如果唔係我點說服佢第時比我踢職業波、做職業球員?

「點解你行路會拐下拐下既?」秋兒姐姐完全無視我兩句冇事,急急腳走去打開自己屋企度門:「熙熙,你快啲入黎先。」

我冇計,唯有跟住秋兒姐姐入屋。

嘛,我本來就係要入去。

「你去梳化度坐下先。」秋兒姐姐指一指梳化,然後頭也不回咁走入洗手間。

我依言照做,秋兒姐姐好快就由洗手間拎左個急救箱出黎。

此情此景,好似有小小熟悉,又有小小懷念。

小學果陣同文叔佢地踢波,少不免會有小小擦傷撞瘀甚至拉傷肌肉,只不過係冇今次個傷口有晒鞋釘印咁誇張。

「比個傷口我睇下?」秋兒姐姐好自然咁向我說道。

就好似小學果陣咁樣。

「下…?」不過而家有個難題。

「?」秋兒姐姐不解地望住我。

「我個傷口…響大脾後側…」我答道:「如果要睇到個傷口,就要…嗯…」

「…」秋兒姐姐望住我,神色漸漸變得尷尬。

似乎我地大家都開始意識到個問題響邊。

冇錯,我而家著緊條長褲,而我個傷口就算拉高條褲管都係睇唔到既。

除非…

我除左條褲…

「…我返去換條短褲先…」如果唔除褲既話,呢個係唯一既辦法。

「嗯。」

*

「嘩,熙熙,你果陣一定好痛!」秋兒姐姐驚訝地望住個傷口:「真係成個鞋印,啲鞋釘印仲要好清楚…」

見到個傷口咁嚴重,秋兒姐姐即刻專心幫我治理傷口。

「你個傷口仲滲緊血水…」秋兒姐姐拎左啲消毒藥水:「你要忍住痛…」

係有啲痛既,不過對於我黎講小兒科喇。

如果忍左呢啲痛可以贏返場波就好喇。

「係呀!」我又忿忿不平了:「我地贏唔到唔係因為我地踢得唔好,而係因為對方出茅招!」

秋兒姐姐一路細心咁幫我包紮傷口,一邊聽我好似小學雞咁樣發牢騷,平凡得黎又好溫馨。

之但係雖然佢聽左我抱怨咁耐,但都冇阻止我繼續踢波,只係好關心咁望住我既傷口咁包紮。

終於包紮完畢,秋兒姐姐一面眼濕濕、關心咁望住我一陣,之後先至話:「熙熙,下次你真係要小心啲呀。」

……

「妳唔會唔想我踢波咩?」我一路都係驚呢樣野:「妳唔驚我會整親咩?」

「就算我驚,你係咪會唔踢?」秋兒姐姐嘆左口氣望住我。

……

我唔知。

「咁咪係囉。」秋兒姐姐見我唔出聲,於是溫柔咁撫摸我頭頂:「咁你要好好保護自己,我啱啱一路幫你包紮傷口既時候,其實真係好心痛……」說著低下了頭。

我諗起秋兒姐姐幫我包紮傷口時流露出既關切眼神,忍唔住輕輕攬住佢,柔聲道:「知道喇,我會再小心啲,唔會再要妳擔心。」

「嗯…」秋兒姐姐響我懷中點點頭。

*

之後我地食飯既時候,唔知係咪諗起啱啱要除褲睇傷口,同埋啱啱秋兒姐姐幫我包紮時既細心,仲有之後既真情對話,有時我地會相視尷尬一笑,但秋兒姐姐笑得黎又會有種甜蜜,然後又不忘叮囑我下次要小心啲保護自己。

飯後我本來負責幫手洗碗,但秋兒姐姐都叫我坐響疏化休息下。(自從秋兒姐開始返工之後就有呢個安排,係我主動提出既,因為我覺得秋兒姐姐返工已經夠晒辛苦,所以洗碗呢啲粗重野等我黎做喇)。

好溫暖。

我好想珍惜呢種平凡而幸福既時刻。

(待續)
當然喇,一叫Andrew會俾兩個一齊插,前後一齊插
未?
葉熙威會怕羞既咩,除褲啫,好閒啫,洗咩換短褲呀
好撚好奇 俾秋ny咁樣掂都忍住唔扯

如果係kitty / betty 肯定捉撚著個頭叫人含
「就算我驚,你係咪會唔踢?」

此女只應天上有
Push
要開發埋佢先得
//「咁咪係囉。」秋兒姐姐見我唔出聲,於是溫柔咁撫摸我頭頂:「咁你要好好保護自己,我啱啱一路幫你包紮傷口既時候,其實真係好心痛……」說著低下了頭。

我諗起秋兒姐姐幫我包紮傷口時流露出既關切眼神,忍唔住輕輕攬住佢,柔聲道:「知道喇,我會再小心啲,唔會再要妳擔心。」

「嗯…」秋兒姐姐響我懷中點點頭。//

邊個攬邊個
摸頭又唔使攬住既。
呢個情況應該係熙熙攬秋兒,秋兒就係熙熙懷中點頭。
你去梳化都坐下先 我入去紮頭髮
幾時先係摸龜頭而唔係摸7頭
即係會發生?
今日呢篇如果主角唔係秋ny一定重甜
又除褲 又踎係度 又攬
應該晨早扯咗,之後開野獸mode
咁佢對住秋兒點同對其他女仔啫
對像唔同已經爭好遠
佢心入面當秋兒聖女咁拜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞