我和鄰居大姐姐的故事(10)

1001 回覆
461 Like 5 Dislike
molamola
咁對住日本係難搞既
唔係呀比喻黎咋,但直接提簡迪響佢呢個時間線又唔吻合嘛,所以咪加句大個左之後囉
回味住佢地上個暑假3P先喇
冇計,日本太勁
多謝
3比1都算好好架喇
馬基列尼/ 加度素嗰啲會唔會合理啲
Pish
更係巴西山度士!!
我係嚟推故
P牌冇得正評唯有幫手推下個故
其實會
但我寫果下自然將發叔既球風聯想起簡迪
989巴
毛巴
點解係巴西山度士既?
woo,多謝大作家黎撐場

多謝你咁比面,但我啲進度好似拖得太長
二百零六

我頹然咁呆左企響度,完全乜都反應唔到。

而我啲隊友,有啲大字型咁攤左響地索氣、有啲半跪左響度兼神情呆滯、有啲就dup低晒頭咁行返去後備席。

阿必就成個人坐左響地下,神情呆滯。

劉sir就放低嚴厲既一面,走入場中間安慰其他隊友(不過表情都仲係板埋口面)。

至於日本隊雖然臨尾失左一球,但終究都係以三比一擊敗左我地,三戰全勝打入亞少盃決賽週,佢地既隊員都係好興奮。

「香港!啪啪啪!香港!」我地既支持者更加係落力用打氣聲安慰我地。

我就仲係呆左叉住條腰,望住中圈個波,彷彿仲未完場,仲等緊日本隊開波咁。

唉,我都唔敢望向觀眾席上面既秋兒姐姐…

啱啱仲好有信心咁向佢打左個ok既手勢添…

拍拍。

我唔為意既時候,有人拍左我兩下膊頭。

唔?

我擰轉頭一望,係日本隊既4號,其中一個啱啱比我扭過左既中堅。

佢右手手臂有臂章,原來呢條蘿蔔頭係日本U14既隊長。

佢露出友善既微笑向我伸手,把口仲唔知講緊啲乜撚柒野。

於是我都露出友善既微笑同佢握手,邊道:「屌你老母,傻閪。」

大概佢以為我講緊乜野好野,又笑笑口咁同我講幾句。

「哦,係咩?屌你老母。」我微笑住回答。

佢又好友善咁講左幾句日文先走開。

呢個時候,賈加華過黎拍一拍我,道:「黎喇,我地去向支持者鞠個躬當道謝喇。」

「嗯。」

「係呢,個4號啱啱同你講咩?」賈加華問。

「唔知呀。」

賈加華驚訝地道:「但你同佢咁好傾咁既?」

我答:「我笑住屌佢老母啫…」

「你條仆街真係…」

*

比賽之後劉sir冇屌我地。

就算賽前講到點都好,我諗佢都有眼睇,日本既實力係遠遠超過我地,所以我地儘晒力執行左佢套戰術冇揸流灘,佢都冇乜野好屌。

唔止咁樣,佢仲安慰我地:「你地今日已經踢得好好,人地贏真係優勝劣敗,佢地啲青訓真係領先我地好多。但係你地仲後生,仲有大把時間進步,你地係好有潛質既,假以時日,一定可以將日本擊敗。」

鳩up喇屌。

大家都垂頭喪氣。

老實講對日本輸一比三其實一啲都唔失禮。

只係呢度咁多個人,雖然全部都知道我地同日本既實力有幾大差距,但冇人係諗住會輸而走出球場去比賽。

所以大家先會咁唔甘心。

劉sir戰術運用我覺得冇陳sir咁好,但佢真係可以令我地調整到心態,將我地最好果一面逼到出黎。

就咁先喇。

總之…亞少盃外圍賽…就咁落幕。

香港一勝一和一負,雖然以得失球壓過馬來西亞排次席,但可惜都係冇緣出線亞少盃決賽週。

*

今次完場之後我冇同淇淇佢地食tea,而係同秋兒姐姐同Kitty姐姐佢地返屋企。

一路上甚至上左地鐵之後,我仲係因為輸波既失落,所以都冇乜點出聲,秋兒姐姐亦好明白我咁只係一路響旁邊陪住我,反而係Kitty姐姐係咁講野想安慰我,搞到秋兒姐姐想唔應佢都唔得(主要係代我回應)。

當然,講到尾,其實Kitty姐姐都係想安慰下我啫,係有心既。

本身Kitty仲想同我地食埋晚餐,不過秋兒姐姐見我唔係幾開心,所以婉拒左佢,諗住專心陪我。

「噢…唔緊要喇,秋秋!」Kitty姐姐講既時候眼尾係有睄一睄我既:「不過下次妳放假要記得陪我呀!」

「知喇張潔婷。」秋兒姐姐微笑道。

「又響我全朵,妳個林秋兒!」

「妳就到站喇。」秋兒姐姐微笑咁提醒Kitty姐姐。

「知喇。」頓了一頓,向我說道:「熙熙,記住要打起精神呀!」

「嗯。」我都冇佢咁好氣。

由於Kitty姐姐係早過我地落車既,所以之後既車程就得返我同秋兒姐姐。

響呢個時候,秋兒姐姐終於開聲了:「我覺得…你地成隊都踢得好好啊。」

「嗯。」其實我都知我地今日已經踢得好好,但輸波就係輸波,我地喪失左晉身亞少盃決賽週既資格。

「你記唔記得我話過…」秋兒姐姐溫柔既聲音滋潤緊我小學雞既心靈:「只要儘左全力,你響我心目中已經贏左架喇。」

「但係…」我諗起自己向秋兒姐姐舉起ok既手勢,但最後都係輸波已回,一定令秋兒姐姐好失望…

(待續)
300正皮加更:星期六
葉開巴唔好咁玩小弟啦
邊忽大作家
你就真係大作家啦,我由細睇你故大

講返劇情其實我覺得都唔係拖得好長啫,OK啦
但咩係丫,禽上去喇
秋ny個句「你就到站啦」硬係覺得非常恐怖...

理得你姊妹丫條仔係我架死遠啲!!!
去揾盧比度叔叔!
Push
佢個心都唔止一次想kitty死遠啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞