Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (63),新手請睇#1-2

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
4月尾買一樣冇coupon冇手制,因為八月先到
3060, 3080係咩黎, 邊隻牌子散熱好d
……..
退訂啦咁撚耐...成3個月其他機款出新model
不過你訂只係為左平既話咁就冇辦法
冇其他地方/spec 價錢平得過老母官網(首先要有edu/pro acc)
3060 , 3070 ,3080= display card型號
咁100W 算係半血3080 定1/3 血....??
thx bro
72%NTSC 或以上........(好似係)

https://ppfocus.com/0/dif7e3b96.html
72% NTSC/100% sRGB只可以話正常Mon

齋72%NTSC,咁好多機都算靚mon
但真靚mon 唔止咁簡單

- 靚mon 起碼要高色域,Adobe RGB/DCI-P3
- 用靚panel,eg OLED/QLED/mini led
- 又或者有Pantone / HDR加持
- Gaming/FPS focus嘅機/mon ,仲要response time低,少拖影/鬼影
咁先可以當靚mon
自己諗喇
3080由80-165w
3070由80-140w
3060由80-130
今年標準係2k芒
所以入門/中階 Gaming Laptop 都無乜靚Mon,
唯有之後......再配個30" (up) 大Moon~
一蚊都唔會用係支那野度
咁你咪買外星人囉
錢係你自己度自己諗點用
反正都只係砌機廠
有錢乜都得
我自己覺得靚Mon都有分檯機嘅靚Mon同Notebook嘅靚Mon

簡單一個例子就係,一部檯機嘅Mon有IPS Panel 3ms反應延遲你唔會覺得佢勁,因為檯機Mon嘅上限/平均質素不止如此(當然係攞現階段已經出咗嘅產品做例子)
但Notebook其實做到呢個境界我覺得可以叫做算係靚Mon,因為Notebook Mon平均質素都係惡劣(最主要係色域柒),所以Notebook用IPS Panel做到sRGB >100%或者DCI-P3 100%其實已經好好,但喺檯機Mon黎講只係中高階,高階嘅用緊Mini-LED(雖然理論上係Mini-LED更加慳電慳成本,但......一樣係老撚咁貴,Apple同ROG新嗰隻4K Mon係一個好例子,商業手法定產量問題(?))
(我唔知Notebook Mon可以做到最極致嘅質素係點,但基於成本/利潤問題廠商都唔會咁出)

BTW講起反應延遲其實Notebook Mon標榜所謂嘅"3ms反應延遲"其實都係用類似超頻嘅方式去做,同舊時嗰啲電競Mon咩"原生144Hz 可超頻至165Hz"冇分別,雖然開完可以達到類似嘅效果,但重點唔係原生支持,咁代表你開呢個功能其實係會犧牲其他畫面質素去達到目的。
接龍=打機
電話咁細都做到mon靚啦,2021年仲比啲垃圾你,我寧願佢地慳成本慳係ram同hard disk度,起碼我可以自己加
香港買唔到好野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞