我和鄰居大姐姐的故事(10)

1001 回覆
461 Like 5 Dislike
lm
Strong po lm
Lm
Lm 樓豬加油
投入到連我都嬲埋一份
DLLM黑哨
跟住咪加30%
封左盤
山區巴
幫手一推
會停多幾場賽
等左好耐喇!
咁佢有排唔駛踢架喇
多謝
989巴
嬲左
劉 sir:「我今日心情好撚曳!」
一百九十九

阿必不忿咁講完之後大家都屏息靜氣,彷彿會有大風雨來臨咁。

我側眼見到楊舒達嚇到手都震。

佢真係好撚驚劉sir。

「必才。」劉sir鐵青住面,語氣中自有一股威嚴。

阿必而家先識驚,唔敢回答。

「我完全明白你當時既感受。」估唔到劉sir冇責備阿必:「球證今日既判決真係好有問題,你地既心情我好明白。」

大家你眼望我眼,簡直唔信劉sir會咁講野。

而家回想起黎,劉sir佢屌親我地既,都係因為我地自己做得唔夠好,又或者我地應該做到既野唔去做/做唔到。

反而受外在或者啲不可抗力因素而導致我地犯錯既話,佢反而係會第一時間企出黎保護我地。

或者係咁既教導方式,先會令我地好似楊舒達咁從錯誤中成長,成為一個更出色的球員吧。

「我做職業球員既時候,都遇過唔少一啲專做dirty work既球員。」劉sir續道:「你地啱啱係錯,但只係錯在你地唔知點樣去處理呢啲場面。本身你地自己既感受係冇錯,只係人之常情。」

大家靜靜咁聆聽劉sir。

「見到隊友比人侵犯受傷,又因為一啲唔公平既因素而失波,我知道大家果一刻係好難受。但我希望你地都明白,因為一時衝動去推撞對方,好可能就係要成隊都付出代價。」劉sir續道:「好似今日咁,我地有四個球員因為咁而比球證趕出場,但明明成件事佢地錯唔晒。」

「你地呢個時候要做既,係比平時更加冷靜,專心去踢好場波。」劉sir繼續分享佢既心得:「你地係好波過佢地,佢地先至會派個球員專搞小動作去犯你地規。」

大家都低頭不語,比起劉sir大大聲屌鳩我地,我諗咁樣更加令我地意識到我地啱啱犯既過錯。

「你地仲細,好多野未經歷過冇經驗唔怪得你地。經一事,長一智。」劉sir續說:「好彩我地雖然有四個球員拎左紅牌,但只係需要停一場,我地對日本場比賽,依然可以派出最強陣容。你地幾個就當後日場波比你地休息下喇。」

「係…」

*

「…」

響一間茶餐廳入面,淇淇佢地三個女仔仲有Betty兩公婆加埋著住香港隊polo衫既我同阿必大家都冇乜野講,好似一片愁雲慘霧咁。

就連平時最多野講既阿必都只係雙眼放空,一臉頹喪。

呢條友就只有對足球好撚認真,啱啱以咁既方式比人紅牌趕出場,佢應該氣憤之餘仲要好失落。

「熙熙…你個傷口…真係冇事吖嗎?」唔知係為左打破沉默定真係關心我,淇淇響呢個時候打開話題。

鄭海欣都用關心既眼神望住我。

但其實呢個問題淇淇由響球場等到我地出黎再去到茶餐廳呢段時間都問左兩三次了。

講起上黎,我地本來諗住響球場解散直接返屋企,但淇淇話見我地踢波咁辛苦所以大家決定夾錢請我同阿必食tea。

我就算本身冇乜心情都好,聽到有人請食tea,仲唔鳩衝咩?

離題了。

返來現實先。

「冇乜事。」事實上其實cool down左之後個傷口真係好痛下。

「不如我陪你睇醫生?」淇淇擔心地問。

「唔駛喇。」皮外傷好小事。

「喂,死人必,你唔好咁頹咁唔開心喇。」八婆儀係要撩下阿必:「同你平時個樣好唔夾呀。」

「痴線妳睇真啲喇,我邊有唔開心!」阿必突然唔忿氣地道:「但我真係好唔甘心,大家都睇到個13號點樣踢傷我地隊友架喇,竟然淨係食左張黃牌就算!頂!真係離晒譜,痴線,痴線架!」講到燥底語無倫次。

「阿必,阿儀都係想安慰下你啫…」淇淇幫口道。

其實阿必都唔係發八婆儀脾氣,只係佢真係好咁甘心,一次過將啲怨氣發晒出黎。

「冇事架淇淇。」八婆儀望住阿必,柔聲道:「佢都係因為自己太屎波又成個傻佬咁比人趕左出場,所以先咁嬲啫。」

嘩,用溫柔既聲線去寸鳩阿必,八婆儀又進化了。

「妳個死八…」阿必回復元氣即時反駁。

就響呢個時候…

「我響英國都有睇開足球,覺得呢個球證都真係幾離譜,鞋釘從後踢中你果下應該要紅牌出場。」Andrew突然開聲道。

估唔到綠帽Andrew竟然會開聲幫我地講說話,制止左一場爭吵。

仲以為佢除左Betty之外,係對我地冇全冇興趣添。

呢個時候我終於同Betty有眼神接觸。

然後…

呢一刻我覺得…

佢既眼神就同鄭海欣關心我既眼神係一樣既。

(待續)
夫目前犯既節奏
又扑嘢lu
又NTR
加更時間表

爆舊post加更 - 星期六
100正皮加更 - 星期日
200正皮加更 - 星期一 (端午節)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞