我和鄰居大姐姐的故事(10)

1001 回覆
461 Like 5 Dislike
大預言家出現了!
睇佢既感情有幾深
佢既賣點都係夠淫啫
搵埋Andrew
外傳
唔知架
係,主要係睇佢自己感情有幾深
密切留意
山區巴早晨
大預言家巴打
😨
但本身果份未quit?
毛巴
989巴
收工喇山區巴~
二百一十三

「其實妳緊唔緊張?」放榜之前果晚食飯既時候,我對住秋兒問左句廢話。

秋兒姐姐噗哧一笑:「傻熙熙,我又點會唔緊張?」

「不如我都跟埋妳返去?」就算我咩都做唔到,但係我都想陪住秋兒姐姐去渡過人生呢個其中最重要既一關。

「傻瓜。」秋兒姐姐笑得好甜:「唔駛咁大陣仗喇,你留響屋企等我電話好唔好?」說著甜甜咁拎起枱面上既由我送既手提電話。

我心中一甜,又遞起自己部一模一樣既手機,笑道:「好。」

老實講,我對秋兒姐姐非常有信心。

甚至乎根本冇想像過秋兒姐姐其實都只係個普通人,都會有失手既時候。

*

第二朝我特登一早落街買埋早餐走過去秋兒姐姐屋企,諗住同佢打下氣。

林太都向返工果度請左半日假,陪秋兒姐姐返學校攞成績,理所當然我有買埋佢果份早餐喇。

「哎呀熙熙駛乜咁客氣呀。」林太笑住打開門比我入去:「我地都係諗住求其食個包就出門口架喇。」

「客咩氣。」我笑笑:「平時秋兒姐姐咁照顧我,應該既。」

「咦熙熙。」秋兒姐姐響房走出黎,已經換好晒衫:「過左黎既?」

我提一提手上兩袋早餐,笑道:「係呀,同妳打打氣嘛。」

「哈哈,熙熙真係唔話得,拎過黎放呢邊吖。」林太笑住道。

呢餐早餐我同林太都食得好輕鬆,始終我地真係覺得秋兒姐姐係冇可能考得唔好既。

反而秋兒姐姐就食得冇平時咁自然,睇得出有小小緊張。

我諗都正常既。

話晒放榜喎。

果陣時啲人甚至係好誇張咁講:一試定生死。

其實邊有咁誇張吖。

我識既人入面有好多會考唔好,但人生一樣一凡風順,仲有好出色既職業生涯添。

無論係會考定而家DSE,係好重要,但並唔係絕對。

離題了。

返去秋兒姐姐屋企先。

「女,唔駛咁緊張喎,媽咪對妳有絕對既信心。」林太輕輕鬆鬆地笑道。

「嗯。」秋兒姐姐笑一笑。

我就唔加多把口喇,我都知響呢個時候加多把口都幫唔到啲乜,盞增加秋兒姐姐既壓力。

我知秋兒姐姐都會有壓力。

就算而家大局已定。

不過點都好,我對秋兒姐姐充滿信心。

食完早餐之後,我同秋兒姐姐仲有林太出門口,不過佢地就係返學校拎會考成績同辦入學手續,我就返屋企休息。

雖然我都有啲凳秋兒姐姐緊張,但緊張還緊張,絲毫冇影響我對佢既信心。不過因為我仲等緊佢電話,所以冇落到球場踢波。

雖然我已經有手機,但除非我真係出左街,如果唔係秋兒姐姐都係打屋企電話搵我(雖然次數好少,因為多數佢行過對面就搵到我)。

Send messages會多啲。

而且就算秋兒姐姐真係打我手提都好,我一陣踢緊波miss左call咪大鑊?我想第一時聽佢分享好消息呀!

所以呢,我今日都係乖乖地留響屋企,直至收到秋兒姐姐報喜為止吧!

我響屋企冇野做,等下又等,等下又等…

唔…

好似有啲耐…

差唔多成十一點喇喎…

鈴…鈴…

鈴…鈴…

屋企既電話終於響喇!

我即刻用九秒九既速度狗衝埋去拎起個電話。

「喂?」

「熙…熙…」係秋兒姐姐把聲!

但…但…

佢把聲…

有啲哽咽咁既…

「秋兒…姐姐…?」我試探性一問。

「我…失左手…」電話中再傳來秋兒姐姐索一索鼻既聲音…

下…

「秋兒姐姐…」

「我得十三分…」

十三分?

即係點?

我完全冇概念…

「冇事既…」我失晒反應,完全唔知講咩好…

唔會…

呢樣野冇可能發生架…

「我要去搵學校…」秋兒姐姐又索一索鼻。

下?

講笑咋?

「女,唔好再講電話住喇,我地去下一間學校先喇。」隱約聽到林太既聲音呼喚緊秋兒姐姐。

「熙熙,唔講住喇,我返黎先講喇。」都未及講拜拜,秋兒姐姐已經匆匆忙忙咁收左線。

而我…

仲拎左個電話呆若木雞咁企左響廳度…

(待續)
無quit 係邊做邊搵咁啫
咁至少冇事
冇得同校
會唔會kitty仲高分?
呢個時勢邊度敢咁搏 而且依家呢度又唔係頂唔順 咪繼續做 可能做做下升職 咁就可以再搵再升呢
13分又真係差少少 無記錯16分係basic
AL
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞