買電視機 / 換電視機 集中討論區 (45)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
重覆睇幾次, 以為自己眼花
49X8000H用50hz IPS面板,黑位漏光,暗既環境黑位變灰嚴重,因此對比度好低

49X8500H用100hz VA面板,黑位漏光少好多,暗既環境睇落黑位都夠黑,除非完全關燈,因為對比度高好多,另外因為100hz面板,睇片會更順暢,配合motionflow功能可以將畫面插值至120fps輸出,但唔關打機事,打機唔好開motionfow,會大大增加輸給延遲
1.8夠位裝就用49"
唔夠位就43"
但43 擺床尾我怕太壓迫
Panasonic 40HX700H

40"冇廠出
部43Q60T 啱啱師傅上嚟裝完了
第一次用呢啲smart tv研究緊師傅裝完就走咗 完全唔識用
頭先諗住自己上網登記嗰個oled一年保養,不過唔知點解搵唔到我買嗰間嘅經銷商名稱
不過原來而家嗰個推廣活動都係做十幾日去到13號,仲有五百蚊超市禮券
唔好意思step巴又想問你野
岩岩又走左去睇電視
琴晚再計多次
我屋企2.55米視距左右
但牆身得160cm闊可以用
65'夠位放,仲有12cm左右剩低

個職員話呢個距離55'-65'之間,55'夠用
如果掛65'驚我太大,左右視野會受阻
好壓迫同阻左大部分牆身

咁問題黎啦
我睇完好似65爽d,但開TVB睇又唔同哂
D字勁大隻咁
咁呢個情況真係1516
55'就中庸,65'就真係有驚喜
唔好睇tvb
2.5米係65"電視架啦
請問有冇邊個牌子嘅電視機支援藍牙 aptX ?
巴打買完tv 會唔會換d 靚既電源線比架tv
想問師兄最後喺邊間舖買?
得LG 55SK8000PCA 有aptX, 呢部麻麻,咁唯有光纖線駁DAC出喇叭,想少條線都唔得
我也唔知,但如果電視機用藍芽出聲應該會delay一秒
有aptX LL唔會,打機都得,而家試緊對Kanto YU,部罪大55X9000E支援藍牙codec得SBC,雖然睇YouTube 即刻變成立體聲,但音質差啲嘅,現時都冇甩咀

用唔到喇叭嘅aptX
Step巴你個距離同大細係乜
睇天線台好似太大咁巴打
睇片16:9係爽既
唔係好明巴打想講咩
你屋企部電視同距離呀
我1.7米左右用49", 覺得細
深水埗香港電視城 一開頭都以為有伏
入到去幾個同事態度都好好 又詳細解釋
佢有水貨有行貨,但係同你講返個價錢未必做到好似我咁5100$
但係啲價錢應該都可以再傾下
呢個琴日影低嘅 同埋我見額外保養一年 個日期都係去到 5月13 即係聽日
可以留意返
額外保養一年果個多數會EXTEND
我都有同樣感覺 但聽完step巴講上左65
睇電視台係覺得偏大

我視距仲短 得2.2米
有冇後悔先?睇片睇戲

有大買大
啱啱上百記睇過QN90A

雖然係Mini LED, 但係播Pacific Rim果陣, QN90A d黑位係竟然仲光/灰過Q95T

我之後再搵第二條片對比多下, 黑位灰化黎講QN90A真係幾明顯下, 唔知係咪原廠設定問題

不過QN90A真係好光, 就咁同C1比真係好易睇得出, 可能亦都因為咁, 同Q95T比都可以見到佢真係光左唔少

可能因為Q90A光左唔少既關係, 搞到黑色好難display出黎, 高光問題都幾嚴重下

不過我唔肯定部機係咪真係開左local dimming, 希望佢係未開啦
冇後悔 好正
同埋我個牆闊 (約2.3m) 放55應該會顯得好細部 65就岩岩好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞