Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (63),新手請睇#1-2

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
就算功耗高又熱都好,如果多貨過AMD,一定一大班人走去買
正如11代intel desktop 一樣,有貨又贏,明知就出12代都大把人買,水魚11900K都好好賣
唔急用既 咁我等下
thanks
M1 食哂 5nm紅利 intel都未用到EUV大絕
因為13.3拎黎拎去更方便
我都諗過360Pro,FHD加super amoled,應該慳電,
但只見幾個demo一用touch/pen,個screen就勁搖,有d擔心部機既強度
個screen搖係因為個hinge 唔關個screen強唔強事
啱啱賣尻左部legion 7

開心甩手 用返desktop

我諗我買部macbook air都夠玩
ching玩咩

嚟緊我諗住買部imac 24inch當desktop用算
諗住移民走佬先買部勁機 點知啲勁機要compromise 太多野

所以會屌部平垃圾文書laptop再去當地砌機
Hello想買部notebook,大致用嚟上堂take notes做功課,同埋會寫少少coding咁,應該唔太會打機,budget < $7000
本身諗住揀swift 3 4500U嗰隻,不過見到你哋好似係推薦Vostro / Inspiron / Modern,所以想問下我啲呢情況邊款會好啲
唔該曬各位ching
可以講多少少嗎因為又係諗住買黎走佬
想問下有冇其他巴打部asus ux435
內置喇叭有拆聲問題
上網搵過話係11代u嘅問題
跟晒asus support個解決方法
更新個dts到最新都係解決唔到,會拆聲。
想問下要點搞
姐係咁

由於gaming laptop 係用錢買個便攜性

兩萬幾蚊買legion 7 或者同級asus g733

冇錯 係就係有5900hx 3080 聽落好似好勁咁

但實際上同desktop比 其實仲廢過粒5600x 同 3060ti/3070 差唔多level 效能

而且用個陣仲要好熱 係辣手既

啲speaker/ keyboard/mic / cam 個啲仲要好麻麻地

衰過macbook air 幾倍

我點諗都係mba 因為夠保值

去到穩定左賣尻左部mba 再砌機好過

同埋買得呢種top spec gaming laptop 預左好快會唔值錢

你要諗清楚係咪真係有呢個工作需要 唔好浪費左啲錢佢

例如我覺得如果日日打aaa game 或者剪片 run big data 呢類 先唔會哂左部野

我既usecase黎講 一星期打唔夠一兩次機

本身又有desktop 同macbook pro 16公司機

其實真係放埋一二邊封塵 所以我今次係真係極度衝動就買左部legion 7 返黎

好彩都唔洗點蝕
同埋你走得去香港 點會少空間過香港

一定夠位砌部機
Legion 7全金屬機身熱好正常
同埋dspeaker/ keyboard/mic / cam點都好過垃圾macbookair
唔理,放屋企用
點會ar 我macbook air macbook pro 同legion 7 都玩過

Legion 7 呢四樣都係究極垃圾級
所以打機係laptop 其實根本係唔好

你做rendering 唔洗掂到部電腦都叫屋企

咁你可以話另外插keyboard 既

咁其實砌部desktop 仲好
一言驚醒洛克人
我覺得你係真係空間好唔夠

係香港冇辦法 要妥協先真係 legion 7/ asus g733 呢類top spec 既target customer

如果你屋企放到兩米書枱 但仲係要買gaming laptop 我都幫你唔到

你夠空間 有25000蚊

砌部3060ti機 加買個2k 144hz mon 27吋mon

買對active 書架喇叭 加 leopold/flico keyboard 再加隻mouse

打機做野體驗一定好過部gaming laptop
用得latop都係有需要先買架喇
你唔好講廢話ok?
單係話keyboard 廢過macbook都冇人信喇
係人都知apple個keyboard係究極垃圾級喇
冇手感冇壓感
你要吹水都吹好d喇唔該
係人都知枱機係勁過gaming laptop架喇
不過gaming latop可以比人拎出去做野/打機呀麻
呢樣野實在太方便
所以我咪呼籲啲人諗清楚自己需要先好買xx

我有冇叫你地唔好買 買左就傻仔咁啊

我係覺得gaming laptop 唔啱我我先賣左佢姐
咁keyboard 都仲話每個人感覺唔同

我自己就覺得 lenovo 個個冇咁好

但mic /speaker/ cam真係呃唔到人

我打兩鋪apex 用discord我啲fd 聽我把聲拆哂

我自己就公道評價既

大家買左legion 7 既咪出黎討論下啲mic speaker 係咪真係咁好用 咁高質素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞