我和鄰居大姐姐的故事(10)

1001 回覆
461 Like 5 Dislike
Push
Push
推 支持
重睇ocamp 葉開熙喺Year 1嗰陣 同葉開威講過話阿嫂今年fg
應該真係秋ny
可能係Kitty呢
應該唔會
葉開威話覺得伴娘好淫賤
應該就係Kitty
大家都推吓啦~星期六日無文,好空虛
放過葉熙威喇,星期六日佢唔陪秋ny既話,佢切柒都唔掂呀
可能Kitty仲有個更淫嘅姊妹
但Kitty已經係boss級喎(按照描述)
二百一十六

「唔好但係喇,真係唔關你事,係我自己臨場發揮得唔好啫。」秋兒姐姐笑了笑,又道:「不過,我當你應承左我要比心機讀書架喇,知唔知?」

我點點頭。

其實我都諗住疊埋心水做職業球員,仲讀咩書吖?

求其讀完咪算囉。

不過呢句梗係唔講得出口喇。

「我地要一齊努力!」秋兒姐姐擺左個展開手瓜💪既手勢,道:「今次A level我一定唔會再失手既!」

「嗯!」雖然我feel到秋兒姐姐仲係有啲唔開心,但見到佢可以回復返精神就真係太好喇。

之後一路食餐下午茶我地繼續傾計先知,原來學校呢個突然多左出黎既學位其實並唔止得秋兒姐姐一個爭既,但因為佢平時成績好、操行好,而且又參加好多課外活動,又成日幫學校同老師手,所以學校最後先響好多個同分既同學之中揀左佢。

另外,由於呢個多出黎既學位並唔係特登預留比秋兒姐姐,所以如果我通知唔切佢既話,真係有可能比第二個同學搶左。

我陰差陽錯咁送左部手提電話比秋兒姐姐做生日禮物,真係太好喇。

「我一陣要打比其他朋友或者send messages比佢地,因為啱啱接過成績同吳sir傾完,就即刻同媽咪周圍撲學校,都唔知道其他朋友考成點添。」秋兒姐姐道:「不過都係夜小小先。」頓了一頓又道:「希望Kitty都可以順利升到喇。」

係喎,唔知Kitty姐姐升唔升到呢?

*

為左慰勞秋兒姐姐,今晚都係我買餸煮飯既。秋兒姐姐本來都想幫手,但我就好堅持佢抖下,所以佢就趁呢段時間搵下自己啲朋友,睇下佢地考成點。

今日因為唔夠時間準備,所以我都係普普通通咁煮餐飯,打算聽日先煮豐富啲。

食飯既時候,秋兒姐姐分享左小小佢朋友既情況,好多朋友都一齊升到(畢竟秋兒姐姐既朋友好多都係讀書人),不過就仲未聯絡到Kitty姐姐,所以佢有啲擔心。

秋兒姐姐有小小愁眉苦臉地道:「今日全日都搵唔到Kitty,唔知佢點呢…」旋即又歎左口氣:「真係好擔心佢…」

的確,如果到呢個時候都搵佢唔到,好難唔令人向壞既方向諗。

雖然條姣婆考成點關我撚事咩,佢升唔升到原校都冇所謂,最緊要仲係有得繼續同佢扑野。

秋兒姐姐就坐響我面前,我咁樣諗實在對佢太不敬喇。

「妳不如send個message搵下佢?」我提議。

「Send過喇,但係佢都冇覆…」秋兒姐姐個樣悶悶不樂咁。

「咁唔驚喇,佢見到會覆妳架喇。」我漫不經心地道。

「嗯…不過Kitty會咁樣失去聯絡,真係好少有…」秋兒姐姐嘆左口氣,道:「唔通佢真係考太差…所以自己一個匿埋?」

我聳聳肩表示唔知。

秋兒姐姐搞到自己爭啲升唔返都要幫妳,如果Kitty姐姐妳仲係考得差究竟過唔過意得去?

「係呢,妳有冇問過其他同學有關Kitty姐姐既事?」我問。

「問過喇,佢地都淨係見到Kitty拎完張成績表之後就粒聲唔出咁走左…」秋兒姐姐又歎左口氣:「我又係唔好既,都冇理過佢…我一拎到張成績表之後就嚇到六神無主係咁喊,唔係媽咪拉住我走都唔記得要去搵定學校。」

我又唔覺得秋兒姐姐有咩唔好。

反而係Kitty姐姐見到秋兒姐姐喊成咁應該走埋去安慰佢,而唔係自己一走了之。

佢同秋兒姐姐唔同,應該都唔會預期自己考得好好架喇…

「我好擔心佢。」秋兒姐姐續道:「等我食埋飯再打比佢先。」

「唯有係咁喇。」

*

但我估唔到既事,就發生左響我響秋兒姐姐屋企洗完碗返屋企休息既時候…(今日我等秋兒姐姐返左黎之後,先落去買餸煮飯,所以就算今日係我負責煮,但都係響秋兒姐姐屋企煮。)

我返過去沖完涼冇幾耐,屋企電話突然響起。

呢個時間會打黎我屋企既,唔駛問都知係淇淇喇!

「喂!」我拎起個電話輕鬆地打招呼。

「小熙熙…」

係Kitty姐姐…?

(待續)
大家久等了,送上最新一集
Farewell Q要嚟啦 寫詳細啲ok?
同埋今日黑雨有無加更
黑雨響屋企先難打文🥲
因為要餵飽秋ny?
葉熙威係有鋪癮 做咩都要偷偷地 背住做
Push
啱呀,好似果次食完阿冰之後都係扮到好鬼鼠咁接秋ny電話
唔係無farewell Q下嘛
葉師傅 得一篇唔夠喉喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞