Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (63),新手請睇#1-2

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
同埋你吹水都吹好d呀
5800h/5900hx係勁過5600x但差過5800
冇你吹到咁撚廢
今代30功率咁高放落latop廢左好正常
Latop都冇咁高散熱能力
我覺得真係唔係每個人都知自己想要既係咩 好似我就柒左

買過用幾日 我諗你地會知道啱唔啱自己既需要

但試一試唔啱咪放返出去 都有人食你部二手既 而家咁缺貨
知道HP唔建議,但我有啲asia miles里數要到期前用左佢,咁岩見佢有部HP 15s-eq1120au

如果for普通文書機呢部如何?

https://lifestyle.asiamiles.com/zh_TW/Lifestyle-Awards/Electronics/Computer-%26-Laptops/Laptops/HP-15s-eq1120au-Notebook-/p/ASC_0037
係 我好撚憎帶headset

我desktop 用緊blue snowball mic

我用speaker 打機的
如果講 multi thread 性能係5900hx 勁啲

但你打機係講single thread 架喎

5600x r20 single thread 同single core benchmark 仲高過5900hx

同埋我重點唔係話想踩尻gaming laptop 唔好

係laptop 係要俾貴幾倍錢先有desktop 既同樣效能

要自己取捨
我自己買部laptop 係想帶去外國用

我自己建議想移民既巴打

當落到地 穩定左 desktop 其實係會比gaming laptop 更適合你地

買部垃圾頂住先都ok
其實你期望錯咗野姐 冇咩事可以走先
冇咩人會好似你咁諗野
呢個我認喎

所以我咪柒左
但我諗會有啲人會好似我咁想帶去移民 我都分享下點解我會咁揀姐
其實個mic都冇你講得咁廢
我尋日打住機問我朋友佢都聽唔到分別
Speaker講真點都中上冇可能垃圾級
當然同MacBook pro16當然無得比
唔帶earphone既隊友真係會屌哂鬼
有時發神經聽到對方部機有我把聲
回音咁,真係火都黎

我自己槍林彈雨,聽埋你部機啲槍聲

唔好問點解會咁,我都唔知點解對方部機會咁

吹風扇更係死罪!
其實唔見得哩刻砌機平
比人當水魚㩒
我反而覺得哩刻用gaming laptop
會開心個砌機
真係咁多年黎,第一次咁諗
呢個我都同意
礦狗
用啲有 Cardioid mode 既studio mic 其實唔會有回音
我讚成你既諗法,本身諗住帶部desktop 過去但係又覺得太重太大 舊所以買部notebook 過去算,不過外國電腦野貴過香港要儲耐啲錢先砌返部desktop
一諗到坐係廳度睇電視,突然想用電腦做少少野
要上二樓,但老婆同仔係一樓,大叫我幫手
頭都痛埋

何不係廳個茶几搞
同埋唔係個個巴絲都一去到就已經係買樓/長租,可能開頭都要搬兩三次先真係落腳,所以拎住部desktop 搬兩三次都咪話唔重(雖然可以真係落咗腳之後搵屋企人/朋友幫手ship 過去)但係跟身總要有部notebook 搞文件野,所以最好拎部notebook 過去先
想再問問如果可以接受13吋mon (我見有QHD+),下面幾部邊部會好d?
Vostro 5515 (15吋FHD & R7 5700u & 16GB ddr4 3200 & 內置display 卡)
Vostro 5310 (13吋QHD+ & i5-11300H & 16GB LPDDR4x & Iris Xe)
Vostro 5310 (13吋QHD+ & i5-11300H & 8GB LPDDR4x & MX450)
同埋見到 "16GB LPDDR4x & Iris Xe" VS "8GB LPDDR4x & MX450" 應該點選擇?thanks

但係茶几用電腦做野 視乎你做咩啦真係

唔會突然興起打機掛
岩岩/打算走佬既 又想打機都建議買部laptop
一來起外國你唔識搵渠道去砌(唔係個個識砌)
搵維修又煩
同埋唔會好似香港咁平(好多國家都有sales tax)
同埋以家d display card 又炒到好貴
咁不如一步到位買部勁少少laptop
用兩/三年 有個安定住既地方再砌部desktop
話就話走者 撈唔掂搵唔到食既都要返香港嫁
利申走左一年既外國jj
有無人知Dell Latitude 9420/9520賣三萬蚊一部有咩咁把炮?
ASUS Tuf Gaming A15 係咪2020 版AMD Ryzen 5-4600H 1660 TI 唔係2021版 Ryzen 7 4800H 2060?
唔明,你係想問呢度推邊個版本?
年份我肯定,呢度推4800H 1660ti , 2060 版就唔推。
要買到就要捕下美馬/日馬因為成日無貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞