Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (63),新手請睇#1-2

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
想問下以下3款點揀好,文書+youtube+好間唔中玩小小indie game 但打機唔係主要考慮,最緊要平時上網睇youtube + 一堆tab +開哂d office software 都唔好窒

i5-11300H + Iris Xe
i7-1165G7 + X330 (2GB ddr5)
r7-5700U + 內置display card

thanks
wait for dell m15r5 amd version
MX450 performance 唔係好iris Xe 好多,啲機配有啲法國大餐,又食電,倒不如配快Ram + 加CPU TDP boost 高 Xe performance 算

16係得頂先有,少機i5配16,一黎就i7
係得Dell / 老母先多啲i5+16揀
咩機又唔講,單睇Spec 唔會決定到,Notebook 係一個整體
香港咪又係天價
HID冇得作準嘅
覺得買得過咪買
香港dell係外國12-15算
Dell Inspiron 15
Dell Vostro 1500 8GB ddr4 3200
Dell Vostro 5515 16GB ddr4 3200
sorry
我意思HID唔一定係標準價姐
想問預~1萬蚊budget
自用&工作 主要都係起1-3部VMs做野
著重cpu+ram多過gpu

係咪買dell xps最好?
見官網xps13 9305賣緊萬2蚊
有冇amd嘅 2in1 laptop 推介,最好under 10000
平時做下文書野,打下indie rougelike咁
有無巴絲有興趣呀

Lenovo 5i slim 14"
1135G7、MX450、16GB RAM、512 SSD nvme
買左大半年 極少用
保養期去到2022 年 12 月
唔知post唔post得,睇吓有無巴絲有興趣

Msi GE66 Raider 10UH (I9-10980HK, 32 GB RAM, 3080,2TB SSD) (購自深水埗3/2021) ,有單有盒有保齊配件)
知唔知幾多分貝
睇數據可靠好多
大唔大聲好主觀
本身睇中部Msi gf65
見佢$10000有3060
好似幾抵
但見頭post 話gf好伏
網上又無乜點講佢幾伏
定係加4000蚊買gs好
主要打下機 (起碼3a game行到中上)
同寫game
定係買3060既Helios 300好
唔計火牛重唔重?
Vostro 15 5515 > Inspiron 15 5515 > Vostro 15 1500
想問下有type c 充電既notebook
用番普通手機果啲火牛/尿袋係咪都照差到?
除左差得慢, 會唔會有乜唔好處
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞