多年冇聯絡,發現屋企人家道中落

825 回覆
5229 Like 134 Dislike
放養嘅結果
細個比人打比人鬧 呢啲照copy一份連埋你講個「基本需要」比返佢?
你有多餘錢,夠洗咪比
最多比多少少家用老母,阿哥就唔會幫,但樓主都要做好計劃,他日自己仆街都一樣無人幫
屋企就算點對你都好,佢地始終養大你
多年無聯絡真係勁不孝
我反而覺得調返轉wor

最多得閒接濟下個侄女 其他唔洗問

咁大個人,有手有腳餓得死你咩
佢當年放養你
今日你唔救佢都好合理
咁就要睇下侄女咩性格,唔識感恩仲覺得你應該要俾佢更多嘅叫佢繼續住公屋
我只係驚訝 呢度好似講到個怨恨不共載天咁

自己生活太幸福 以為全世界都係嘅,你無經歷過一個悲慘嘅童年,憑咩屌人哋
父母於子女無恩
西方世界明白呢樣嘢咁多年,東方世界曾經喺百多年前都明白並大推無恩論
但近幾十年所謂中国文化真係毒害唔知幾多人
如果一直抱持住有恩呢個諗法,咁你自己都係養兒防老嘅同一種人
而且唔敢坦白承認生兒育女係並非出於自己的意志
將歡愉同生兒育女當成人生一種紀念同例行公事而且視作對下代恩賜
可能自尊
可能親情
可能唔想拖人落水

只係覺得
親情從來都係緣份黎
不能勉強
佢老公出發點係好
唔想有任何遺憾

咁正常黎講都想自己屋企人有好生活既
幫到咪幫到幫唔到咪幫唔到...
有時好難判斷究竟咩事搞到家道中落
如果自己唔勉強咪盡量囉
哇老母養大你呢句真係難聽過粗口
對方同你結得婚都知你背景嫁啦,知你哋關係唔好唔通仲一定要你叫佢哋咩
一陣佢哋去到你個婚禮黑口黑面,出晒醜仲大鑊
諗下點解當初關係唔好,屌你重男輕女就預左攬住個仆街仔過世,做過咁多仆街野唔使承受果報呀?

大把女仔想好似樓主咁有男友又唔同家人住,你咪叉返隻腳入去
你個會接返放學咁好,小學已經要自己行4個字返學

中學要跪求先有雞碎零用,次次比既時候都西你面

而且會覺得對你大恩大德,棉乾睡濕,委屈辛苦咁養育你
放養都叫養 舖頭貓咩
閪人只會打蛇隨棍上,得一想二
樓主睇路,祝好運
唔摸耳咁摸邊度
舖頭貓都大把人錫
放養小朋友慘到
得閒請飲下茶 食兩餐就得
其餘唔洗多做
你估呢個世界個個都咁幸福有個溫暖嘅家庭咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞