我和鄰居大姐姐的故事(10)

1001 回覆
461 Like 5 Dislike
見到Nokia 電話,第一個反應:係咪有人玩野騎劫個故?細路仔何來有錢
葉熙威證實了這個消息
送禮物真係好易出事

不論係睇故定現實都係
Push
車馬費一個月幾舊幾舊咁比,熙熙又唔用錢周圍R著數,儲到既
我睇到笑左出黎
二百零八

「又黎等秋兒收工?」一個麥記既女員工路過既時候走過黎問我。

呢條女啱啱去完廁所返緊去counter。

或者因為性格開朗使然,秋兒姐姐響麥○勞都識到好多朋友,不論男男女女、大嬸大叔定MK仔女、上至經理下至清潔姐姐,對佢都非常友善。

而呢個啱啱去完廁所既女仔叫阿Ling,係秋兒姐姐返早更既同事,據聞都係今年既會考畢業生,同樣外表都係斯斯文文平平凡凡咁,帶住副粗框眼鏡,但佢就好撚多野講,成個師奶咁。

題外話,返早更既好似比較少MK仔女,MK仔女佢地好似返夜更居多。

「關妳鬼事咩?」我坐左響麥記其中一個座位上面回應佢。

呢個座位係我次次黎接秋兒姐姐放工都會坐既位(不過有時都會比人坐左)。

「呵呵,你都係咁囂張。」阿Ling對我呢種態度其實都見怪不怪:「你等多陣喇,秋兒應該就放工。」

「嗯。」我求撚其應完阿Ling之後繼續百無聊賴響度等。

*

嗯,今日好似比平時耐。

平時五點鬆小小秋兒姐姐就已經換好衫放工,由staff room出返黎,不過今日好似過左好耐都未出黎咁。

我望一望老豆以前送比我果隻廉價手錶,其實都只係五點十五分,唔算遲好耐。

不過就算遲好耐,我都要等架喇,又唔係未試過。

有時唔夠人手既時候,麥○勞既經理會要求員工開OT,秋兒姐姐都試過。

但又會撞正響今日秋兒姐姐生日先開OT都有既。

又等左一陣,離遠見到staff room果面度門打開左,秋兒姐姐終於換好衫走出來了。

不過…

點解佢手上面捧隻碟,上面裝住一片好靚咁既芝士蛋糕既。

秋兒姐姐一打開門就已經望過黎我既方向,然後向我甜甜一笑,再慢慢行過黎。

「熙熙,要你等咁耐添。」秋兒姐姐響我面前停低,然後將手上既藍莓芝士蛋糕遞比我:「請你食吖,好好味架。」

「點解…會有件蛋糕既?」我接過件蛋糕,但忍唔住心中既疑問。

秋兒姐姐笑答:「係經理知我今日生日,所以買黎送比我架。」

「經理知妳生日…?」今日我見到有兩個經理,一個係後生仔,一個就係中年既叔叔。

一定係後生果個。

死狗公一定係濫用職權擅自check秋兒姐姐幾時生日。

「係呀,我都估唔到佢知我今日生日,仲特登響我收工果陣,連埋啲同事趁我換衫既時候準備拎呢個蛋糕出黎,所以先搞左咁耐。」秋兒姐姐歉然道。

「哦。」我望住個蛋糕,心入面泛起左一陣難以形容既滋味。

個蛋糕好精緻,而且成個買既話一定唔平。

我好清楚。

因為我響B's Cafe食過。

Kitty姐姐請我食既。

我諗起自己今朝響樓下包鋪買果個迷你雜果忌廉蛋糕仔。

好寒酸。

雖然年年都係咁,但以前冇比較嘛。

「你等多我一陣,我入去同佢地講聲拜拜就走得架喇。」秋兒姐姐見我個樣悶悶不樂,以為我係因為等佢等得太耐而唔開心,急忙走返入staff room向佢既同事們道別。

其實…我只係覺得自己比唔上其他人…

雖然係咁,但食得唔好浪費,我三扒兩撥就食晒件蛋糕。

係好食既。

之後阿Ling同秋兒姐姐一齊出黎,我都企起身準備走人。

「妳真係唔要份禮物?」阿Ling問秋兒姐姐,但佢應該冇為意我聽到:「好貴重架喎。」

「就係太貴重先唔收得啊。」秋兒姐姐搖搖頭。

呢個時候我都行到過去佢地面前。

「咁我地走先喇。」秋兒姐姐向阿Ling道別。

「妳真係唔去?」阿Ling問。

去?

去咩?

「唔去喇。」秋兒姐姐溫柔地笑道:「不過我真係好多謝佢地,希望佢地都玩得開心啲喇。」

阿Ling笑道:「但主角唔響度好古怪架嘛。」

「唔怪,唔怪。」秋兒姐姐轉向我笑道:「我地快啲去買餸,如果唔係冇晒野賣架喇。」

「嗯。」

「阿Ling,聽日見喇。」秋兒姐姐向阿Ling道別。

「拜拜喇兩位。」阿Ling笑道。

阿Ling走左之後,我先同秋兒姐姐講:「唔駛去買餸喇。」

「?」今次到秋兒姐姐一臉不解咁望住我。

「因為我已經買晒喇。」我答:「今日妳生日,等我煮比妳食喇。」

但老實講,我冇乜信心呢個係好既慶生方式。

(待續)
最唔需要同人比較既年紀

往往都係最唔知道唔需要同人比較既年紀

M記經理 = 有錢仔
Push
有錢仔出現了
推推推推推
推堆倠
秋兒細細個就已經咁受歡迎
地獄廚神出現
今日內容有啲短
戲肉係邊度
樓主呢
今晚要夜小小
唔好意思,同朋友聚完,而家更
二百零九

「你煮?」好彩既係,秋兒姐姐好似對呢一個慶生方式並唔反感,仲好似有啲期待。

呼,暫鬆一口氣。

「係呀…」我答道:「妳平時返工咁辛苦都要去買餸煮飯比我食,今日妳生日就好好抖下喇…」

秋兒姐姐甜甜一笑,道:「點會辛苦呢。不過我好開心你煮比我食,多謝你喇熙熙。」

秋兒姐姐既笑容真係好甜美。

好動人。

「不過…可能煮得唔好食架…」雖然我為左今日,跟左白師奶再學多左幾日師,但真係冇信心煮得好食。

畢竟煮野好唔好食都需要經驗累積。

「唔會。」秋兒姐姐甜笑道:「只要係你煮既,一定好好食。」

呃…秋兒姐姐妳仲有信心過我…

講起黎阿Ling講過話秋兒姐姐班同事連埋經理,似乎本身諗住約秋兒姐姐出去慶祝生日…

會唔會其實咁樣先係對秋兒姐姐好啲呢…

唔會!

絕對唔會!

你班狗公憑咩約秋兒姐姐!

我一定會煮餐好餸既!

*

「嘩,好豐富喎,我地兩個食唔食得晒架?」秋兒姐姐望住餐枱上面啲餸,笑得非常高興。

今餐係響我屋企食,餐枱上面有魚有蝦有蜆有扇貝仲有菜,非常豐富。而秋兒姐姐望到都好似幾開心。

呼,第一關叫做過左。

不過關鍵係啲味道,我自己試過味,覺得都ok既。最大既問題係同秋兒姐姐仲有白師奶煮既相比仲爭好遠。

「秋兒姐姐妳試下好唔好食?」第二關考驗來了。

秋兒姐姐笑住點一點頭,然後每樣餸都夾小小黎食。

雖然我知秋兒姐姐係咪都會話好食,但我想既係佢真心覺得好食,而唔係為左安慰我而講既。

秋兒姐姐食完每一樣餸都甜甜一笑,唔知佢心入面諗緊乜呢?

「咦?熙熙你唔食既?」秋兒姐姐見到望實佢冇乜點食:「你都快啲食喇。」

「妳覺得…好唔好味?」我小心翼翼咁問。

「你煮架喎,梗係好食喇。」秋兒姐姐由個心度甜出黎咁笑道。

「真說話呢?」

「傻熙熙,真架。」秋兒姐姐笑住答我:「比起之前,你今次真係進步左唔少!」

「即係以前唔好食喇…」我既小學雞症侯群又發作。

不過我比秋兒姐姐咁讚,老實講心入面都暗爽緊。

似乎第二關都順利過關喎…

秋兒姐姐噗哧一笑,道:「唔係呀。不過今次真係有進步吖嘛!下次都要繼續進步,知唔知?」

「嗯。」我問:「真係好味?」

「係呀,好好味架,你都快啲試下自己既手勢喇。」秋兒姐姐笑道。

雖然有進步,但我都知自己煮得其實一般。不過,呢餐飯真係食得好溫馨、好開心。

可能我真係自卑,帶秋兒姐姐出去外面既餐廳我就比唔起架喇,但係自己煮出黎既,希望都可以用心意搭救,令秋兒姐姐食得開心喇。

最起碼…

唔會令佢覺得後悔唔去同佢啲同事出去玩先喇…

*

食完飯之後就到左第三個考驗。

「秋兒姐姐妳係壽星女,執拾同洗碗等我黎就得架喇。」我見秋兒姐姐想幫手執下野,於是阻止佢:「妳去梳化休息下先喇。」

「唔緊要,等我都幫下你喇,你一個人洗晒咁多野好辛苦架。」秋兒姐姐笑道。

「唔好喇,我洗得架喇。」

因為我好食懶飛,所以平時洗碗都係秋兒姐姐自己洗,我係呢排佢要返工、見佢太攰或者會考果排先會幫手洗,所以今日秋兒姐姐生日就梗係比佢休息下喇。

同埋最重要既…係我要趁佢坐響疏化既時候響雪櫃度拎個雜果蛋糕出黎,再點蠟燭再捧出去比佢。

當然其實我估秋兒姐姐都估到今日有蛋糕食架喇…畢竟年年既慶祝方式都大同小異。

響屋企食飯,之後再食蛋糕,完。

今年稍為唔同既,係我親自下廚煮啫。

好彩反應都還可以。

我執晒啲碗入廚房再打開個雪櫃,將個蛋糕拎出黎,再插上蠟燭(未點)。

心入面又突然浮起B' Cafe既蛋糕。

雖然我知秋兒姐姐唔會嫌棄我買既蛋糕,但係…味道又真係呃唔到人…

由Kitty姐姐請我食既時候我已經好鍾意食。

其實…一年一次啫…點解我唔買個B's Cafe既蛋糕呢?

(待續)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞