我和鄰居大姐姐的故事(10)

1001 回覆
461 Like 5 Dislike
葉師傅
kind of喇
冇喇佢一發現就gg了
綠茶巴
故黎咋故黎
冇時間打咁多
山區巴
咁快10個po就追到live
唯有睇返樓主第一個故
聽住首瑕疵 完全match哂個故
https://youtu.be/84InCnL9Ioo
大力一推!
葉師傅,麻煩今晚寫得好好睇睇⋯⋯thanks
又一次證明係真人真事同埋秋兒Jenny 係同一人
多謝支持

未聽過,一陣有時間聽下先
希望啱你地睇喇
故黎
二百一十七

呢把聲係…「Kitty姐姐…?」我問道。

「小熙熙…」Kitty姐姐又重覆叫多一次我。

我皺一皺眉,道:「Kitty姐姐妳去左邊呀,秋兒姐姐搵妳唔到,而家仲好擔心妳呀。」

「小熙熙…」電話中既Kitty姐姐傳黎哽咽既聲音:「我好想見你呀…」

「…」我真係一頭霧水。

我好似冇見過Kitty姐姐唔開心,次次見親佢都淨係識得姣笑。

而家究竟發生咩事?

佢會考成績真係好差?

「我而家過黎搵你得唔得呀?」Kitty姐姐問。

「妳考得好差?」我唯一估到既就係呢樣。

「…我過到黎先同你講…可唔可以呀…?」Kitty姐姐問。

「……」

我唔想出去。

再者,成十點咁夜,我可以用咩藉口出去?

「求下你…我好辛苦…」Kitty姐姐響電話另一端苦苦哀求。

唉。

我嘆左口氣。

正所謂一夜夫妻百二蚊,更何況我都白屌白食左佢成兩年咁滯,即使佢響我破處果日奚落我、踩到我地底泥咁撚樣,我都唔能夠放低佢唔理既。

「咁妳半個鐘之後過黎我呢邊得唔得?」我嘆口氣問道。

*

半個鐘之後我響屋邨球場後面個公園仔等Kitty姐姐。

正當我以為Kitty姐姐會好似往常咁遲到之際,我已經見到一個熟悉既身形坐左響公園仔既千秋上面。

係Kitty姐姐。

酷熱既暑假之下,佢著左件白色背心仔、牛仔熱褲,白色波鞋。

好似雞咁。

我走埋去佢隔黎既千秋坐低。

哈,我細個個既時候就係同秋兒姐姐落黎玩既千秋,果陣李師奶都未死。

估唔到而家我同秋兒姐姐既好姐妹會並肩咁坐左響度。

「快,我同秋兒姐姐講落黎買宵夜先出到黎。」我一坐低即刻唔耐煩地道:「仲有妳一陣記得覆秋兒姐姐電話,佢好擔心妳。」

「嗯…」Kitty姐姐點點頭,緩緩地道:「小熙熙…如果…如果…我同你講,我要走既話,你會唔會唔捨得我?」

總係覺得今晚既Kitty姐姐同平時唔同…

「妳唔夠分升原校?」呢個係我唯一估到既原因:「考得好差?」

意外地,Kitty姐姐搖搖頭。

「下?」

「我有十六分,夠分升原校…」Kitty姐姐開聲道。

我有啲無名火起,轉頭怒道:「咁妳有乜好辛苦呀!?妳知唔知秋兒姐姐爭啲升唔到中六!妳考得好就咁粒聲唔出走左去既咩?秋兒姐姐之前用左幾多心機幫妳溫書?而家佢搞到自己爭啲升唔到中六呀!妳就咁算架嗱?」

畢竟我心目中秋兒姐姐先係最重要既人。

Kitty姐姐冇出聲,突然低頭啜泣起黎。

我唔撚明條姣婆有乜撚野好喊。

乜我鬧得佢唔啱咩?

鬧得啱過Kelly呀!

究竟呢條姣婆叫我出黎係想做乜架?

我等左一陣Kitty姐姐都唔回應我,於是我企起身準備轉身離去:「我走喇,趕住買埋宵夜返上去。」唉屌仲要無端洗錢去買宵夜:「妳一陣記得打電話比秋兒姐姐呀。」

「小熙熙!」Kitty姐姐突企起身急步行到去面前。

「…」

我同Kitty姐姐對望左唔夠三秒,佢突然雙手攬住,咀唇向上錫埋黎!

我首先嚇左一嚇,然後輕輕推開Kitty姐姐,皺眉道:「做乜鳩?」

佢唔係突然想響呢度玩野外露出下嘛?

其實Kitty姐姐平時我地兩個獨處既時候,有時都會冇端端同我打茄輪,我平時都ok既。

但呢一刻真係夠莫名其妙,而我仲有啲嬲佢無端端無視秋兒姐姐,唔關心秋兒姐姐,所以真係冇心情同佢打茄輪。

「小熙熙,我要走喇!」Kitty姐姐再次淚流滿面。

「走…?」我聽到一頭霧水、不明所以。

「係呀…我要去英國讀書呀!」Kitty姐姐喊得好傷心:「唔知幾時先可以再見到你喇!」

「下?妳之前唔係話要升返原校既咩?」

「我都唔想架…但我Daddy Mammy已經安排好晒…」Kitty姐姐係咁喊:「明明佢地話過我夠分升原校就可以留低…」

仆街,咁我咪冇得再扑Kitty姐姐!?

我知我好賤,但我諗到既就只係呢樣野…

「所以妳之前先咁比心機溫書?唔係為左咩男仔?」我一直會錯意…?

Kitty姐姐幽幽地望左我一眼,再點點頭。

「等等…」我聯想到一樣野:「唔通放棄學位果個…就係妳?」

(待續)
Farewell Q, gogogo
仆街,咁我咪冇得再扑Kitty姐姐!?

點解秋兒會考得衰過Kitty 角色劇情設定?
係言言吖
扑濕佢喇葉熙威,你從來都係唔理kitty感受架喇
一時失手總會有,係睇咩時候出現。好彩嘅咪小測或mock,唔好彩咪正試炒。
睇錯題㩒錯機之類,俗稱「發卷瘟」。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞