我和鄰居大姐姐的故事(10)

1001 回覆
461 Like 5 Dislike
成個月冇追今日一次追返晒
中學係開心,但其實我自己最開心係大學真係太無拘無束
好事
份工太閪就要走
唔好比佢地以為你冇左佢地就唔得
求其用架咋
我屌撚柒佢呀
多謝支持
毛巴
提提大家,秋兒既成績我改返做14分,不便之處請見諒

二百一十四

秋兒姐姐會考失左手?

呢樣係100%冇可能既事!

佢平時咁勤力溫書!

冇可能,冇可能會失手架喎!

我放返低個電話之後個心非常焦急,但除左響自己個廳係咁來來回回踱步之外,根本就咩都做唔到!

係咪即係秋兒姐姐九月份開始唔會再同我一齊返學!?

冇可能…冇可能…

我頹然咁坐低響地下…

我冇得同秋兒姐姐再一齊返學…

而且…

而且…

而且…

呢個試係會影響到秋兒姐姐既一生…

係咪我…

係咪因為秋兒姐姐上年就算要準備會考都要分心照顧我,所以先至會失手?

而且…

佢係連掹車邊都升唔到原校…可以話係嚴重失手喎…

(按:我大個先知我地學校中六文科每年最低收生既範圍大約14至16分,睇下果年啲人叻唔叻)

我…究竟做左啲咩好事出黎…

我寧願自己到中五果陣時會考零分,去換取返秋兒姐姐可以原校升返…

仲有Kitty姐姐…如果唔係呢個賤人纏住秋兒姐姐要佢幫手溫書…秋兒姐姐就會有更加多時間溫習!

哈…

我慘笑左一下…

響廳度來來回回咁踱步都唔係辦法,我又唔可以打比秋兒姐姐(驚阻住佢搵學校),就算我幾擔心佢都好,都係乜都做唔到…

我諗我唯一可以做既,就係打開度門,隔住道鐵閘,等秋兒姐姐返黎…

至於佢返左黎之後可以點,我完全冇絲毫主意…

仲有另一件事可以做既,就係祈禱…希望秋兒姐姐可以順利渡過呢一關…

如果真係可以,我願意做任何去幫助秋兒姐姐…

但我而家又可以做到啲乜…?

我頹然咁坐左鐵閘後面,有時啲三姑六婆師奶經過問幾句我就鳩答話屋企太熱要打開門乘涼…

我雖然冇食到飯但都唔覺得肚餓…只係希望儘快有新消息…

鈴…鈴…

鈴…鈴…

咦。

雖然好明顯唔係由我後方傳過黎,但我都下意識望一望屋企電話。

唔係我屋企既電話響。

痴撚線,電話既響聲由出面走廊傳黎架嘛,梗係唔關我屋企部電話事。

鈴…鈴…

Cut左線。

鈴…鈴…

鈴…鈴…

又響過。

搞到本身已煩躁既我煩上加煩。

又停左。

然後又再響過。

邊撚個係咁打黎,明知冇人聽架喇!

咦…

電話聲…

其實係響秋兒姐姐屋企傳黎架喎…

我個人真係太躁太亂,竟然而家先發覺。

Call得咁急,唔通係有咩急事?

最衰我冇秋兒姐姐屋企鎖匙,如果唔係就可以幫佢聽…

我突然間有個諗法。

會唔會…

係學校打黎…?

秋兒姐姐都係啱啱先有手提電話,而我都唔知林太有冇,咁學校打返屋企好正常啫?

我要即刻通知秋兒姐姐!

我即刻狗衝過屋企電話隔離,撥個輪比秋兒姐姐!

嘟…嘟…

快啲聽電話喇…

「喂?」

「秋兒姐姐?妳快啲打返比學校喇,可能佢地打過比妳呀!係咁響呀頭先個電話!」我一輪咀連珠炮發,其實自己都唔知自己up緊乜。

「熙熙?」秋兒姐姐問:「慢慢黎…發生左咩事?」

「我都唔知點講!」我急道:「總之妳打返去比學校先!呀…妳等等…」我又衝去拎左本學生手冊出黎:「um…學校既電話…有喇,係xxxx xxxx!」

「哦…」秋兒姐姐好似都未係好反應得切。

「xxxx xxxx!」我急道:「我都唔太清楚發生咩事,總之妳打左返學校先喇,可能關妳會考事!可能突然收返妳!」

「哦,好!唔該晒熙熙…」秋兒姐姐都未講完就已經急忙cut左線。

其實…

我根本唔知係咪學校打黎…

當然以前冇咁多廣告電話,同埋咁急係咁打黎既都應該唔係無聊電話…但我其實都唔肯定會係學校打黎…

如果…係其他電話既話,我咪比左個假希望比秋兒姐姐?

會唔會令佢更加絕望架?

就響我不斷胡思亂想既時候,時間漸漸過左去…

秋兒姐姐幾時會覆電話?

好心急好心急…

鈴…鈴…

電話響喇!

我九秒九衝過去接聽電話!

「喂?」

「熙熙!學校收返我呀!我可以原校升中六喇!」電話即彼端掩蓋唔到秋兒姐姐興奮既聲音。

終於…

真係…

太好喇!

(待續)
傻熙熙做到野喎今次
其實我覺得都係睇遇到咩人 嗰陣時CE AL兩間中學都遇到一啲幾啱傾嘅同學 大學都有一啲keep到聯絡 上份工嘅舊同事仲有好多都keep到聯絡同見面
真呀 打工咋 最底線係唔好賠上自己身體同精神健康
秋兒可以留返原校睇實熙仔有無拈花惹草啦
Kitty幾多分
之後係咪到Kitty姐姐既分手Q?重甜pls
熙熙幾時先會屌秋兒最好叫埋Kitty 3P
熙哥都入到大學喎
即係佢會考可能高分過秋兒
我係秋兒的話真係堅hurt
做人冇哂自信
唔係話幾多分都焗住過英國咩?
好似話等到中四會有件大事發生,直接導致冇得踢港隊,可能就係呢件事令到傻熙發奮圖強

Push
唔係話誤會秋兒俾人追,熙熙去搞女咩?
都有,但我記得應該係兩件事嚟
真 學生公開試成績好,佢哋都有著數
我係老師都想個個拎住枝a黎串返我
可能就係因為kitty走,而讓返個位比秋兒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞