我和鄰居大姐姐的故事(10)

1001 回覆
461 Like 5 Dislike
二百一十二

「我去開門。」呢個係一個化解尷尬既好機會。

「嗯。」秋兒姐姐點點頭。

我帶住有啲尷尬既心情去開門。

不過話說回來,而家都只係九點幾,呢個時間會係邊個㩒門鐘?

我打開門,見到一個年老版本既秋兒姐姐。

「Auntie?」

「媽咪?」

我同秋兒姐姐幾乎同時間出聲。

「返到屋企見妳唔到,都估到妳過左黎架喇。」林太笑一笑。

我開門比佢入黎:「入黎先吖Auntie。」

「今日咁早收工既媽咪?」秋兒姐姐行過去撟住林太手臂問道。

好溫馨。

林太拎住盒蛋糕,一邊笑道:「我個寶貝女生日嘛,梗係要早啲收工喇,我仲買左蛋糕添。」然後佢望到放左響餐枱上面個食唔晒迷你忌廉雜果生日蛋糕,笑道:「不過睇黎你地都食左喇喎。」

「係呀,熙熙今日煮親自下廚,煮左餐豐富既生日飯比我!」秋兒姐姐笑得好開心。

林太望住我,笑住咁問:「熙熙你都識煮野架咩?」

「呃…唔係好識架咋。」我R一R頭:「叫儘左力喇。」

「都煮得好好食架。」秋兒姐姐笑道。

「Auntie妳都食件蛋糕?」我指一指個迷你雜果忌廉蛋糕。

「好呀,多謝。」林太露出一個同秋兒姐姐一樣既笑容。

*

果晚之後都冇乜特別。

林太食完蛋糕之後再拎自己個蛋糕出黎,再吹多次蠟燭,不過就冇食個蛋糕喇,真係食唔落。

順帶一提,林太買既蛋糕係同我同款。

林太都有見到盒電話,問係咩黎,咁秋兒姐姐就答左佢喇。

同秋兒姐姐既反應唔同既,係林太見到係部貴電話就嗱嗱聲叫秋兒姐姐多謝我同埋收好佢,唔似秋兒姐姐咁覺得貴而打算比返錢我。

不過算喇,佢係咁,但佢都叫睇住我大,對我又真係幾好。

其實諗諗下都要多謝林太突然殺上黎,如果唔係果下我比罪惡感吞噬既時候,我一野fing開再推開秋兒姐姐應該都會幾掃興。

唉。

點解我會咁。

同Jessica做之前明明好地地。

又想…

去搵Kitty姐姐出火了…

*

第二日我真係走左去Kitty姐姐屋企扑鳩佢,扑撚到佢腳軟。

係咁扑係咁扑,彷彿要將體內既罪惡感連埋精液一齊射埋出黎,射晒落Kitty姐姐個身體、口、胸部、背脊。

結果梗係冇用喇。

罪惡感是不死的。

不過唔知係咪錯覺,硬係覺得Kitty姐姐越近放榜就越對我依戀。

就算唔扑野都會一齊出街,然後再去啲應該冇咁易撞到熟人既地方,再響秋兒姐姐收工前前後腳咁散水。

「有冇信心呀?」我響Kitty姐姐張床撫摸住赤裸裸既佢既秀髮,佢就好似小鳥依人咁依偎住我。

「唔知呀…」Kitty姐姐歎左一口氣。

我冇再問佢,雙唇再交疊埋一齊,再一次天人合一。

*

之後幾日輪到我生日,朝早同Kitty姐姐鬼混,下晝同阿必淇淇佢地去唱K當慶祝我生日。

夜晚既時候,我同秋兒姐姐冇大家想像中曖昧既延續。

都唔知係咪一件好事…因為我都唔係好知自己究竟想點…

不過最主要係因為我老豆唔知點解請左半日假,買左好多餸煮黎賀我生日,兼請埋秋兒姐姐,當慰勞佢平時照顧我咁辛苦。

唔講唔知,我老豆煮野好好食,似乎我就唔係好遺傳佢呢方面既天份。

「老豆,今年咁好請假返黎同我慶祝既?」我行埋廚房門口問老豆。

「唔好咩衰仔。」

「好,梗係好喇!」我真係好撚鍾意老豆!

「哈哈。」

「不過,係有啲好奇啫…」

「我都好耐冇同你慶祝過生日…」老豆笑道:「加上你今年咁叻仔入選香港隊,我都想同你正正經經咁做返次生日。」

我笑了。

真係好開心!

「熙熙。」

「唔?」

「你會唔會嬲老豆架?」老豆邊炒餸邊問,但其實佢冇望過過黎:「我成日掛住返工。」

又係呢句…

答案…

「梗係唔會喇!你養我咁辛苦!」真心話黎。

「嗯。」

老豆咀角好似向上揚。

然後呢餐飯,我食得好開心。

而最開心既,係秋兒姐姐竟然送返一部一模一樣既手提電話比我。

嘻。

似唔似情侶裝呢?

*

就係咁,日子好快就過去。

會考,放榜了。

(待續)
想睇男主屌秋秋係咪要 POST20先屌到
覺得kitty實去外國讀書
farewell Q要有啦
Push
推堆倠
萬言巴
我都唔知
綠茶巴
山區巴
忠誠巴
989巴
點理解文字
Pushhh
我寫左遺囑叫個仔燒比我
Push
今日下晝扮工冇野做一口氣追哂o camp故 19幾萬字
睇到眼都花
葉熙威真係唔啱,淨係掛住屌kitty,秋ny都想要架嘛,你又唔屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞