我和鄰居大姐姐的故事(10)

1001 回覆
461 Like 5 Dislike
傻熙vs秋 同vs其他女係兩個extreme嚟
對其他女晨早一野轟埋去
對住其他女就一下就插落去,唔係用嘴係用條撚
可能兩樣做齊
推推推推推推推
可能插齊哂3個窿
Push
400正評
推呀
多謝大家支持先,夜小小400正皮加更
你呢排勁勤力
打長少少
hi樓主
父親節唔追佢文啦

樓主父親節快樂
二百一十一

「送比妳既生日禮物!」

秋兒姐姐見到我拎住份用報紙包住既禮物,首先第一個反應係充滿驚喜,第二個反應係啞然失笑。

驚喜我估係因為我第一次送禮物比佢,以前我年年都淨係送生日卡,印象中都冇送過生日禮物比佢(蛋糕唔算喇,況且蛋糕都唔一定係我買)。

至於啞然失笑喇喎…

「熙熙,點解你會用報紙包住份生日禮物架?」秋兒姐姐好開心笑住咁接過份禮物:「不過你送禮物比我,我真係好開心!」

「希望妳鍾意喇!」份禮物我覺得都算實用既!

「多謝你,我可唔可以拆?」秋兒姐姐好愛惜咁樣捧起份禮物。

我點點頭:「梗係可以喇。」

秋兒姐姐甜笑左一下,一路拆一路說道:「等我估下係咩黎先?朱古力?」

我估秋兒姐姐都估唔到架喇,我自己都估唔到自己會送部電話比佢。

唔知點解,可能係因為呢兩年都同秋兒姐姐經歷左好多事,而我踢青年軍又儲落左小小車馬費,所以我今年好想送禮物比秋兒姐姐。

畢竟都已經二零零五年,冇手提電話既人已經係佔得好少數。

所以揀生日禮物既時候我都唔駛點考慮,就決定送部影到相既手機比秋兒姐姐。

秋兒姐姐拆左層報紙,呆呆咁望住盒手提電話唔出聲。

大鑊!

唔通秋兒姐姐唔鍾意!?

秋兒姐姐抬起頭望住我。

「唔鍾意份禮物?」我戰戰兢兢咁問。

秋兒姐姐搖搖頭,捽左一下眼:「好貴架。」

「Ok喇。」其實係幾貴,我一個月踢港青、青年軍既車馬費得果幾舊水,好彩既係我平時既洗費唔多:「我都踢左一年半青年軍同港青,都有小小車馬費儲起左既。」

「唔得架,我要比返錢你,真係太貴喇。」秋兒姐姐頓了一頓,又好愛惜咁將盒電話捧響手:「但係…我好鍾意你肯送份咁貴重既禮物比我…多謝你。」

二千幾蚊對我地呢啲窮人黎講好多架喇。

「妳鍾意就最好。」我鬆左一口氣,面上掛起返個笑容:「妳真係唔駛比返錢我喇,橫掂我平時又冇乜洗費既。」

「唔得架,我都出黎返暑期工,點可以收咁貴既禮物呢?」秋兒姐姐起身,就要返過去屋企拎錢比我。

「真係唔駛喇。」我笑笑,道:「講做野,我上年都已經踢緊流○有錢收喇。」

「但係…你果啲係車馬費,邊係人工呢?」

「咪一樣係錢?」我笑道。

「但係…」

「唔好但係喇,妳收左佢我先開心架。」我真誠地道:「妳生日嘛。」

「但係咁貴…」

「送比妳架嘛…值得架…」

「…」

「…」

我地就咁對望左一陣…

秋兒姐姐…真係好靚…

好似有陣曖昧既氣氛升溫…

然後…

我開口了…

「我想要妳攬下我多過妳比返錢我…」我迷迷糊糊講左呢句…

!!!

我講左乜野?

「下?」秋兒姐姐有小小愕然。

「冇,冇野。」我比自己嚇到耍手擰頭。

「呀,我都係去洗下碗先。」我轉身準備行入廚房。

突然之間,我感覺到背脊要對肉團壓上黎,兼感受到一陣溫暖。

秋兒姐姐雙手繞過我條腰,細細聲道:「我…都冇話唔肯…」

秋兒姐姐唔係第一次攬我,但響咁曖昧既氣氛之下攬我…

係第一次。

我諗我永遠都唔會忘記呢一次。

響比秋兒姐姐攬住既時候,我突然輕微顫抖。

我心入面突唔係幾自然,感覺到有把聲同我講:「你唔配呢個擁抱。」

霎時間,一陣罪惡感、內疚感湧上心頭。

然後同Kitty姐姐、Betty同Jessica纏綿既片段響我腦海之中掠過。

「你係賤人,你背叛左秋兒姐姐,你唔配比秋兒姐姐擁抱。」

正當我想突然間神經質咁推開秋兒姐姐既時候,門鐘突然響起。

秋兒姐姐即刻縮返埋雙手,我都即刻擰轉面同佢對望。

「咁夜會係邊個呢?」我問。

仲見到秋兒姐姐紅卜卜既面豬登。

「唔知呢?」秋兒姐姐個樣仲有小小尷尬。

佢應該都好難解釋到做咩會咁突然情不自禁咁攬住我。

就好似我唔知點解會衝口而出會叫攬我一樣。

(待續)
大家父親節快樂,enjoy
篇文都幾啱父親節
父親節快樂,熙熙
咁夜㩒鐘係咪熙熙老豆
Omg真係好好睇
More more
「熙熙,點解你會用報紙包住份生日禮物架?」

葉開熙派報紙
熙哥同秋兒姐姐果陣咩高度?
兩團肉掂到邊個位?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞