Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (63),新手請睇#1-2

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
有無留意過dynabook?
Jd幫到你
JD TB

已入手
如果間中打機嚟講....效能又唔需要太強的話
我會推GA503QM嘅QHD 165Hz 3060版/3070版(視乎差價,差千零蚊的話可以考慮升一級),想用到QHD 165Hz效能就上3070版,想慳錢就退而求次。
3080版就完全唔駛諗,原因有一,全球無貨而且冇貨期,完。

BTW G14嚟講....我個人覺得冇乜必要QHD 120Hz屏幕,原因有二

1. 老老竇竇14吋玩2K撚有用咩.....本身已經細部,仲要高解析只會睇死自己(我當你話放大睇當你講得通),其次係頂配都只係3060(最高80W),老實講我唔覺得推得郁QHD 120Hz
(P.S我都用緊G14 FHD 144Hz,其實80W嘅3060都未必推得盡FHD 144Hz,更加唔好講QHD 120Hz)

2.色雖然係靚啲...(DCI-P3 100%)但其實普通用落感覺差唔多(除非你係Creator,但你應該冇咁嘅需求),原本都FHD 144Hz版本sRGB 100%其實夠做,唔同G15,必推QHD版本(因為G15嘅FHD係戇撚鳩)
Oh....頭先睇完台版G15價錢,QHD 165Hz 3060版先HKD$12000-$13000
你真係買到嘅話可以安心去了
我仲諗緊13好定15好
原來粉色要26號先有貨
我都以為一樣月中有比錢個陣就話526先有
Speed Up Games With a 2nd Memory Stick! (Single vs Dual Channel)

https://www.youtube.com/watch?v=924DNcai3Sk
咁佢指定到要oled mon同13吋又真係得***有嘅
就好似如果我指定到要13吋,16:10 mon,4k就好難諗xps13以外嘅機
不過輕過佢嘅機又唔係無,fujitsu/panasonic/asus都有啲好輕嘅機,除咗oled真係算key factor之外就真係文書機囉
張3060 係幾多w
Oled 13吋 16:9 有外國版 ux363 and ux371
google完, 反mon?
ASUS TUF Gaming A15
1660Ti

美森買八千有找~~ 開心使用中.....

(不過無哂貨, 無哂Sold by Amazon...)
(不過有巴打話係雞雞Mon...色域差....)
係,但ux363只有外國至係oled
UX371係4k
其實玩過實物,小巧

我都等收貨中
想買部Notebook去英國用
Budget $7500樓下,普通文書、上網、睇YT
睇咗幾款
MSI Modern 14 (Mon細啲,上面話GF系列伏
HP Pavillion 15
Dell Inspiron
大致都係8GB RAM,512GB SSD
點排好?

睇下ching 會唔會考慮日版a17, 注意日文keyboard layout, 17吋,垃圾mon, 同埋暫時無貨唔知幾時返但可以落order。
我唔肯定checkout 幾錢,有巴打講過會減返10%,ching 可以考慮下。
不過 ching 7月唔係香港會唔會去腦場睇下有邊部啱會唔會好啲,因為唔知個啲舖頭水貨其實有無保
Verbatim 4 Port 130W GAN PD3.0 Hub Charger (66634)

但.....都係要睇返你隻原裝牛/NB 要幾多W 供電~~
同watt 數無乜關係, 主要係有無PD 同埋個supporting voltage
前日去行過 無現貨 跟住就sell 我其他機 而家諗緊係腦場訂機好唔好
聽聞外國砌機好貴..?? (eg. 歐洲......)
定係諗住全部Amazon 買返黎砌?
115+15
唔好諗尋日幫朋友問5 pro係4星期左右出貨
不過佢有貨會提早
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞