我和鄰居大姐姐的故事(10)

1001 回覆
461 Like 5 Dislike
唔夠14分唔係要第一日下晝/第二日先有得搵學校
Push
Push
我以前都係13分

都照收
平時咁叻但得13分
要好多科同時失手先會咁
失手cls
印象中CE升AL就係咁

原校14up->校外14up->原校13以下->校外13以下

先後分開幾個時間
屌 間學校band3㗎?秋兒寫到品學兼優都係得13分
平時咁叻失手失到得13分會唔會太誇張
印象中第一日夠14分但原校升唔返可以去排聯招,面試其他學校。
過咗第一日仲有學位嘅學校仲可以收生。
有錯請指正。

當年叫屋企人一早去聯招中心排隊,好彩夠分原校升返,個隊位俾咗老友等佢入間好啲嘅學校讀中六。
當年原校要20分 我預自己都係夠同唔夠之間(18-22分),最後得19分,學校留左3個位俾所有18,19分既學生做一次interview 去決定留邊3個 ,話就係interview,其實係內定左d 乖乖仔 。
最後俾我既解釋係我d科側重晒係2科數(maths+A.maths)+ 英文得level 2,覺得其他人比我有機會上u, 一路係學校忍住唔喊,最後出學校門口見到老豆老母真係忍唔住喊到收唔聲,唔想佢地辛苦叫左佢地返屋企等我自己出去搵學校 因為我個區呢個分大把band2,3學校收。
去到晏就搵學校,放榜既日子根本熱到仆街,自己又係肥仔,又係咁出入冷氣地方,出完汗又乾返係咁loop,最後選擇左間band2 。
第二日已經因為咁樣發燒,見住呀媽好擔心我又請假陪我去睇醫生又攬住佢哭多次。最後中6,7自閉咁努力讀書,入到科大,叫做對得佢住,都打左原校班仆街老師一巴。
岩岩打呢段野我都眼濕濕,呢一日我永遠都唔會忘記果種緊張同徬徨既心情
感受到巴打當年嘅徬徨。入到科大真係吐一口污氣。
當年老師講過收生唔同校有唔同計法,但基本上會將中英數乘2去睇,同分會睇吓邊個主科好啲。因為入大學要主科合格先得。
側重晒係2科 咪仲好,A level 讀咁多托7 咩
無計 內定就梗 唔好講升學呢啲大事
啲小事都係全部內定曬
唔係話所有老師都係教畜
但係真係好既老師又有幾多個
我諗10個得1個 d老屎忽有錢收就得啦 理得你地死
中6,7果2年真係好辛苦 。新校band 2,d教畜可以揸住本答案同我地講解past paper .
唔…估唔到呢篇會引黎咁多迴響,等我統一回應下先:

收生程序問題呢,其實我係靠自己既記憶去寫。我自己好彩唔係14分以下,所以只係依稀記得有個十三分既朋友響第一日已經搵到學校收(唔排除係偷步),程序上面可能真係搞錯左,抱歉。不過為左令個故合理啲,我會改返秋兒係14分。

學校成績方面,由於秋兒係讀文科,就算佢幾叻都好難三十分。學校既老師都係預估佢二十三至二十五分,所以大家講得啱,秋兒真係嚴重失手。我知現實情況好罕見,但我識朋友就正正係咁。只係佢明明13分但原校響第一日下晝已經收返佢,因為佢平時成績操行都好好,校外都拎到唔少獎。不過睇返巴打們所講,其實應該都只係偷步收生。

第三其實熙熙秋兒讀果間只係地區名校喇,果啲地區名校都係band 1中至band 1尾,唔好用皇仁果啲標準去同佢地比較。所以雖然理科都係收得高分啲,但文科其實都係十四五分起跳,唔敢講所有學校都係咁,但至少我參考果幾間英中都係咁。

多謝大家既意見鞭策,我會繼續努力去寫故
我會考果陣啲操行好差,其中有個科目既老師響我last day果日直情走埋黎詛咒我會考炒粉(我果間係band 1尾至中既地區名校),我最後放榜既時候我響佢果科考左個非常唔錯既成績,我即刻拎埋張cert走去果個老師寸鳩佢,果下心情舒暢爽到仆街
記得放榜果日,學校d 中五學生好似瘋人院咁:有d 人開心到Yeah Yeah 聲,有d 開心到喊,有d 喊到仆街問點解咁低分,有d 一笑置之,打電話約朋友唱K...,咩表情都有。
我果陣唔太緊張,本來無諗住升中六,一心出去讀IVE (當年IVE 幾乎收硬,唔夠分入IVE 都可以讀SBI)。點知我個成績有7分 (報考七科,一科一分),英文仲要兩個f 都可以拉到總分E (我考syllabus B)。我好記得阿Sir 俾成績表俾我個樣呆晒,不過我唔怪佢,我仲驚訝過佢
又諗返當時中學on99 但又好開心ge 日子...
我岩岩先轉完工...
舊公司太閪,頂唔順
大巴大巴車埋去

點解你會用皇仁做例子?
因為child燈仔都係隱世高人,唔是皇仁都喇沙拔萃

個個畢業已經月入50k
佢多謝你添呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞