Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (63),新手請睇#1-2

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
網上要賣廣告吖嘛,又點會講佢衰

散熱差,造工差,3060但2060 performance

你得10K 買返2060 Helios算,買新機嘥氣
明顯唔得啦,唔好傻
唔係慢,係叉都叉唔到

電話得嗰10幾20W,Notebook 起碼65W
下次加返句冇得放機先
睇你咩Budget,10K樓下冇得揀,係得呢啲
新U加新卡起碼15K,17K嗰啲先見得人
Envy X360
著重CPU + Ram 又買XPS係咩玩法?
得嗰4C8T預低功耗

好嘅CPU起碼都AMD H系 / intel H45啦,最低限額都5700U 6C12T
女朋友用開macbook pro 就買番macbook 啦
係出廠嘅limit 部機已經調過,唔好你自己加/OC

冇滿血Xe 咪比MX350你,宜家係唔同定位,350/450冇衝突,要450就買貴機,平機就350

i7-1165G7 above 就96,i5 G7就80
除咗EU仲要睇埋CPU TDP
見佢地個spec list 有寫同一款有咩選擇 唔多16 GB ram model
一問有冇16gb就推部頂級嘅畀我

好多輕薄電腦都好似冇得加Ram

不過最後喺連鎖舖頭都搵到部i5 11th gen 16 GB ram

Nvidia MX450 唔係出曬街點解腦場都好似唔係好見
MX450 performance 唔係好iris Xe 好多,啲機配有啲法國大餐,又食電,倒不如配快Ram + 加CPU TDP boost 高 Xe performance 算

16係得頂先有,少機i5配16,一黎就i7
係得Dell / 老母先多啲i5+16揀
intel u 點加cpu tdp?
咁有新當然睇新野,腦場重有勁多mx 350
又唔係平,咁冇可能買舊貨ma
我女友部macbook pro 死左,要換底板,要5000 蚊,所以同佢睇緊notebook
我就想佢轉pc

我用緊iris xe ,覺得唔錯,比intel 以前個d 好大進步,算係咁
但點睇佢86 定96 eu?有冇得超少少頻?
係出廠嘅limit 部機已經調過,唔你自己加/OC

冇滿血Xe 咪比MX350你,宜家係唔同定位,350/450冇衝突,要450就買貴機,平機就350

i7-1165G7 above 就96,i5 G7就80
除咗EU仲要睇埋CPU TDP
睇過官網1699
但普通人冇可能係官網買到
Xps13個cpu咁廢你玩野?
你隻牛最少65/100w
想請教下之鬼巴,如果買zenbook 14,係咪買ultralight版都夠用?(zenbook 14比ultralight版應該只係多左mx450?)
文書嘅話夠做
Zenbook 14 UX435 多咗450,screenpad,同重啲,其他冇乜分別
點解買新機嘥氣
我見Helios 300
2060同3060都係差果2千蚊
如果值既話加2千蚊我都接受到
但出面未見有評測
3060 同 2060 效能係咪差唔多
咁有冇邊部岩?
見親D nb黎黎去去都係i5 i7 10代/11代
因為我應該唔考慮用mac
Laptop嘅Display卡唔係就咁睇30幾0定20幾0去定義個效能

要睇佢地嘅TGP而定,相同TGP情況下(即係當2060同3060都係行...你當80W),咁今代會勁上代大約25%左右
如果本身部3060嘅TGP太低(Let say 40-65W咁),咁絕對有可能同行80-100W嘅2060效能相約,甚至更廢
11800h 跑分好似幾高
不過功耗應該都好高
長知識了
要買intel都等h45喇,今個月中陸續推出
急用就買amd 5800/5900hx model
粒cpu廢都會有樽頸
例如搵粒h35既4核11370h去夾3060都會
紙面45w等同amd 5800h
但好似會上到成百w
講真5800h full load都80w喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞