買電視機 / 換電視機 集中討論區 (45)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
local dimming只有低中高,冇得關,不過唔同畫面mode都有影響
填滿幅牆
填唔滿 左右每邊仲有40cm左右
咁如果上55"就會覺得細了
師兄好好彩 我朋友喺呢間買完 中咗伏 但好彩最後肯退錢
咩話
中咩伏,詳細講下
俾你講一講有少少驚
65吋睇電視台好似吃力咁
OLED同LED睇電視台都無乜分別
仲睇到好多pixels

唔知巴打你睇耐左覺唔覺
但睇其他野就65正d
今日換咗c1 48
發現有好多唔同色閃點閃閃下 一時時咁
但係我開小畫家上全色 佢就唔閃
就算用緊內置app都係閃點(所以應該唔關條線事)
而家做緊像素更新要run 1個鐘
有啲驚
C1 48好貴啊

點解唔買番CX48?
LG電視參考畫面設定, 少味精

影像>>圖像模式設置>>影像模式
ISF專業(明亮室內)MODE or ISF專業(昏暗室內)MODE
影像>>圖像模式設置
• 背光 - 按自己喜好
• OLED燈 - 用預設數值
• 對比度 - 用預設數值
• 亮度 - 用預設數值
• 銳利度 - 用預設數值
• 色彩 - 用預設數值
• 色調 - 用預設數值
• 色溫 - 用預設數值
影像>>圖像模式設置>>進階控制
• 動態對比度 - 關
• 動態色調配對 - 關
• 動態色彩 - 關
• 色域 - 自動
• 極致解像度 - 開
• Gamma - 2.2
• 色溫 - WARM 2
影像>>圖像模式設置>>影像選項
• 降低雜訊 - 關
• MPEG 降低雜訊 - 關
• 平滑漸層 - 自動
• 黑階設定 - 自動
• 24p 真實影院模式 - 開
• 智慧護眼功能 - 關
• LED 智能局部光暗調較 - 中
• TruMotion - 流暢

影像>>智能節電模式>>關
影像>>其他設置>>舒眼模式>>關
影像>>其他設置>>HDMI ULTRA HD Deep Color>>開
一陣去set
本身我都想買cx48
但係我成日拎黎打mmorpg
d日本仔話佢地拎oled 打online game打左條hp bar上去
所以唔可以長時間打機

每次同一隻game 3-4小時好換game啦
所以冇得簡 得番9500可以買
簡單啲講 留意吓外觀
因為香港大氣電波既信號本身就係垃圾黎,再加埋啲劣質製作
你仲搵部4K/8K去睇只會將個缺點放大

1080i/P既content一定係搵返點對點既FULLHD睇先會靚
咩upscale都係假
Hello step巴 好耐無見
想問下有咩電視apps可以免費睇動畫
黃viu?
即係點
水貨當行貨? 我電視都係追post先叫做有基本認識
可唔可以講多啲 搞到我好驚 不過我有留曬啲盒嗰啲係到
新啲
睇過好多評都係c1好少少(當然)
打45個鐘 停一陣都差好遠
oled 係真係正
停一陣就ok? 真的嗎
本身想買cx48 但真心淆如果打機
冇咩經驗 好過冇
而家買cx48玩到3年都抵
但唔齊
有問題請教
之前用藍牙連電視 發覺聲畫唔同步
改用光纖無問題
但睇電視e.g 99台 好細聲 要set到2x度先夠
但睇Netflix YouTube又唔會咁、
係咩問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞