Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (63),新手請睇#1-2

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
廢到佢送比我都唔想用
香港肯定貴到on9
你咪搞咁多野喇
勁唔勁睇w數得喇
據聞Amd版 heatsink cut cost
Amd冇咁熱緊係cut cost
Dell都唔係第一次
問個低B問題,Asus laptop有冇得熄咗啲光佢?

如果有,係Bios set?
控制中心
Vostro 15 5502 HK$5,299點睇
有沒有同價位推介?比老母用
買5515啦,新啲+Ryzen
Intel H45

當Desktop 用 Ryzen 5 5600X比 i9 11900K,intel 玩i5 11400H黎比 Ryzen 9 5900HS
BTW 細字i5冇講用咩機,但Ryzen 係用G14
Intel ppt
Ppt有冇試直連?🙈🙈🙈
咁多位師兄 想買部輕嘅又有顯卡打到下輕量級game (lol嗰啲) 最好有埋touch
筆直一萬鬆啲,睇緊ASUS zenbook i7-1165G7, mx450 見Fortress 就萬三 Price 就萬一
想問price 信唔信得過
同埋差唔多價位有冇機可以考慮?
Touch screen ar? 齋Touch點知Touch 乜。。。

Price 只係平台比人報價,最後都係點你去唔同舖
落腦場行個圈仲可靠過Price.com

UX435齋lol 就得,配MX450可以當冇顯示卡,其他game都難講

Touch mon Swift 5都有,i7+16GB+1TB $8700左右,係冇MX450,不過你LOL,用内置iris Xe 都夠

要Gaming,有要求,就一係正正經經買部light gaming 機,起碼1650MQ以上

Prestige 15配1650MQ都係12K,不過冇Touch mon
要Touch mon + 1650就Zenbook Pro 15
asus果款trackpad入面既numberpad
有冇可能較到淨得numberpad用途
但冇得用trackpad function
一disable trackpad就numberpad都用唔到
Amd laptop 度可以增加Asus vivobook 系列

有5500u 5700u refresh

Vivobook s
Vivobook
Vivobook flip
萬年62.5%srb
有無人用過SURFACE BOOK.
見佢可以拆開當PAD用
有D 興趣
budget around 15k
主力都係打機(普通game, GTX2字頭都推得郁)同寫program多
有機會會玩下design嘅,行下blender掛
我覺得保養好,耐用係比較重要

有諗過dell嘅,dell就老實講我覺得quality麻麻,但正在佢保養係上門整
不過買咁貴應該都未必買佢

而家暫時決定MSI GS66,但我見gs系列冇乜貨,係咪就快出新機了?
大家點睇or大家有冇咩好介紹
Gs垃圾散熱唔好諗
薄機散熱好得ga503/legion 5pro/legion7/m17r4
20字頭,係desktop 20字頭推得郁
定laptop 20字頭推得郁?
好大分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞