Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (63),新手請睇#1-2

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
最後我都入左手藍色15

唔知會唔會14號出貨就真..
咪買垃圾喇
但係我見有台仔講係90+15,唔知邊個先啱
你叫佢搞清楚ga503同g513/533先

師兄,係咪即係5800HS? 95+15?
真係好亂,因為我搵過好多網個個答案都唔同,台官網寫係GA503QM-90NR04X1 係5800HS,但外國網一啲又寫係5900HS,吏啲又寫MAX 95tgp,頭都大埋
想買部notebook 5k到 牌子asus/ hp 已經睇左第一頁平時用黎返工上下網 小小文書咁上下
同埋手提電腦用11代intel 定and機好
見到呢度啲巴打訂機都訂咗好耐,又唔知幾時有貨,你又得2個月都係唔好腦場訂好啲
再唔係呢部

https://www.amazon.co.jp/gp/aw/d/B08L6G5BNZ/ref=ox_sc_act_image_1?smid=AN1VRQENFRJN5&psc=1
應該同你係price 睇差唔多價,不過又係日文keyboard layout, 垃圾mon, 15吋,至少有貨最快5月15送到
(呢部之前好似有巴打買個陣係減到十萬yen 左右
sales cs 你都好信?
有冇睇order 單Expected to Ship / Expected to Arrive??
你買邊部?? 我個fd 4/30買pro 5 3070夠話4-6 星期啦
dklm去check order單要8月4先收貨呀..你可能要係酒店住1頭半個月
Expected to Arrive都唔好信,過咗Expected to Arrive 都未ship ,之後email cs 取消order.
AMD 係好過intel, 5k 好似無乜選擇,我睇dell vostro 5515 ($4999)用amd 5500u 應該係唔錯,不過得8GB ram同得256GB ssd, 我唔肯定有無得自己買多條8GB upgrade, 有得自己加我個人覺得幾抵同肯定好夠用,係ssd 唔夠大要自己插隻外置hdd 去擺野
好 我再研究下
建議自己Search官網最直接,其實官網Spec寫得好清楚
GA503張3060係走TGP 80-95W,3070或以上型號係行TGP 80-100W

至於G513/G533嗰啲係大部+厚,Heatsink(散熱能力)自然可以整得再好啲,咁可以行到嘅TGP咪自然大啲(TGP 115-130W)
電子野從來都係越細件越貴.....(同等效能)
師兄,如果係G713QM又點睇,QHD 165hz,max 130Tgp,都係貴幾百,但會唔會老戀咁大部
建議買G733系列
BTW買得17吋又2K 165Hz咁,至少上3070版
同埋睇你自己需求,如果你部機係長著屋企的話其實越大部越好添

呢個價入唔入得過
做咩咁睇唔開用萬一蚊買全新舊機??
係都買#559個部日森4900H 1660Ti,頂盡8千幾
電話都成萬銀
屌用咩cpu係睇地區同gpu
日森直送到香港??

(利申:上年買口罩要集運..)
有好多唔同地區嘅官網架嘛。。。。
你買台版機緊係睇翻台灣ASUS ROG官網啦

台版只推呢兩部 (自己Copy呢兩個代碼上網Search就有曬Detail Spec啦...)
GA503QM-0142D5800HS
GA503QR-0022E5900HS

台版仲有另外一部係GA503QM-0093E5800HS,唔好買!!!! 因為同全線港行一樣,用緊垃圾Mon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞