我和鄰居大姐姐的故事(10)

1001 回覆
461 Like 5 Dislike
你地既對話好基
二百

我同Betty既對望真係得幾秒,然後佢好似醒覺左啲咩咁移開視線。

既然佢唔望我,我都望返去阿必度,聽下佢up乜鳩。

「聽到未呀八婆儀!Andrew哥都話係球證問題呀!」阿必搵到幫手即刻發圍:「妳話我係傻佬,妳先係傻婆!」

「啊你個死人必,又叫我八婆、又叫我傻婆,想死呀你!」八婆儀怒道。

「嗯,不如我地講返場波?」Andrew微笑道:「難得我地終於搵到共同話題。」

「我比面表姐夫先唔同你計!」八婆儀咁講。

「認親認戚,佢係淇淇表姐夫,唔係妳既表姐夫呀!」阿必反唇相稽。

Andrew終於啞然失笑,問我:「佢地成日都係咁?上次hotpot又係咁。」

我倒係有啲驚訝Andrew會搵我黎打開話題。

我點點頭回應。

「你叫阿熙吖嘛?」Andrew又係好有禮貌咁笑一笑:「你頭先好amazing,我pretty sure如果唔係因為tactics上你比coach換走左,you can score at least two more goals!」

屌你又中又英咁,up乜鳩?

「So do you have an English name?」Andrew問。

up乜鳩?

「我男朋友問你有冇英文名?」Betty估到我呢個不學無術既小學雞唔係好聽到。

Well,其實呢句咁撚淺我就聽到既,只不過我不嬲冇英文名,所以一時之間唔知點答。

於是我求鳩其話:「我?My name is Andrew!」

淇淇聽到噗哧一笑。

「Oh really?」Andrew個樣睇有啲驚訝:「咁橋既?」

「係囉,咁橋既?」我又跟住鳩up。

我有一刻以為自己變左阿必。

但阿必明明坐左響我隔離同八婆儀鬥緊咀。

「好彩Betty話想黎睇下你地既比賽。」Andrew又微笑道:「Otherwise我就會miss左個咁好既opportunity去睇場咁精彩既比賽。To be honest,你地踢得真係好精彩,so impressive,贏唔到真係because of the referee。He made stupid decisions!」

「哦,係呀。」

之後餐tea冇乜特別,但我響Andrew口中留意到既有幾樣野。

首先,正如前述,其實係Betty話要黎睇我地比賽。

其次,就係Betty響英國冇乜睇足球既習慣。就算係Andrew比賽都唔會去睇。

咁今次Betty主動話要黎觀戰,背後究竟係點?

我心入面覺得…

而且都幾確定…

Betty…

係想黎睇我既。

咁其實…

我同Betty之間既緣分…完結左未?

佢係咪仲好掛住我碌鳩呢?

我最初以為佢已經冇諗過再同我有啲咩單獨接觸,但其實佢又係咪真係咁撚樣諗呢?會唔會都想再搵個機會同我打場friendly呢?

另外,我個人雖然係唔鍾意應酬啲無謂人,但唔知係咪因為我成大頂綠帽笠左落Andrew度,所以下意識地對同佢傾計又作出一啲幾友善既對答…

不過,為左應酬Andrew同佢傾計,成餐tea我都冇再正眼望過Betty,所以都再留意唔到佢有冇再關切咁望住我。

不過,對我黎講,我淨係想搵個機會執佢一劑。

所以,如果佢都想再續個霧水情緣,咁就真係太好了。

*

「估唔到你同Andrew都幾啱傾喎。」淇淇響電話另一端笑道:「估你地唔到,明明上次打邊爐果陣你地都冇乜話題。」

「係咩。」唔通話比你知因為我比左頂綠帽佢帶所以下意識對佢友善啲咩。

「係架。」淇淇笑了笑:「你響學校通常都唔鍾意同其他人傾計既。我覺得你係一個慢熱既人。」

諗起黎,就算係流○既球會隊友都好,都係響第一年既最後一場比賽我奠勝之後先至同佢地混熟。

「是旦喇。」我回答。

「係喎,你幾時有個英文名,仲要叫Andrew架?」淇淇響電話另一端失笑道。

「唔知呢。」我諗起呢個自己鳩up而即興改既英文名,自己都笑鳩左:「啱啱呱。」

「哈哈哈…」

呢個時候我聽到開門聲,秋兒姐姐把聲由大廳門口傳過黎:「熙熙,食得飯喇。」

其實秋兒姐姐真係好辛苦,放工都仲要煮埋飯比我食。

「淇淇,我食飯先喇。」我向佢道別。

「哦。」淇淇依依不捨地道:「咁…拜拜。」

佢次次都傾到唔捨得收線。

「拜。」我講完就cut線。

每次我都係咁灑脫。

而且每次傾電話都一樣,淇淇講野既時間佔左七成。

老老實實,其實我都幾撚期待收線一刻。

哈哈。

於是收線後,我拖住疲累既身軀,向企左響屋企門口等我既秋兒姐姐走過去。

(待續)
秋ny食食下飯喊出來:

「你個衰公
我唔問你你係咪唔諗住話我知你傷左?
推推推推推推
山區巴唔好暗爽
Between秋兒知道熙仔搞成咁實喊死都似
不了, 冇咩事我都係返返出去屌女
秋ny應該未知,見到葉熙威行得唔自然就會主動跪低。。。。。睇下佢隻腳
而且每次傾電話都一樣,淇淇講野既時間佔左七成。
老老實實,其實我都幾撚期待收線一刻。

嫌人煩
砌完都覺得佢好煩
下回係咪同kitty andrew betty 4p
係kitty,Betty,betty表妹加葉熙威既4p
推一推
淇淇排下隊先
Cls 做皇帝咁款
同Betty再做嗰陣
Betty肯定係咁叫Andrew Andrew
笑死叫Andrew
betty表妹咪淇淇囉
原來Andrew Yu係咁嚟既

仲記得婚禮妖精個結局係 Cathy and Andrew's Wedding
摩擦力驚人
我仲以為冇人記得熙熙個英文名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞