Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (63),新手請睇#1-2

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
部legion7拆開入面換m.2,全部零件有晒鐵片散熱,又易拆底蓋。
部死人msi ge76,要拆mon後面條膠條先可以拆底蓋,條膠條又軟,入面啲扣位又實,一起膠條就爛左邊位一個扣位,好彩外觀見唔到
不如頭post講埋60/70/80
60同80大約相差4X%效能
70同80相差1X%效能

咩叫滿血版
雖然可以google下
因為小弟少買laptop
不是要走佬都唔會買手提電腦

Desktop 同 laptop既顯示卡完全唔同
就算大家都叫3080,但效能相差十萬九千里
由於laptop要考慮散熱問題
所以有啲機明明3080 150w
但因為會過熱,所以有啲laptop只提供3080 95w
姐係閹割版,3080閹割版係可以差過20系
所以盡可能買滿W數既3080,所謂滿血

唔好介意我講啲低B野
因為新手真係未必識,例如我
Edwin幾好睇
Edwin幾好睇
有d廠薄機會整d 19 3080 80w maxq版本去呃錢
啲貼紙
無一張齊
我都等緊機會入部3060
10000樓下,少打機,LOL,魔力,巨商
文書睇片多。

有無咩好推薦?
7吖
Legion 7香港冇3060
官網冇70
寫幾多都冇用
冇人會睇
多數入黎伸手
都會睇下既
邊有人睇
個個入黎就問
新手入黎好似我又真係好難入手既
揀laptop複雜可以好複雜 仲要伏位多
簡單可以好簡單到去直接去推薦list度睇
師兄 想問吓邊到有美水QHD 3060現貨買
睇咗Hidevolution佢就寫pre-order
Amazon啲水貨就唔見有3060
Galaxy Book Pro 360 美版個價錢幾吸引
頂級mon 120% DCI-P3
S pen本身都係頂級筆
巴打你有Asus g733 同Legion 7

比較覺得點?

我4月10日落單 去到銅鑼灣話冇得換現金卷
因為唔係15號後買 谷尻氣

咁呢個都題外話

我買部機真係有啲後悔

個keyboard speaker 同mic 實在太垃圾

見到dell 有部Alienware 有mechanical keyboard 真係好j 好多

dell個啲其他配套相信會好過lenovo 極多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞