Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (63),新手請睇#1-2

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
爬過文,比人屌到飛起架喎
好似話散熱廢,膠水機,勁易壞
一壞就要等千年至整完
整完都唔會痴返當初咁完美
公司用緊,tablet mode 無乜用
惟一優勢係個kb 好撚好打
desktop
gs都成2.1kg wor,都係薄機?
其實我唔太介意重量嘅,應該好少帶出街用
thanks
咁諗諗先,如果為左反mon好似samsung book 360抵玩d
surface pro d io 係個tablet 度, 又有個hinge 無套都企到
surface book 抆走左個keyboard 就真係ipad 咁乜都無

但係microsoft 又無作出相應既optimisation, tablet mode 下d icon 無相應放大, 都唔係特別tablet friendly, 呢個問題應該所有2in1 都要面對
前一代, 定前前一代model 果D 散熱真係幾差下......

見D同事用左一年左右就HDD / MD 打柴.....

而家唔知了.....
仲有ASUS Flip S...?!?!
不過張display 卡就弱左D...
基本上$Msoft D機都係伏
Samsung 有無伏,notebook plus 2 or galaxy book 邊條line 好?
文書機,隔唔中LOL
好似咁少notebook mon 有2k 既
有無推介
SURFACE只會換機唔會整
因為一拆就壞
唔介意重量又最好spec
外國買就ga503/533
香港買就5pro
Samsung 機咪玩喇
冇人會買
想搵部純type c 充電notebook GPU 1650以上 係唔係除左MSI Prestige 14 同samsung 最新果部 就無啦?
香港得legion 5pro/7有
2k 165色域srgb 100% dcip3 76%
Frc可以上10bit hdr400 500nit

外國有g533/733/ga503
2k 165色域dcip3 100% 350nit
好多機都可以用type c 去叉
想要純type c 唔想有多個充電孔 GPU有1650以上 有貨嘅我見得
MSI Prestige 14
legion 即係lenovo?

btw, 1萬蚊買唔買到RTX30系列notebook
幾重都無所謂
desktop d display卡好撚貴
咩理論
Rtx30系latop卡平機gpu通常都係低電版本再唔係就左閹右閹
1萬蚊你最多買到舊機
5pro 3060 教育價都12k幾
要尿袋Type-C 叉定係GaN charger 叉呀? 好唔同架喎......
amazon search 3060 notebook 都有幾部
一係Prestige 14 EVO ,一係Prestige 15
Prestige 14 (1650)散熱差,張1650MQ performance 會折上折

BTW多個窿有咩問題
係有,但部機伏唔伏,質素係點就另計呢。。。

為咗平,盲目追新機,到最後部機散熱又差,造工又差又剩,唔值囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞