買電視機 / 換電視機 集中討論區 (45)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
PS5pro 果陣應該 mini led都成熟了
巴打想講MINI LED定MICRO LED?
MICRO LED先係OLED後繼者

PS5 PRO 3年後應該有了~
step巴
arm arm check 番
我部AMP機唔支持EARC
但我都會照插番HDMI3
咁我仲駛唔駛要條HDMI 2.1線插去AMP?
咁我應該記錯個名
asus 新果隻mon用緊佢 好似2皮幾一隻
ARC呢? 如果有ARC都可以照用
如果都係冇ARC, 電視就用光纖輸出去AMP
PS5可以插HDMI 3 or 4
MINI LED背光MON黎
amp 機有ARC, 我本身都有HDMI 2.0的線
本身諗緊駛唔駛買HDMI2.1的線黎俾AMP機用
但而家AMP機無EARC是咪都唔駛買2.1線?
科技野越黎越新
三*下年都傳會出OLED
過左三年後都唔知乜野規格了
ARC用HDMI 2.0, 甚至1.4已經OK
知道
謝謝STEP巴
唉,仲諗住用EARC可以出去DOLBY TRUE HD
而家只是用到2.0 DV出到DOLBY DIGITAL PLUS
NETFLIX都係DD+黎, 除非你睇藍光碟, 否則都冇咩機會有DOLBY TRUE-HD
https://www.reddit.com/r/hometheater/comments/ixfcf9/ordered_and_received_a_thenaudio_sharc_earc_hdmi/

見有依舊野諗緊是咪買
但唔知佢轉EARC去ARC會否有delay
點解要加? 你AMP得條ARC窄路, 係前面加舊野都係ARC
電視CHECK到AMP只支援ARC, 就會自己行ARC去就番AMP
我見REDDIT D COMMENT都是諗緊加依舊野會否條路變左做EARC闊路去到部AMP機
你部AMP機個HDMI ARC插口係窄路, 點入應該都一樣~
知道
明白了step 巴解釋
你地買咗新電視部舊電視點?
而家仲有冇人收舊電視?
屋企有部10年前Sony 42吋電視想換
好似而家有回收,政府搵外判商(歐綠寶)去收機
係, 唔洗錢, 我果日叫佢地收左兩架走
留返啲錢等佢開放M.2買SSD好過啦
PS主機唔值得花錢落電源同埋HDMI度
咁抵
thank you巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞