買電視機 / 換電視機 集中討論區 (45)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
X90J VS X9500H
2決1
最後都係Q80T 轉左Q70T,阿澤秒速送貨,不點set 先好呢,跟過最前個setting set 好似又暗得制,但係其他setting 又光到有d 刺眼
用電影mode,覺得暗就加亮度
想問下而家3叔水貨係咪停左q70T轉左部q7A?
55"係
65,75"仲有Q70T
但d 色又好似柔左好多咁
https://www.youtube.com/watch?v=TzScwJvQvHg

呢個comparison會好啲
佢總結左畫質方面就係A90J出廠預設會好過A80J
其他就只係同以往A8H A9G一樣只係機身設計,可接駁中置speaker同埋支remote唔同
漏左樣,香港行貨分別就係馬拉機vs. MIJ(for機價mark up多幾千)
X9500H 價錢超抵
打機就x90j
點解你哋估價個個咁樂觀 今年三大品牌嘅新款都加咗好多價 我就唔覺得X95J $35000搞得掂 咪話我話 我覺得係$36990
有無巴打有買cal機返黎自己校色
想入手spyderx
正確嚟講XR晶片係贏到X1 Ultimate 因為XR係獨立影像晶片 可以更有效咁分析影像數據

但係硬件上始終X9500H係勁啲 雖然大家都係FALD 但係分區數量X9500H 48個 X90J係得32個

同埋本身X9500H塊Panel好高質素 LCD嚟講我諗佢都算S grade 我覺得X90J極其量都只係A grade

不過無奈地X9500H唔支援4K120 ALLM VRR 唔係我都想買65"X9500H
我自己傾向 95h多, 一黎有50以下
2黎 ps5真係冇 120hz game咁濟

佢隻cod 一開120fps 會 係1080~4k之後不停 轉解像度
我想講呢… 呢個超級Sony haters嚟 你信佢一成雙目失明
如果你諗住買49"X9500H 我勸你就買X90J嘞 細吋數大家都只係32個分區 無X-wide angle 無4K120 ALLM VRR 係乜都無… 除非真係平好多… 理論上X90J個XR勁啲
如果買65吋,先難決定
65"等x95j出埋先啦
6月5左右大陸就上市
到時再決定都未遲
55"9500h就真係停左產啦
佢舊年都有讚Sony 9500h既
但佢吊sony個d
同大陸仔吊sony一模一樣
部3星q70t出了事
只買了4個月
頭先開機有半暗黃咗
好明顯鴛鴦色
聽日要打去cs
希望個別事件
另外想知如果換panel係入廠定即場換
似背光燈壞多啲,正路就入廠,除非佢panel連背光全份咁換畀你,咁就容易,份壞件收咗翻廠先再整翻好佢
咁係咪可要求部後備機頂住先
應該可以
謝係時候感受下三叔嘅售後服務
95h同90j個價爭好遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞