多年冇聯絡,發現屋企人家道中落

825 回覆
5229 Like 134 Dislike
多個人錫唔好咩? 冇話嫌多嫁wo
十條女鐘意你可以比你屌點都開心過得一條女鐘意你掛
個姪女梗係冇嫌多 但係對樓主黎講搵番佢地就可能嫌多喇 分分鐘拿屎上身
傻啦樓主 唔係你大左個人現實
係由細到大佢地都咁現實 重男輕女到仆街
你冇野欠左佢地 冇責任好負
你仲仆街 仆街在唔分是非黑白
漏咗好多野冇講咁
你攞例子攞最極端嘅黎講
你份人諗嘢都幾偏
支持樓主保持距離
以斷養兒防老之歪風
生完又唔撚養
老左就搵你接濟
邊有咁撚著數
左膠犬儒
人係天性自私嘅
佢老母本身自私,佢都自私埋一份,打個和
但你走得出呢個comfort zone嘅話,you will be a much better person囉,9成9嘅人都唔得,臨死先有覺悟
屌 仲以為你阿哥係打麻將輸哂啲錢搬去公屋
拿咩屎上身先,樓主又冇話由細到大比人sm o個d
又唔係呃過佢錢, 樓咁大個人自己有分串嫁啦
除非佢on9 到打開個戶口比人拎錢姐
潮文定舊文
on9
你阿哥好景嗰陣時有冇幫過你?
冇就收皮
佢哋生小朋友冇計劃好你有咩責任?
始終都係屋企人,盡做啦
錢冇咗可以搵過
咁多年冇聯絡佢地都仲有方法生活到
事實證明唔洗你接濟啦, 同阿媽飲下茶算
如果你開始參與少少, 之後先話長貧難顧, 到時反面仲難睇
阿哥個女你都唔好理太多, 買玩具又畀人話製造比較, 搞到父母好似唔肯買野比個女, 睇唔起佢一家人
左膠同犬儒可以擺埋一齊講既咩?兩樣野意思幾乎相反
香港人唔開心,就係所有嘢都充滿咗計算
大家都係中國人黃皮膚黑眼睛黑頭髮
大家要團結幫得就幫
有時一心軟 幫得一次就有下一次
你估屋企人真係齋叫佢幫手補習咩 我就唔信
我本身都期待同阿媽傾返電話,關心下佢近況

但果半個鐘內佢問啲問題好似起底咁,住邊呀幾錢租呀屋企幾大呀,男朋友做咩工有冇兄弟姊妹呀,知我哋兩個都係讀書人,就話得閒可以幫下姪女啲功課,又開始講下自己收入點樣,阿哥成家又點樣

我本身諗住個call係用嚟catch up下咁多年嚟大家點樣,佢會關心下我點樣,但段對話好物質,雖然佢都有話想我過得開開心心

男朋友話華人社會多數係咁,老一輩都係鐘意問啲錢銀上嘅嘢

但都可能係我自己敏感,覺得阿媽講呢啲嘢係喉住有乜著數可以R下

我好記得多年前佢同我講:「女仔都係快啲大學畢業出嚟做嘢,俾家用,結婚搬出去住㗎啦!」好公屋老一輩嘅思維,當時讀書屋企都冇支援,佢仲好意思話叫我當時嘅男朋友幫手俾下我嘅學費,我就覺得佢好痴線

家陣佢知我同男朋友過得好,我唔想俾錯覺佢可以終於達成「養兒防老」嘅目標
放棄佢哋吧
晴報記者你好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞