買電視機 / 換電視機 集中討論區 (45)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
55"啦, 有大買大~
我陣間都去睇睇先,唔知仲有無貨
電視有排用, 比多少少啦~巴打~
55X9500H行 標價萬六 out左我 budget
岩岩訂左了
咁請問48”/49” OLED 黎講唔計錢既話,最推薦邊隻model ? 係 avlife 同 avoutlet 兩間買都ok 嗎?
大鋪應該$14800左右送$2000卷
如果唔想煩可以去細鋪AVOUTLET買, $12900
據我所知 (未扣贈品價)55吋
QN90A 25XXX
Q95T 15500

相差成皮你真係諗諗
應該係P4 ,Q95T 55吋
用過LG 同Sony嘅我一定叫你唔好揀LG
我推薦去AVLIFE買, 記得問折實價

LG 48" OLED TV CX OLED48CXPCA
$11480
1. 對比度極高(無限:1), 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1*4, 支援4K120, VRR, ALLM
7. α9 GEN3 影像處理器
埋單幾錢?
55 Q95T
都OK, 不過再貴D
家人用成點?
果時15980 扣贈品 2400再回收左我部LG Oled 800,埋單 $12780 我真係覺得抵到爛
$11480 - $500銀聯 俾左$10980

之後可以去Samsung攞$1500超市禮券
見到罪大FB 全力去宣傳x90j
仲用埋error
Sony LG Samsung 我都用過

LG : Oled 画面最靚但會燒印加垃圾保養

Sony:画面靚~但好多Function都好似無其他brand咁好 例如無錄影,無HDMI 2.1,旗艦價但得画面旗艦

Samsung:街demo 色太味精~但照巴打你教咁去調番画面即刻fit哂 (其實佢電話都係default味精),基本野有齊Q95T 4:2:2 喇叭幾好聲~one connect box 掛牆靚~但我覺得重要嘅係有旗艦感覺~除左無4個HDMI 2.1基本上全齊

不過HDMI 2.1係有bugs,佢有時connect xbx 係無画面同係咁跳遊戲mode開關,要reboot

總括x9500h 同 Q95T 都係好野~睇你信罪大定Samsung
謝謝巴打長期支持~
罪大可能始終係日本公司~電視係好但function好保守…
如果你攞X9500H同Q95T對比~你就會明Samsung吸引d

長期跟你學野
近排我睇左好多電視都有少少意見比大家參考

Oled 画面最靚但會燒印~唔好信sales話每日唔用多過幾個鐘唔會燒印~Bull Shit來~話燒你就燒你睇你運氣(受害人)

LG or Sony OLED? Sony forever.起碼有事唔洗比保養班人二次傷害(受害人)

光度?愈光愈好?其實HDR的確係愈光愈靚~問題係你唔會買部機之後你較到最光去睇~所以我覺得你睇画面夠光就ok,反而留意番反光問題更好

黑位?Oled贏哂~但又咁講~你睇戲留意画面唔係留意邊度夠黑邊度唔夠黑~我覺得除非你特登試 ,唔係根本你日常用唔會分得咁清楚

HDMI 2.1,打機未係好大幫助,如果你因為Ps5 pro 做準備~可考慮但唔係重要考…可能到時HDMI 3.1了

反而大家去留意番個聲~聲都好重要~有soundbar當然好~但好少人會一開電視就開soundbar
Step巴 知唔知x90j咁新 係咪邊度買個價錢都差唔多 冇乜送嘢同優惠?
1. 正常睇HDR片係愈光愈能夠反映片源真實效果, 電視睇HDR片時會自動將光度開到MAX, 無論電話, 電視都一樣
2. 黑位, 除非完全關燈, 否則如果有少量燈光, VA PANEL已經夠黑, 如果完全關燈睇, OLED係不二之選
3. HDMI 2.1當中既4K120現階段係不太重要, 因為家用機唔夠力推高畫質4K120, 打一般GAME都唔需要120FPS
4. 如果唔用SOUNDBAR, 電視喇叭就相對重要
5. 可能巴打係LG B7果代PANEL有過熱問題, 同期SONY A1都有此問題, 新一代OLED可能有改善, 只能怪當年唔好彩買左LG B7
6. LG保養差係公認, SONY保養相對好, 又可以續保
邊度買個價錢都差唔多
冇野送
冇優惠
所以我唔太建議高追X90J, 始終只係中高階機, 唔值佢現在個價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞