Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (63),新手請睇#1-2

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
GaN charger 係隻牛細d同冇咁熱咋
尿袋Type-C 又點呀?
出到65/100w就得喇

我想問下點唔同呀?
80w既3060同上年既2060冇咩分別
得新Galaxy Book Pro/360,食晒優惠個價先叫屌得過,其他系列不了,大把好選擇
文書機又有,Gaming 機都有,睇你想要咩啫
佢跟咩charger 唔緊要 我要部機有type c charger我自己去配都OK
尿袋同GaN咪又係行PD去叉Notebook,夠W夠v就得

唔同係邊。。。
我以為淨係GaN Charger 先出到65~130W......
Verbatim (4ports) 130W ~!!! $4XX

呢期無乜點睇尿袋....Sor.....
有窿姐係跟機charger 係用個窿, 要自備PD charger
不過PD 最高得100w, 個GPU 高階少少都叉唔足
有張1650都爆
睇配咩,H系U + 1650已經過100W
所以都幾乎一定有個窿做charger, PD 只係輔助
一啲啲啦,你話如果樓主睇嘅prestige 呢啲,PD已經夠

係啲High performance機,傳統圓頭仍然係主流,PD最多出街吊命

再唔係用XPS嗰隻,配130W type C,做啲嘢令部機食130
不過對於啲Gaming 機,都係用返圓頭啦
你隻牛130都冇用架
入限得100
想$8000-9000左右買一部有以下條件嘅laptop:
1. Wi-Fi 6
2. Thunderbolt 3/4
3. 有多一個ram slot or 內置16GB Ram
4. 有多一個sad/hdd slot or 內置1TB SSD

會唔會太高要求?
Ryzen 4800 +1660Ti~~~ 180W~!!
HK: Swift5
i7-1165G7/16/1TB ~$8600

Amazon: Zenbook 14 UX435
i7-1165G7/16/512/MX450 ~$9400
Zephyrus M16
16:10 mon

Acer依家係咪比以前好咗?

我喺price仲見到呢部:
https://www.price.com.hk/product.php?p=478609
ASUS Vivobook S433EA
i7-1165G7/16/512 ~$7700 (可換SSD)
呢個系列有冇伏?
Acer Swift ok,其他文書系列就要撚撚先

Vivobook 一般,個mon同造工相對冇咁好,同埋只考慮AMD version,不過Ryzen 5000冇TB
想問下swift 5 $8600呢個價係細鋪價?
定係去大鋪食信用卡回贈?
腦場嗰啲現金價,比卡+3%
大舖嗰啲Swift 5應該9000幾
最高3070
同埋gx701都更新
想問下之鬼巴 g533qr 2k版有無伏 同香港會唔會無
香港冇2k版
要2k版去美國買
咁哩下真係唔知AMD好,定Intel
佢係咪用G733/G533黎比?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞