我和鄰居大姐姐的故事(10)

1001 回覆
461 Like 5 Dislike
新po, 100正, 200正......
你班人一下推到爆Post同無良僱主有咩分別
利申:評已正
留名
Lm等加更
而家

開心事黎既
葉開巴辛苦啦
繼續推,葉熙威需要正評
其實都決定左
祝你前程錦繡
冇事冇事,頂得住既仲
一百九十八

馬來西亞臨完場之前響我地禁區頂連環施射,但全部都比我地既防守球員用血肉之軀擋晒出黎。

我地真係全部九個場區球員都返晒黎。

大家都為左受傷既熊輝奮不顧身咁將啲射波響進入守門員撲救範圍之前就擋鳩晒落黎。

其實大家心知肚明熊輝真係頂硬上。

而從佢步履同企位、移動速度、預備救波既動作,可以知道佢受既傷應該唔輕。

結果個波就好似波子機咁響我地禁區同禁區頂之間彈黎彈去。

但係,仍然冇辦法成功解圍。

個波連半場都過唔到。

時間一分一秒咁過去,今次我地防守球員擋左幾球射波之後個波又落左響馬拉仔度!

係個13號!

危險!

佢係由後面上黎,所以冇人睇住佢!

佢趁住我地幾個防守球仲未起得切身,響禁區頂黎個球不著地既抽射!

仆街喇!

個波好似一支箭咁飛過去龍門度!

我地既一眾防守球員都冇辦法起得切身擋到個波!

熊輝屏息以待,但佢明顯因為受傷既關係,成個預備動作都有啲唔自然。

呼!個波直飛向龍門,雖然勁就勁,但角度唔太刁鑽。

同一時間,熊輝都同時起跳諗住橫身撲救!

「喝!」熊輝大喝一聲。

但…佢成個動作都好唔自然…

起跳果一下,面容都痛到扭曲左…

啪!

雖然熊輝慢左,但隻手勉強掂到個波…

啪!

只係呢一擋仍然唔足以阻止個波飛入網…

熊輝一臉痛苦咁攤左響地。

其餘九個場區球員不可置信地望住網窩入面既波。

我地後備席呢邊鴉雀無聲。

觀眾席上面既港隊支持者先係沉靜左一下,然後爆發左一片噓聲。

馬來西亞既球員擁作一團。

下半場補時第九分鐘,我地終於比馬來西亞追成平手。

香港 1-1 馬來西亞。

呢個時候球證冇比我地再開波既機會,佢示意入波之後即時鳴笛完場,結束呢個充滿犯規、小動作既下半場。

但你地以為場波就咁完?

冇可能!

我地講到尾都係一班十四歲左右既小朋友,啱啱場波馬來西亞既13號搞左咁多小動作,又整傷我地既門將,唔慶就假。一完場我地無論係成班坐響後備席既球員又好,響場區既球員都好,差唔多係同一時間衝埋班仲慶祝緊既馬來西亞球員度!

就連坐響觀眾席既支持者都衝到最前,向住班馬拉仔怒屌!

只有軍醫同少數既隊友走埋去睇下熊輝咩事。

球場入面兩隊既球員又再一次爆發起衝突。

結果雙方一輪推撞之後球證響已經完場既時候再次向雙方有份參與衝突既球員出示黃牌。

不幸地,我、康達同盧棍本身就有張黃牌,所以最後我地三個連埋對面四個馬拉仔一齊被逐。

紅牌黎講我地都係四比四,打和,super!

屌,仲有心情講笑?

一向響足球場上面冷靜既我,今日都會非常狂燥,我自己從來都冇撚諗過會咁。

不幸之大幸,係我地四個都係兩黃一紅被逐,按球例只係需要罰停下一場對老撾既分組賽,對日本仍然可以出場。

咁計法,同樣都係有四個球員要停一場既馬拉仔傷啲,因為佢地下場要對日本。

日本響頭場先啱啱炒鳩左老撾十三球。

算係有惡報…

本來我都想咁諗。

但計起黎我地仲撚傷。

響咁既情況之下和左一場應該贏既比賽,主力既守門員仲要受埋傷,真係唔知點搞!

係喎,熊輝而家點?

我地而家先望過去佢倒地既位置,發覺佢同軍醫已經唔見左。

*

更衣室入面一片死寂。

熊輝響我地爆發衝突既時候已經同軍醫一齊上左白車去醫院檢查。

劉sir鐵青住面咁望住我地。

仆街喇今次。

應該會比佢屌到仆街。

「熙仔,傷口好痛?」估唔到劉sir第一句係問候我既傷勢。

屌,莫非係暴風雨來臨既前夕?

我點點頭,道:「小小…」頓了一頓,然後再開口:「但我更加感受到既…係憤怒。」

我都唔知點解夠薑講呢句。

隨時比劉sir屌。

「我都係!」阿必呢個時候開口,咬牙切齒地道:「好嬲,個13號明明先係罪魁禍首,所有野都係佢搞出黎!」

阿必係呢場波既罪人,冇劉sir既命令而開口,佢真係會比劉sir屌到仆街!

(待續)
Push
Lm
是咪可以開盤賭劉sir鬧唔鬧人
推推推推推推推推推推推
留名
反正都紅牌點解唔打鳩個13號
又可以加更
Windows Cortana 留名系統啟動,
請勿負評干擾運作。
比我打撚到條友廢一隻腳啦,順便做9埋個死黑哨
Pish pish pish
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞