Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (63),新手請睇#1-2

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
易壞一件事
佢用哩招真係好勁咁
聽落去勁吸引
新定舊阿
出左新機啦啵
好心動囉
最新果部,預定至有600 trade in同耳機

Fans向的話,不錯

但當然我揀371,已下單美森
想問下371個畫面真係幾靚下

想問下係4k問題
定PANTONE® Validated
雖然唔知哩個認證係咪有用
台仔都係on9
不過台仔出嘅牙石就唔on9
4K
色域方面係專業用途多
咁其實你用得曬啲優惠可以買
因為睇翻samsung laptop香港都冇幾何會減價
一係冇保等Amazon
哦,以為你講舊嗰部

新呢部睇Spec ok嘅,係FHD AMOLED ON9咗少少
BTW Samsung 耳機唔值錢,那怕全新都好
BTW2 Offical 13” i7 $13280咋喎⋯⋯
4K 係解像度,齋4K 但panel / 色域差都冇咁好
Pantone 係關色域事,有Pantone就色域色準有保證

兩樣加埋先perfect
你啱,我記錯價錢
個耳機,出S21U果陣
我賣左1200
咦家唔知幾錢,鳩估900
搭單一問
本身想買2月出果部Galaxy Book Ion2 15.6" 係用QLED $15280, 宜家新出呢部Galaxy Book Pro 15.6" 用AMOLED $14280, 其實分別大唔大
想問如果只做文書野,睇股市
買chromebook 2000蚊內是否抵屌?
AMOLED 黑位,對比度好啲,可視角度好啲,Samsung 嘅AMOLED panel做到慳電,但OLED通病係易燒印

QLED 就襟用啲啲,可以用少電但光過OLED,反而成本低啲

色域色準就其實冇乜分別,都係睇間廠比咩Spec,不過Samsung 出嘅呢兩部機單係Mon色準方面都唔洗太擔心

係香港保養閪啫

如果拎出拎入咪Book Pro,做到<1.1kg
易壞一件事
佢用哩招真係好勁咁
聽落去勁吸引
哦,以為你講舊嗰部

新呢部睇Spec ok嘅,係FHD AMOLED ON9咗少少
BTW Samsung 耳機唔值錢,那怕全新都好
BTW2 Offical 13” i7 $13280咋喎⋯⋯
搭單一問
本身想買2月出果部Galaxy Book Ion2 15.6" 係用QLED $15280, 宜家新出呢部Galaxy Book Pro 15.6" 用AMOLED $14280, 其實分別大唔大
AMOLED 黑位,對比度好啲,可視角度好啲,Samsung 嘅AMOLED panel做到慳電,但OLED通病係易燒印

QLED 就襟用啲啲,可以用少電但光過OLED,反而成本低啲

色域色準就其實冇乜分別,都係睇間廠比咩Spec,不過Samsung 出嘅呢兩部機單係Mon色準方面都唔洗太擔心

係香港保養閪啫

如果拎出拎入咪Book Pro,做到<1.2kg
唔該晒你!
Ion2 都只係1.26kg 我覺得都已經好好, 聽完你咁講我應該會揀Ion2 QLED
只係唔明白點解Book Pro 輕d價錢會再平d
如果冇記錯
一個有得換ram
一個冇得換
無錯,Ion 2有得指Ram & SSD
要攻Notebook 市場嘛,其中一個方法就係平過對手(Gram / Zenbook)

ion 2其實我覺得偏貴,真係純粹真係買佢輕薄
佢呢個價位其他機Spec上都好啲
因為我想要15" 又貪心想要輕
同埋唔係MIC感覺良好d
想問下佢 trade in嗰啲電話得唔得
問左唔得
啱啱食飯去啲連鎖店睇
之鬼巴推介既其中一部swift 5幾鍾意,個防反光mon幾舒服.
keyboard ok
不過得舊u有防反光mon,新u全部都係鏡面
另外salesy話有部TravelMate 都係防反光,重啲,不過未有display住
上網search TravelMate 有p2同p6兩個型號, TravelMate 大家點睇?
遲啲出埋腦場睇埋dell啲機
鏡面係因為Touch mon,TravelMate 麻麻地,舊設計,Mon色域差
thx之鬼巴,
不過10代u嗰部swift 5係防反光加Touch mon
一次滿足幾個願望
不過衰在舊u

個型號係SF514-54GT-55WM
個mon就anti-glare 72%NTSC 

https://www.fortress.com.hk/en/product/swift-5-sf514-54gt-55wm-notebook/p/BP_12083595
舊U就不了啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞