Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (63),新手請睇#1-2

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
很抱歉剛剛收到代理的最新通知,由於代理之貨量問題,代理通知最快的送貨或取貨日期是6月5日。我們會繼續為你訂貨。

等咗2個月都無機,又話要等多一個月

想轉軚應該去邊度買?
G712狗也不屌
咁一定係2021年版ASUS ROG Strix Scar 15系列架啦
冇$17K Up嘅話17吋冇你份
Around $16K黎講應該買到
港行15吋FHD 300Hz 3060版
美水15吋QHD 165Hz 3070版

如果筆直真係好緊火嘅話咁冇辦法
上代ASUS ROG Strix Scar等緊你
美水QHD 165Hz 3080(TGP 100W)版長期消失
美水QHD 165Hz 3070(TGP 100W)版最快五月中先翻貨
美水QHD 165Hz 3060(TGP 95W)版有現貨

邊個買港行/美水FHD 144Hz垃圾色嘅係傻仔
部野有咩問題?
冇記錯嘅話好似係散熱問題
1660ti 應該唔怕啦
Agree
上代垃圾送都唔要
所以一向都係
筆直緊嘅話買電子嘢其實好唔抵玩,一係就下定決心玩夠四五年,之後一嘢買好啲(至少係中高階起步)
17吋 G733QR 2199,用埋red卡4%
2111,我計你x8
HKD16,888

我好L想買呀!但無貨,全世界都無呀!!!
有咁差咩
我唔覺佢會差得過哩度日推夜推既usd1000 a15 1660ti囉
冇計啦。。。依家所有電子嘢嘅門檻都越黎越高,所謂"性價比/平靚正"其實真係越黎越少,唯有係一分錢一分貨

BTW 2021年版TUF A15係用緊垃圾Mon,而且佢地所謂"3060 3070"係最高都係行95W,ROG Strix Scar 15/17系列係行緊成130W(即係接近滿血版)

所以問題就黎,點解唔架多千零蚊買2021年版ASUS ROG Strix Scar 15嘅3060版(相當於95-100W嘅3070)呢? 仲要個Mon係靚啲(港行係FHD 300Hz,美水係QHD 165Hz)

所以黎到呢啲位真係要自己考慮下
我想問吓,想買Asus行貨係咪呢隻比較好?

用緊部2018 TUF FX, 買完先知 TN panel 咁柒
上代係10750/10875散熱差又差過4800
有貨先講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞