我和鄰居大姐姐的故事(10)

1001 回覆
461 Like 5 Dislike
葉熙威今次又會咁醒,等秋ny返到嚟好好獎勵下你先得
係呀,最撚唔開心係,我專做A類既野,因為疫情公司無咩A類既生意。
咁我轉左去跟B類既野啦,都算啦人工包既。
之後食左半年,每個月8日既No Paid Leave...
仲要每日番工都比個閪老闆串我地無野做...
其實跟左個好既老闆真係好好既
啲仆街老細成日以為你冇左佢唔得,呢啲真係搵到第二份就好走
狗屎撞棍啫
係架
大學識到好多on9,果陣同佢地玩到好癲
遲啲會講架喇
少甜多趣
有排
係呀陰公
佢最初以為我揸住張cert想去多謝佢
山區巴
秋秋可以繼續一齊係好事,但係我仲未接受到要同kitty分手
點多趣法?響秋ny面前?
冇計,父命難違
佢邊夠膽
毛巴
二百一十五

「真既!?」我把聲仲興奮過秋兒姐姐:「實在太好喇!」

終於…

我同秋兒姐姐…

都可以…

鬆一口氣了…

「係呀!」秋兒姐姐把聲非常開心:「我而家返去學校搞埋小小手續先,一陣返黎再同你講!」

「秋兒…快小小…我要返工喇…」背景中隱約聽到林太既聲音…

「嗯,咁妳搞埋啲手續返黎再慢慢講!」我笑了笑。

畢竟辦完入手續先叫正式完結左會考放榜成件事。

「嗯。」

我個人放鬆晒攤坐響疏化,再望向個鐘,原來已經成三點幾…

哈…

我而家先覺得有小小肚餓添…

哈,屋企好似仲有即食麵…

*

「熙熙?」鐵閘外傳來秋兒姐姐既聲音。

因為我冇關到木門,所以一見到秋兒姐姐響鐵閘外面我即刻衝過去。

「秋兒姐姐!」我即刻打開道鐵閘比佢入黎。

秋兒姐姐買左兩個茶餐廳下午茶,放響枱面,響餐枱隔離坐低:「熙熙過黎一齊食吖。」

雖然我啱啱先食完個即食麵,但我個肚仲夠裝多個tea,再加上係秋兒姐姐買既,我一定唔客氣食晒佢,哈哈!

「Auntie呢?」唔見林太,所以我問。

「返左工喇。」

「咁…搞掂晒嗱?」我問,雙手已經唔安份咁解開份茶餐膠袋。

「係呀。」秋兒姐姐先係笑一笑,但旋即又嘆左口氣:「估唔到自己考得咁差…」

我望住秋兒姐姐,發覺佢有小小眼腫…

唉,呢個時候我都唔知點安慰佢好,唯有道:「唔緊要喇,最後都可以原校繼續升中六吖,好好架喇!」最緊要冇事就好了。

「嗯…不過…」秋兒姐姐同我一齊擺好啲茶餐:「雖然鬆一口氣,但而家冷靜返一諗,就覺得自己令到好多人失望…」

「唔會架,我見住妳好比心機溫習,真係已經儘左全力,而且妳就算考mock既成績都好好吖,而家只係一時失手咋嘛!」我深知秋兒姐姐究竟付出左幾多努力架。

btw其實我都唔係好知mock係咩黎。

我地開始邊食邊傾計。

「哈哈,Mock只係學校比自己既一個模擬測試。」秋兒姐姐輕輕搖搖頭:「比起正式既會考,其實一啲都唔重要。估唔到會考關鍵時刻先至黎失手…仲要係失手得咁緊要…」

「唔緊要喇…至少而家已經告一段落,唔駛再擔心升唔升到班先…」我唯有咁安慰秋兒姐姐喇…

「嗯…」秋兒姐姐突然向我笑一笑,道:「係呢,多謝你呀熙熙。」

「下?」

秋兒姐姐嫣然一笑,道:「好彩你打比我話我知學校打過比我咋,如果唔係我都唔知學校諗住收返我。」

呃…其實我都係估估下…

「我其實都冇做過啲咩…」我唔係幾好意思咁講。

「唔係架,好彩你送左部手提電話比我,如果唔係你都話唔到比我聽學校搵過我。」秋兒姐姐笑道。

「都要靠妳自己,學校先會收返妳。我算得啲乜?」

「唔係架,原本我真係唔夠分升原校架,係突然有個同學夠分升但又唔讀我先至有位升咋。」秋兒姐姐解釋道。

「下?真係會有人唔要個學位?」升到原校都唔讀?

「係架。所以我今次真係好好彩。」

「係邊個唔要個學位?」真係要好好多謝佢。

秋兒姐姐答道:「唔知架,學校都唔會講既。」

「但係…點解既…?」我真係大惑不解。

「可能有人夠分去第二間出名啲既名校讀呱?」秋兒姐姐思考左一下,道:「年年都有同學咁樣離開既。」

「係架咩…」

我大個就會知道,雖然我地讀緊既係唔錯既地區名校,但其實出面仲有大把比我地更好既學校。

由於預科課程係比會考艱深好多,所以一啲叻既學生係會尋求一啲更好既學校,令佢地更容易升到上大學。

「總之…今次就算升到上中六…」秋兒姐姐嘆口氣:「之後就到預科喇,聽啲師兄師姐講,高考比起會考真係難好多架。」

「放心喇,妳唔會再失手架喇。」我堅定地道:「我會比心機照顧自己,等妳可以專心啲讀書!」

「傻瓜熙熙,今次都唔關你事。」秋兒姐姐好似聽得出我言下之意係因為佢分心照顧我而拖累左佢。

「但係…」如果唔係我同Kitty姐姐,秋兒姐姐會失手咩?

絕對唔會。

我係咁樣相信的。

(待續)
kitty一路好走 真係估唔到佢夠分 秋兒唔夠
「唔係架,原本我真係唔夠分升原校架,係突然有個同學夠分升但又唔讀我先至有位升咋。」秋兒姐姐解釋道。

Kitty 你應該要教秋兒姐姐先岩
kitty都叫做左件好事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞