Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (63),新手請睇#1-2

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
依個幾日前買 不過應該要等好耐先送貨
? 落少左野?
係囉 多人買左佢依加都無咁平
仲未呀 可能星期一先有掛
隻1蚊mosue
以為少啲咩添
想請教大家
最近想買部電腦返工用, 傾向唔好太重(>1.8kg)同舊電用到幾個鐘
主要用Microsoft office, project, Autocad
偶爾會拎黎睇下YouTube 同沙盒game多
Eg. s三國志 信長 Crusader Kings II的果類 有時玩fm
budget:15k
邊款電腦會比較好及cp值比較高
有勞大家
1蚊姐
垃圾mouse買一買都唔止呢個價
如果買得$15K,我個人覺得最Top嘅文書機有啲唔值,加上你有少少Gaming+輕薄+續航嘅需求,咁就肯定係Zephyrus系列了

No.1 ASUS ROG Zephyrus Flow X13 $15K-16K
特點: 13吋黎講電已經好勁,1.3KG好輕,文書嘢輕鬆K.O

No.2 2021 ASUS ROG Zephyrus G14(港行頂配版) $16.5K
特點: 全能型,基本上你要嘅都會俾到你(要電有電要效能有效能要輕有輕)

我自己用緊第二部,舊電雖然唔及商務Notebook,但其實都最高頂到八個零鐘(本人實測),而且攞上手其實都幾輕(同商務Notebook比係一定重少少架啦,不過Gaming Notebook黎講係好輕架啦)
講漏少少
X13係真係商務Notebook向多(又Touch Screen又可以當Tablet用,而且有4K版本選擇,Mon靚好多等等,只係加購多舊皮鳩幾嘢嘅eGPU先至變身成頂級電競Notebook) 咁嘅話基本上係完全符合你個人需求。但相對上性價比就冇咁高囉

各方面平衡黎講,G14衝得
要完全符合自己需求,X13等緊你
如果要輕 14"左右 普通文書睇片機
係咪都係swift 3/5?
感謝
睇你Budget幾多,同埋你所謂"文書"係咪一定要用Windows(例如寫Programme呢類型)

如果根據你嘅需求,而Budget大約得$7K左右,咁我建議你買今代iPad Pro算
當然Dell嘅Vostro 14 / Inspiron 14都係唔錯嘅選擇
咁不過MBA 算
要盡量輕啲就 Swift 5
要16:10 2K mon,文書上用好啲啲就 Inspiron 5310
有冇人有興趣收g14 3060 香港行貨
買左2星期左右, 但係發覺機能上用唔著咁强 都係做文書野

2年保養 加到32gb ram

$16000 左右 有興趣的話tg我

https://t.me/Ceriksen23
有d想入手五月中出個部三星Galaxy Book Pro 360 但張顯卡會唔會太廢?平時都係用黎睇片同玩Fm,加上佢可以當平版用,想換左部舊ipad 好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞