買電視機 / 換電視機 集中討論區 (45)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我專登google 搵條有hdr嘅Netflix 片黎試
都淨係show “VISION”,而無”HDR”
DOLBY VISION都係其中一種HDR格式, 係進階版HDR
中銀Sogo卡可以平4舊
不過睇番原來hshc用applepay有450回贈
A9s貴成5k
最後都係買左x9500h
9480加埋vs賞家居都差唔多平左8舊
仲有800禮券
問過好似都係14xxx+1500
行貨就愈黎愈平,水貨愈黎愈貴。
禮卷 好似去到5月16
Step巴
Budget ~$8000
50吋有咩推薦?行貨
Sony KD-49X8500H
$6900
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0*4, 最高支援4K60
7. X1™ 影像處理器
機背掛牆孔高低可能會有分別
例如我之前用43X8300C換43X8500G會高過舊位10"到
要同舊既一樣高度既話就要再鑽過牆開過個新位
係百老匯睇中LG 49NANO86CNA呢款中階級既電視機,見佢有HDMI 2.1,而且大約7000蚊有交易
請問呢款好唔好?
另外有咩差唔多級別既選擇更好呢
LG 49NANO86CNA用垃圾IPS PANEL, 垃圾黑位, 垃圾級對比度, 黑位漏光發灰, 黑位細節消失, 唔適合係間環境睇片, 不過如果係呢個價位又要HDMI 2.1, 咁你就去馬啦

我推薦以下:
Sony KD-49X8500H
$6900
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
6. HDMI 2.0*4, 最高支援4K60
7. X1™ 影像處理器
如果日後想玩ps5
HDMI 2.1 係咪必須?還是HDMI 2.0 都玩到,只係玩唔到最高要求既遊戲

其實想搵49-50寸既電視,應該就唔需要OLED咁高級既電視,你推薦既Sony KD-49X8500H係咪已經最好選擇
如果日後想玩ps5 HDMI 2.1 係咪必須? NO
還是HDMI 2.0 都玩到? YES
只係玩唔到最高要求既遊戲? NO
冇HDMI 2.1只係4K時出唔到120FPS, 只可以出到60FPS, 不過60FPS一般情況都非常順暢, 另外PS5係唔夠機能出4K120, 要降畫質先可以出到

49"最好既LED TV係以下:
Sony KD-49X9500H
$8880
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(5000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
6. X1™ ULTIMATE 影像處理器
7. 直下式背光, 48分區控制LED光暗, 令黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. HDMI 2.0*4, 最高支援4K60
10. 日本製
想買55吋oled,間唔時玩下ps4 主力睇Netflix同YouTube,少量電視,但最主要都係Netflix同YouTube,仲有電影

唔介意水貨,係咪lg水貨比較抵玩
盛澤買機有冇話幾多死點可以換咁㗎?定係水貨幾多都要硬食?
Sony XR-55A80J 水機
14XXX 同lg 55 cx 12xxx水

同lg cx 55吋16xxx行差好少ja wo?
Samsung 50TU8500 & Samsung 50Q60T呢兩款係咪都唔夠Sony KD-49X8500H好?

留意到Sony KD-49X8500H係Android TV, 見你寫Sony 今年新款就已經係Google TV
其實兩者差別大唔大?Sony 會唔會日後可以由Android TV 更新到google tv?
1點都換
LG 55" OLED TV CX OLED55CXPCA 水機
12XXX + 150送貨上門連裝機 (盛澤影音)
1. 對比度極高(無限:1), 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
6. 有HDMI 2.1*4, 支援4K120, VRR, ALLM
7. α9 GEN3 影像處理器
你可以買行貨,足3年保養
1. 兩款都唔夠X8500H好
2. 日後都會升級到Google TV,其實只係介面唔同
甘個啲舊孔同鑼絲位,係唔係留返係部牆裡面,唔駛理佢?
原來QN90A 出左~AVLIFE 有demo,55吋成$25000..突然覺得Q95T 勁抵
Step巴
想問下意見,本身想買65Q80T不過屋企人反對
最多買55”,問左阿澤55Q80T 佢依家都報8xxx
佢之後推我55Q70A話新款,平少,想問兩部分另大唔大?
主力打機同睇Netflix 同家中長輩睇電視
牆個窿唔關事,部機會遮返
真係好介意咪搵野補左佢再油過油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞