Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (63),新手請睇#1-2

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
平ips一樣柒
想買2條32gb ram 升級部機, 見到美森仲貴過price.com
係咪去黃金買算? 買邊個品牌好, 諗緊買Kingston 定Samsung
Samsung 只出比oem
買就 gskill喇
第一,唔會考慮上代機架啦。如果真係逼不得已買上代機嘅話我會建議你上DC Fever / Carousell收翻部靚靚仔仔嘅港行算,點都唔會買上代全新港行/美水

第二,Sorry我冇特別留意但係介唔介意話我知你最大最大嘅Budget係幾多? 同埋你未來至少四年最主要嘅用途係咩?
我想要15吋,係咪呢部最好?
A15係平價機入面最好
唔要支那機就係
同埋得~8/9K樓下都買唔到新機
買二手港行,不如全新Amazon 有保算,起碼冇人用過,二手港行又唔係平好多
唔要支那機a15除左芒柒都冇缺點
又易買
明白~~
我見你其實對於Display卡嘅需求唔算好大,而且想屏幕嘅享受好少少
所以你依家需要嘅係
1. RTX 3060(低功耗版)嘅顯卡就夠
2. 唔差嘅CPU
3. 屏幕至少要15.6吋/17吋 FHD 144Hz,色域要最最最起碼sRGB 100% / NTSC 72%

其實唔建議TUF系列(佢其他Spec好好,冇問題)原因係因為個Mon實在太垃圾.....你仲成日睇片/Netflix黎講其實好容易感受到sRGB得62.5%同100%嘅分別,啲色係真係笑撚咗....

$15K筆直黎講 (你見到括號嗰啲英文字同數字就係代表嗰個系列嘅其中一隻Model,為免你搞錯Model所以直接Send埋佢地Product代碼俾你)

(雖然上代產物,不過其實好抵玩)二手ASUS Zephyrus M15 (GU502LW-AZ219T) 可以自己上網Search下Detail嘅Spec (約$13000-$14000)

(呢個Over Budget咗1K但都照Send俾你睇下)
呢部係上代機皇,基本上各方面都完美架啦
ASUS ROG Zephyrus S15 GX502 (GX502LXS-HF055T) (HK Price $16200----二手好似冇人放呢個Model,如果你搵到嘅話就一定低過$15K了)

同埋$15K黎講,新一代嘅值得買而且最入門嘅Spec都講緊$16-¥17K起步,而且貨量嚴重不足,我自己就覺得唔係咁值,所以就冇係度同你講(如果你夠Bugdet買嘅話一早推咗你去買美水版G15 哈哈)
如果需求係成日睇片嘅話Mon柒其實都幾大影響(我自己覺得啦)
因為我都用過sRGB 62.5%嘅Mon,用完對比翻係真係笑撚咗
(除非佢壞眼,睇唔出分別或者接受到,咁其實可以衝今代TUF A15)
係啦,另外唔推薦17吋嘅原因都係因為你筆直有限
17吋而且啲Spec唔想柒嘅值得買嘅最起碼都要$17K Up
17吋Under $15K係有,不過一撚定係柒Spec,我自己就唔係咁建議啦~~

再唔係買小新17 Pro又平又靚
其實本身仲有部ROG Zephyrus S15 GX502 (GX502LWS-HF071T)
只係Downgrade到2070 Super版,其他嘢一模一樣
不過第一係因為二手港行冇人賣,第二係全新價居然係同2080 Super版差嗰$300。。。。。
咁我就點都唔會想你買呢部
odyssey 個重點係可以PD 135w
樓上冇錯
另外Samsung Odyssey系列非常值得考慮,唔急嘅話可以等下
買乜鳩上年2手呀
買唔到533/733都可以外國買ga503架嘛
FT有貨,頭先放工衝出去

係囉你可以考慮下ASUS ROG Zephyrus S15 GX502 (GX502LXS-HF055T)呢部 (全新港行價$16200)

另外17吋嘅Detail黎講可能要問下其他巴打,我自己都唔係經常留意/好了解17吋,我會比較了解13-15.6吋嘅輕薄效能型Notebook~~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞