我和鄰居大姐姐的故事(10)

1001 回覆
461 Like 5 Dislike
竟然會引到你去賭波
其實我冇留意
兩者並存
係架,比我預計中多好多
不過暫時都冇諗住縮短佢
再睇情況喇
都多謝支持
989巴
多謝!
二百零七

秋兒姐姐見我仲係悶悶不樂既樣,於是微笑住同我講:「等我比你睇啲野吖。」

「嗯?」

秋身姐姐由佢個小小既斜孭袋度拎左部相機出黎。

「咦?呢部係…」

「係嘉嘉部相機。」秋兒姐姐伸一伸脷,笑道:「Last day之後我都仲未有機會還比佢添。」

果然…呢部係Jessica既相機…

我諗上次秋兒姐姐黎Jessica屋企接我果陣果陣咁匆忙,當然拎唔切去還比Jessica喇。

但即係佢地除左果次之外都冇見過面?

不過秋兒姐姐成日返工,尤其是星期六日都冇得放,真係斷六親都唔奇…

「你睇下。」秋兒姐姐響部相機㩒左幾㩒之後遞過黎比我睇。

「咦,呢幅係…」

相機螢幕上面幅相入面係我推過日本隊左閘果一刻。

「你啱啱比賽果陣啲相,我仲影左好多。」秋兒姐姐笑道:「你㩒下呢兩掣,就可以揀其他相黎睇。」

老老實實,我好撚窮見識少,都係第一次用數碼相機黎睇相。

我㩒下左又㩒下右,全部都係我響球場上既雄姿。

冇其他隊友。

「你見唔見到,其實你已經儘左力去比賽?」秋兒姐姐問。

「嗯。」

「所以張張相都咁有…嗯…魅力。」秋兒姐姐面上微微一紅,道:「你已經對得住自己。」

「咁妳呢?唔會令妳失望咩?」小學雞既我仲係執著緊呢一點。

「失望?」秋兒姐姐啞然失笑道:「點會呀。」

「我仲向看台上面既妳保証…」我諗起自己個ok手勢。

「對我黎講,你出儘全力去比賽,已經係最好既禮物。」秋兒姐姐溫柔地笑,佢既笑容真係可以將我既心融化:「你睇…」佢再伸手指一指部相機:「呢啲相就係最好既證明。」

「嗯。」秋兒姐姐啲相又影得幾好…

「好喇,我地下個站落車喇。」秋兒姐姐準備企起身,笑道:「今日已經遲左小小,我地要快啲去街市先得,如果唔係啲好餸就真係賣晒架喇!」

*

經過果程車之後我心情真係好返唔少。

除左因為秋兒姐姐開解左我之外,能夠同秋兒姐姐兩個一齊去街市買餸都係另一個原因。

每次只要同秋兒姐姐一齊去揀餸諗食乜、買餸,果種溫馨同奇怪既甜蜜感覺,就會令我既煩惱一掃而空。

然後因為老闆們都趕收工要散貨,加埋我地係熟客,所以好多餸都平比我地。

秋兒姐姐煮左一餐好豐富既大餐,知我鍾意食海鮮又特登買,話我比賽辛苦,但其實我知佢都係想我開心返,所以先煮咁好餸比我。

而事實上因為秋兒姐姐既關係,我都真係好開心架,所以托秋兒姐姐既細心照顧,我好快恢復元氣。

夜晚我特登等到老豆返黎,同佢傾左陣計,話比佢知呢幾日既賽果。

老豆冇失望,反而係咁讚我入到波叻仔,又為馬來西亞場波一齊憤憤不平,最後仲話以我為榮添。

到我真係大個先意識到,有父親既屋企,真係我永遠既避風塘…

*

我同秋兒姐姐既生日都係響七月尾,佢就早我小小既。

不過,我地由細到大都唔會大肆慶祝。有陣時屋企人唔駛返工都會一齊過,但絕大多數都係我地兩個自己食個蛋糕仔當慶左生。

今年都唔例外。

例外既,只有今年我買左份重禮比佢。

係一部Noki○電話,都成差唔多二千蚊,有齊一般既功能,雖然像素唔高,但都可以影到相。

據聞N字頭出既機可以擋到子彈,應該幾襟用。

題外話,果陣時間已經係二零零五年,果陣既電話絕大部份基本都已經係彩mon,影到相,玩到小遊戲。

當然得部電話係冇用既,我仲響七十一買左張儲值卡。

錢從何來?

我都踢左一季半青年軍同一年港青,平時慳埋慳埋都儲落唔少車馬費架。

秋兒姐姐生日果日,佢都冇特別請假,都係照常返工,所以我就諗住趁呢個機會,一早去左買餸,等佢返黎之前已經準備好晒啲材料,諗住我黎煮飯。

之後再去接佢收工,廢事佢真係走左去買餸。

當然我之前基本上日日都接佢收工,所以應該唔會穿煲。

哈哈,雖然我煮野唔好食,但都希望佢會鍾意呢個安排喇。

(待續)
講真以前古龍金庸咪又係咁,而家啲人比速食文化養壞曬咩都要快
女主成日都唔知去到第幾話先出場
Push
部相機有冇jessica同社長閃卡
埋牙未
有jessica同熙熙嘅
真係好甜蜜,令到我諗返之前既事,心在痛
本身都預計係長故黎,不過而家比我想像中更長啫
啲閃卡響社長度
同邊個先
基巴
過去就由佢過去喇
加速加速 期待今晚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞