Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (63),新手請睇#1-2

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
見到有唔少人想買GA503
新鮮滾熱辣消息
美水ASUS ROG Zephyrus 15(黑灰色QHD 165Hz 3070版)得翻最後兩部,賣緊$19K
兩個鐘前明明仲係話五月中先翻貨.......
唔知點解突然間又多咗兩部。。。不過比起上一批貨貴咗成千蚊
19k?唔係16k咩?
定開始加價
依家美水GA503有現貨而且可以送到香港嘅得呢個,應該係加咗價
https://www.amazon.com/gp/product/B08V8CDP8Q/ref=ewc_pr_img_1?smid=AVY78AJDCWNYB&psc=1

另外有兩間,一間係賣接近$20K(要自己俾運費),一間係賣$17.5K(冇現貨而且唔送香港)
不過唔知呢間係咪冇一年國際保(見佢係Sold by Happy Ranger)
個賣家賣炒價姐
仲未收到誠哥EMAIL攞貨

明明寫左今日有得攞
邊部
想問下
幫老母買
唔打機, 最要效能嘅task應該係用zoom上堂
其他都係word / excel / check email / 平時上網咁
要有ssd, 經驗話我知16gb ram係必需
同埋想用得耐
老母話budget 10000, 當然我想越少越好, around 7500
我自己就睇中左Vostro 5410

想知仲有無好啲嘅選擇, 同dell啲機用得耐唔耐
唔該曬
收錢前你係上帝,收完錢之後就佢係上帝
等下啦,等到啲現貨無人要就會比你架啦
其實文書機冇乜要求嘅話基本上呢部都冇乜大問題
要有嘅呢部嘢都有齊,$7K黎講可以衝

再唔係小新Pro
如果想個Mon大啲爽啲嘅話咪試下Vostro 5515,咁你老母都唔會睇得咁辛苦
屌小新唔係支那機咩

其實主要想知dell啲機用得耐唔耐
以前大學貪平買acer中價機,用左5年就完全用唔到,所以對notebook無咩信心,但屋企細又要逼住用notebook
Dell Inspiron ok
不過新14/15冇正常mon
小新係支那機啊唔係嘅話點解我紅字刪除線

你"用得耐"嘅定義係咩先? 我自己就覺得頂到五六年已經好撚耐
我屋企人有部Dell用咗好似六年都未收皮,加上依家啲嘢越黎越新,壞嘅機會都相對舊時啲機低(理論上),所以我個人應該都OK的
唔講得o個部,3070
5/6年前自己砌左部機,到而家都feel唔到部機慢,所以我覺得用5/6年好基本
咁相對我來講耐應該至少7年

不過你話有部dell用6年未壞,咁dell應該都買得過
我覺得舊既襟啲
以前大大部,散熱都好啲
又實淨啲無咁易壞
所以我話理論上
例如Nokia是好例子
你買咗邊部?
頂配S15定係美水G15?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞