Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (63),新手請睇#1-2

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
不同,Zephyrus M & S都係偏輕薄型Gaming,即係Zephyrus G / MSI GS / Aero嗰種

Strix Scar / Strix G嗰種,屬於偏重/家用Performance Notebook,
如果ASUS refresh,應該都係用返Scar嗰殼黎做,即係G513/533/713/733同時有Intel + AMD
無貨,要等幾個月呢
應該可以買到Acer nitro or TUF A15
Amazon Acer Aspire全線加價咩玩法
1TB ram
樓下有講翻16GB
錯漏好正常
有時連寫都唔寫tim
依家想買ryzen 3 laptop比老母係咪應該等
我指等5字頭
買比老母可以睇下surface laptop 4 Ryzen 4000
有得用手/用筆 撚mon
不過香港勁衰得8gb ram
去到r5 r7我覺得用唔著
我諗r3都夠..
應該會玩壞換多 用幾年換就好
R3唔洗特燈揀Ryzen啦咁
反正intel都四核
不過建議R5
因為香港買Ryzen唔會特別平過intel
外國買正常就平過嘅
同樣i5 係舊代同新代差別大唔大?
有部5,6年差既i5 4200M機慢到嘔(已經唔打機只文書同python)
然後諗住買新機,去睇機d sales又係sell 番i5比我,但話咩第10代定11代我明白每個人對快同慢既體驗都有d 唔一樣,驚買左番去又係一樣咁慢
Intel要睇最新h45點
好似話追到amd效能但用電未知
咁h45會叫咩?第12代?
唔太識,會唔會所有1165G7都會改?
咁咦家買intel機咪少少傻仔囉
有部motile m141 巴打會有興趣嗎
冇所謂 但買1165G7本身都係傻仔
同1135G7差不多
我諗都係mon過得去
15吋ips 外表唔好太cheap
R5我覺得dell vostro 5515呢類幾好的
但上到r5覺得多左用唔著
I3又怕太垃圾會lag
所以唔知應唔應該等r3好
I5又好似唔抵
H45係第11代intel h係latop cpu
用佢自家第2代10nm制程

1165G7咪一樣11代不過=以前u系列通常係薄機慳電d效能比唔上h系
想買部輕,電量長少少,淨係用作上堂,八千蚊內既文書notebook 係咪macbook air 最好?
但係一樓既介紹list 係完全冇apple
其實我都係買黎番學, 仲要我只係番多一年
有可能番完學就唔要部機,因為日常係極少用到電腦
咁買macbook 係咪比較易trade 番出去同保值?
大專優惠有機會有Apple product 架喎.....
一步到頂~! Macbook Pro (M1 chip) ~!!
大家點睇Samsung galaxy book pro
15寸都係1.1kg 仲有mx450非常吸引
當然萬四有啲貴啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞