Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (63),新手請睇#1-2

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
我覺得打字做powerpoint, 用返傳統mouse 同keyboard 會好啲(可能係我用慣呢個組合),不過你都可以問人借個keyboard 試下用ipad air 3做順唔順。
如果ipad air 3做唔順咪買返部laptop
好似幾正~!

我以為30系~ Gaming NB 最少都 >15K
撘單一問,

果D M.2 Nvme SSD
例如.WD SN750, 同WD SN850.....
速度上相差成一倍, 價錢都差好多........

咁我點知我部機Support 唔Support 咁高速既M.2???
定係所有有M.2 Slot既 底版都support?
又或者係睇塊版support PCIe 3.0 / PCIe 4.0

(利申: 用緊ASUS Tuf A15 / 1660Ti, 仲有個Additional ssd slot, 諗緊買邊隻好...)

隔離"平價SSD post" 就有巴打推介用SN750 or 970Pro 算9數....
睇左少少份User Manual 好似無講個Slot support d 咩spec....

都話intel h45好似5/18開始出貨
Latop未有機食到pcie4.0
會過熱
唔好意思唔係好明,出H45即係影響咩價位既機?
iPad Air 3個keyboard
買袋底macbook air算啦
10代h系全部都影響

巴打呢部連埋discount 12k左右抵唔抵

Asus Tuf A15

打機為主,
玩total war, 三國誌,mount & blade個類
遲下可能試下學剪片

買完走佬用
之前追post好似話3060 notebook run唔足效能係點睇
本身3060 Laptop 已經唔係3060 Desktop (3060 Desktop ~= 3070 Laptop Normal)

呢部3060 90+5W,冇話特別差,但都唔係勁

12K 外國買到G513,if有貨的話,反正你都走
thx巴打
我又唔洗去到性能最勁既
價錢合理唔太伏就得
買黎都係擺黎看門口
呢部廢芒廢gpu既垃圾
買呢部不如買支那5 pro
係點廢法

支那野送都不了
等dell g15 3060
有收到訂單已取消email ,我當時無入track order 睇。我電郵CS 取消訂單,唔知會唔會有分別
等多半個月啦,等啲intel 11Gen H45 嘅中階機出
幾年前買左dell inspiration

買完幾個月發現有個類似啟動日期早過我買既日期
睇youtube又會花,
又有啲爆咪
打去客服又幫唔到手
從此對dell無好感
用到宜家先叫做無呢啲問題,
但一散熱就勁嘈同開始慢

個陣起蘇寧買,
之後先知係支那公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞