我和鄰居大姐姐的故事(10)

1001 回覆
461 Like 5 Dislike
謝德謙都穩既,但點解唔出渣古?
推下先
Pushhhh
係兩戰
sor自膠
二百零四

雖然熱身果陣秋兒姐姐仲未到,但當球員們由球員通道步出球場既時候,我終於見到秋兒姐姐同Kitty姐姐坐左響看台上面既一角。

佢都留意到我了。

我同秋兒姐姐目光接觸,相視而笑。

全身充滿力量!

秋兒姐姐既笑容,就係我既力量泉源!

啊,原來淇淇佢地都到左!爭啲留意唔到添。

畢竟,只要秋兒姐姐在場,我既眼光就會不自覺咁比佢吸引左過去…

*

「贏埋日本…我地就可以晉身決賽週!」我地響自己半場圍圈既時候,隊長豪歌鼓勵大家:「對馬拉果場忘記佢喇,今場贏左我地就榜首,ok?」

「好!」

「預備…一、二、三…」

「香港!!!!」大家鳩叫。

*

球員散開…

響行返龍門位既時候,阿謙冷不防比阿必大力摵左屎忽一下…

屌我企響中圈度睇撚到晒,打左個冷震。

諗起阿必成日扮女人…

阿必其實係咪基架?

「嘩!撞鬼你咩!咩事?」阿謙真係無啦啦比呢一下摵屎忽嚇撚死。

「咪幾好,唔好一副愁眉苦臉既樣。」阿必笑嘻嘻地道:「記住,你唔係阿輝既代替品,你係阿謙,今日香港隊既正選龍門,做好自己得架喇。」

「咁都唔駛搣我蘿友架…」我感覺到阿謙既括約肌係縮左一下既…

「耶~都係一下之嘛…」阿必又扮女人…

屌…冇眼睇…

*

正如賽前預料,一開波我地已經瘋狂受壓,個波差唔多未離開過我地半場。

除左我之外既所有既進攻球員都加入到防守之中。

我就係因為戰術需要,所以並冇加入防守。

劉sir希望反擊既時候可以活用我既速度同技術,再配合我既射術去爭取入球。

所以點解今日會揀我做正選,而大舊佬做後備就係咁解。

講到尾,其實即係要我單打獨鬥。

同中一當年首戰對綠社,黑熊所用既戰術,好似冇乜撚野分別…

但老老實實,我都幾撚得閒…

因為個波都冇真係成功解圍過。

不過我地今日既防守非常出色,而且阿謙唔知係咪因為比阿必搣左下屎忽,成個人醒神晒,全場左飛右撲,竟然踢出不下於熊輝既表現。

所以我真係好專心響前面等波到。

我希望可以響秋兒姐姐面前一顯身手,取得入球。

但係…

就算吹完半場…我都係冇乜機會。

雖然係有零星既反擊,但個波未到中場就已經斷。

控球率我諗日本應該超過90%,但佢地依然未能取得入球。

至少,我地真係可以頂住半場。

上半場結束,香港 0-0 日本。

果陣真係好想贏波,但其實大個之後睇返,對住日本半場可以唔失波,已經係一個好大既成就。

*

畢竟係實力上既差距,劉sir其實都冇乜對策可言。

而單單係上半場要死守,除左我同阿謙之外既九位隊友已經消耗左好大量既體力。

「阿熙,你繼續留響前場,唔好返後,信任你既隊友。」劉sir既對策就係以不變應萬變:「你等緊既,係一個機會。」

我應道:「係!」

「阿顧,你下半場開始熱定身。」劉sir向大舊佬道:「打和既話都係要出局,我地必要時會踢三箭頭同佢地搶攻。」

盧家顧都應道:「係!」

「Keep住個勢,有波就進攻,冇波就防守!」劉sir又黎金句:「聽唔聽到!?」

但佢個樣同語氣真係好惡,我地唔敢唔應:「聽到!」

*

下半場既形勢其實繼續係一面倒。

有人話香港隊既穩守突擊好勁,但今場我地淨係穩守,都冇乜機會突擊。

而且上半場成大半隊人已消耗左大半體力,防守都開始散亂。

響下半場十三分鐘,日本由禁區頂開始猜波,我地既防守球員已經開始跟唔到個節奏,終於比日本既8號一個直線穿過達叔同豪歌,日本13號後上入攝近門撞入。

日本隊既球員開心到全部攬埋一齊,相反我地既士氣大受打擊,兩個中堅仲跪左響地呆望住網入面個波。

終於,香港 0-1 日本。

(待續)
心上人第一次來睇就輸波好似係一件正常既事
P牌正評唔到
又係十三號,睇嚟十三對香港唔係咁老嚟
有秋ny安慰,輸都唔緊要喇
世事邊有咁完美
好記得當年東亞運動會,香港贏咗日本攞金牌嗰嘢嘅興奮
其實呢,可唔可以講少D足球?上個星期都已經講咗五日足球,而家係咪又要講第二場波,即係嚟緊嗰五日又講足球。

其實點解你當初唔寫200篇就算,你而家已經開咗第十個連登post, 但仲係寫緊主角而家係中二。

真心希望樓主改善
下回:92分鐘單刀撻Q 完場太sad搵kitty出火
講下波先正
成日屌西屌到悶
講踢波真係冇乜問題,呢個係葉開熙自傳,响中學初期來講,足球真係佔據熙熙好重要嘅比重喎,寫吓踢波都好合理啫,總好話有啲故剩係一味講屌閪,屌個閪都寫十篇八篇吖

不過我同意進度係慢,我覺得節奏可以快返少少,例如Betty表姐再返嚟原來同熙熙冇再翻啅嘅,咁就真係唔使再花太多篇幅講佢返嚟呢件事
Push
你覺得講波悶 我覺得講波好睇喎
人地自傳就梗係講番佢覺得係回憶既事
你覺得悶咪唔好睇 skip左佢囉
其實呢,可唔可以講少D屌閪?上個月都已經講咗十五日屌閪,而家係咪又要講第二條女,即係嚟緊嗰五日又講屌閪。

其實點解你當初唔寫100篇就算,你而家已經開咗第五個連登post, 但仲係寫緊主角而家係中一。

真心希望樓主改善
推推推
樓豬獨愛十三號
中學除左踢波打波(興趣/專長)同溝女屌閪(如有)之外仲有啲咩丫

唔通要講讀書點樣記Org Chem/做acc. Bar唔到/寫幾版長既西史ans.咩
你中學咪又係咁,只係你冇女屌炸嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞